När starten ska gå börjar de rödgröna att fysträna

Var är arbetarpolitiken?

”Om ett halvår inför valet måste de rödgröna ha en gemensam linje”, menar Aftonbladets huvudledare i dag. Tidningen fortsätter:

”Framför allt finns en gemensam riktning i de tre partiernas förslag. I stället för ytterligare ökade klyftor vill de möta krisen och arbetslösheten med investeringar, i utbildning, infrastruktur och välfärd. Oppositionen är också enig om att en sådan politik kommer att kräva högre skatter än regeringen föreslår”.

”Ingen gemensam linje”. Inget gemensamt färdmål. Inte ens för vårt vardagsliv kan de besvara Viktor Rydbergs eviga fråga om ”Vadan och varthän” och till förnöjelse för Anders Borg kommer nu medias bevakning av de tre partierna i månad efter månad att handla om deras olika förslag till skattehöjningar. Kanske också hur mycket mer statsskulden måste öka. Det känns lite som om de rödgröna kommer till tävlingsarenan, går ner i blocken, spänner vaderna och sträcker på ryggen, för att i nästa ögonblick tala om att de nu ska lägga sig i hård fysträning inför nästa års tävlingar.

När starten gått säger de rödgröna att de ska börja att fysträna…

Vi är nog många en bit ut på vänsterkanten som dessutom undrar vart klasskampen tog vägen. ”Arbetarpolitik och socialism” var under decennier den paroll som lyste i rött bakom Lars Ohly. Men var finns nu arbetarpolitiken? Har motsättningarna mellan klasserna i Sverige försvunnit? Varför lämnas banker och finansindustrin i stort helt orörda? Varför ingen socialisering av den svenska fordonsindustrin? Den enda åtgärd som skulle kunna ge de anställda och löntagarna i stort en möjlighet att bestämma över vad alla dess resurser ska användas till. Vilka fordon som ska produceras och hur det ”goda arbetet” ska förverkligas. Varför får vi inte höra ett endaste ord om att alla privatiseringar ska rullas tillbaka? Ja, vi får inte ens höra en liten viskning om höjda skatter på alla feta kapitalinkomster? I går förklarade Mona Sahlin parodiskt nog inte krig mot kapitalisterna och deras kris. Som exempel på rika människor valde hon i stället sig själv: ”Vi med en månadslön på hundratusen kronor får betala lite mer i skatt”…

Hösten är här och solen som en gång lyste ”ur morgonsky” går nu i stället ”i tunga skyar ner”. Ja, så skulle nog Viktor Rydberg ha skaldat om han i går som journalist fått uppgiften att bevaka de rödgrönas trenne budgetförslag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,AB1,SDS1,ETC,DN2,

Bloggare:Jinge,RödaMalmö,RödaGöinge,

Ett svar på ”När starten ska gå börjar de rödgröna att fysträna

  1. Pingback: Bekämpa rasismen - “Det här är ditt land – det här är mitt land” | Svensson

Lämna ett svar