Avgår Abbas?

Mahmoud Abbas går från svek till svek.

Det är en sorts omvänd värld vi beskådar i Mellanöstern. En judisk sydafrikansk, internationellt mycket ansedd domare, avger en rapport om Israels krigsförbrytelser i Gaza samtidigt som han försöker balansera rapporten genom att också anklaga Hamas för krigsförbrytelser.

Israel vågade inte kalla domare Goldstone antisemit men det var inte långt ifrån. Däremot lyckades naturligtvis Netanyahu att driva Vita Huset framför sig och få Barack Obama att i sin tur kasta sig över Palestinska Myndighetens president Mahmoud Abbas och få honom att avstå från att kräva en behandling i FN av Goldstones rapport.

Abbas vek ned sig för att Obama hotade med att diskussionerna med Israel, med USA som medlare, inte skulle bli av om Abbas inte drog tillbaka kravet på FN-behandling. Därmed sopade han under mattan ett material som var ovärderligt för det palestinska folket i kampen mot Israels ockupationspolitik och krigsförbrytelser. Och det i utbyte mot diskussioner med Benjamin Netanyahu som inte är beredd till en enda millimeters eftergift. Abbas bekräftar än en gång att han är beredd att gå från svek till svek för att få sitta vida samma bord som Israels och USAs politiska ledare. Att det går ut över det egna folket bekymrar honom inte längre. Han är inte längre något annat än en mutad quisling. Hans beslut är en skymf mot offren i Gaza.

En katt bland de rika hermelinerna i Davos

I Israel kräver , enligt dagstidningen Haaretz, det arabisk partiet Balad att Abbas helt enkelt ska avgå. På Västbanken är palestinska ledare chockade över Abbas handlande. Uppenbarligen tog han helt på eget bevåg beslutet att lägga rapporten på is. Rykten säger också att han uppmanade Olmert att fortsätta kriget för att krossa Hamas. Inte ens hans regeringschef Salam Fayyad var underrättad. Andra medlemmar i Al Fatah, Abbas eget parti, begär också att Abbas avgår. PFLPs ledare, Ahmed Jibril, sa att Abbas borde ”åka hem”, underförstått till USA. De palestinska organisationernas förbund i Europa kräver också hans avgång. Det kanske finns gränser för en kollaboratörs möjligheter att gå ockupanternas ärenden.

En trio som garanterar fortsatt Israelisk ockupation

Senaste nytt är att Abbas sägs ha backat och inte längre sätter sig emot att rapporten tas upp i FN. Trycket från de egna leden blev för stort. Men Abbas har redan förbrukat hela sitt politiska kapital och tvingas nog lämna sin roll som trojansk häst i Vita Husets tjänst.

I media: DN1,SVD1,SSD1,AB1,

Andra bloggare: Jinge,Sjöstedt,

Björnbrum

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

3 svar på ”Avgår Abbas?

  1. Jaha så du anser inte det vara ett krigsbrott när palestinier skjuter mot civila?

  2. Jo Danne,
    det gör jag. Det gör också Goldstones rapport. Även om man bör skilja på ockupants och ockuperads handlingar anser jag att Hamas direktbeskjutning mot civila är både politiskt och moraliskt förkastligt. Dessutom är det helt kontraproduktivt för det palestinska folkets sak. Det bara förstärker extremhögern i Israel.

  3. Pingback: Obamas vägval styr Sveriges insats i Afghanistan | Jinges Web och Fotoblogg

Lämna ett svar