Måste svenska soldater dö i Afghanistan?

Vad väntar Reinfeldt på?

Gordon Brown och hans regering har det inte lätt med sitt krig i Afghanistan. Hemmaopinionen tål inte bilder på stupade engelsmän och sedan fem engelska soldater i veckan så gott som avrättats med kulor från en av sina ”egna afghaner” har alltfler tappat tilltron till de krigsinsatser som nu pågått i åtta långa år. I den egna nationens medvetande finns dessutom ett historiskt minne av hur det gamla brittiska imperiet flera gånger misslyckades med att erövra landet. I dag anser 64 procent av befolkningen att kriget inte går att vinna. En inställning som säkert förstärks när media nu berättar att NATO än en gång av misstag bombat ihjäl regeringstrogna afghanska trupper.

Bilden av det ”sjuka kriget” fick ännu mer skärpa efter dödsskjutningarna i Fort Hood.

British soldiers from 2 Rifles Battle Group stand firm as they are extracted after a patrol in an area of Sangin

I dagens Independent är förstasidesrubriken att det nu är dags för de brittiska trupperna att lämna landet. Uppmaningen kommer från Patrick Cockburn, tidningens uppmärksammade och prisbelönta korrespondent i regionen sedan trettio år. Han som så många andra menar att de gemensamma militära insatserna från NATO/ISAF vuxit över från tänkta angrepp på terrorism till ett kolonialt krig mot Afghanistans största etniska grupp, pashtunerna.

I dagens Sunday-Times avslöjas att detta redan övervägs inom den högsta militärledningen. Även om den nya strategin som diskuteras bara kallas för en reträtt. Tanken är att britterna ska ge upp allt land utanför Helmands tätorter. Armén högste befälhavare, general Sir David Richards, sägs stödja dessa planer. Det svåra tycka vara att göra detta med ”hedern” i behåll. För bland andra skulle den omskrivna och extremt utsatta basen i Musa Qala överges. Den har redan en gång förlorats till pashtunska krigare och sedan återtagits med stora förluster. En ny reträtt skulle kunna tolkas som ett svek mot de 15 engelska soldater som då dog. Som en ful rostfläck på vapenskölden…

Gordon Brown är naturligtvis informerad. Men han väntar med sitt beslut i avvaktan på vad Barak Obama ska göra när det gäller sina generalers krav på fler stridande trupper…

Vad väntar Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt på? Att svenska soldater ska behöva dö i detta hopplösa krig? Är det så tragiskt att det behövs egna stupade och därmed ökat krigsmotstånd – för att Sverige ska ta hem sin militär?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,AB1,AB2,

5 svar på ”Måste svenska soldater dö i Afghanistan?

  1. Om några svenskar till dödas kommer regeringen trumpeta ut att ”vi ger inte efter för terrorismen”. Regeringen har ingen egen vilja. Den kollar vad andra har för sig och är angelägen att ställa sig in hos de stora och mäktiga. När de stora och mäktiga finner för gott att dra sig ur Afghanistan kommer den svenska regeringen inte att protestera utan (med en illa dold suck av lättnad) ta hem svenskarna.

  2. Pingback: Dagens Bild – Planeten Mars | Jinges Web och Fotoblogg

  3. Jag håller med om att det enklaste är att dra tillbaka alla trupper och lämna Kabul åt sitt öde. Snart infinner sig samma kaos igen med olika klaner som skjuter varandra sönder och samman och begår ofattbara våldshandlingar som får missriktade Natobomber att framstå som humana. Talibanerna och Al Qaida utropar seger, och det globala jihad kan ta ny fart. De mest fundamentalistiska talibanerna kan återigen upprätta sina terroristläger tillsammans med diverse globala jihadister typ Al Qaida. Hjälpinsatser från väst upphör helt eftersom säkerheten är obefintlig. Och snart börjar återigen jihad-attentaten runt om i världen emedan vi kan förfasa oss över hur kvinnor stenas ihjäl och flickor får syra sprutad i ögonen så att de inte ska få för sig att gå i skolan. Har inte omvärlden något skyldighet att stoppa barbari som det som hände på platser som Afghanistan och Darfur, och Tyskland för lite längre sedan?

  4. Håller med dig Björn. Men även den svenska regeringen kan påverkas av opinionsarbete mot kriget.

    Men ”Veritas” har hoppat i galen tunna. Enligt amerikanska säkerhetstjänster finns det högst 100 Al Quaida -krigare i Afghanistan. De finns i Pakistan! Dit lär näppeligen Tolgfors peka med hela handen och kommendera marsch framåt! De flesta internationella spår mellan terroristattacker i väst och andra länder går i dag till Pakistan. I går var det Saudi-Arabien. Kom ihåg 11 sptember. Men de flesta terrordåd har sitt ursprung i radikal islamism i västländerna själva och de skapas genom våra krig i österled. Vi kan inte lösa upp medeltida stamkulturer i Afghanistan genom att döda alla män. Det går inte att bomba fram demokratiska nationsbyggen.

Lämna ett svar