Israel bygger vidare

Inte 1 600 utan 50 000.


Att den israeliska regeringen medvetet torpederade omedelbara diskussioner med den Palestinska Auktoriteten verkar det inte råda något tvivel om. ”Olyckliga tillfälligheter” passar bara bra som ursäkt och för att ge Joe Biden något att rädda hedern med.
Men det handlar inte om 1 600 bostäder i Östra Jerusalem som Israel ockuperar sedan 1967 och som nu förklaras tillhöra ett ”odelbart” Jerusalem, den ”judiska statens heliga huvudstad”. Att hela omvärlden inklusive USA säger att byggverksamheten på ockuperat territorium är olaglig enligt internationell lag är tomma ord eftersom USA samtidigt indirekt ger grönt ljus för allt nybyggande.

.

Go on – go on

I går avslöjade den israeliska dagstidningen Haaretz att det inte handlar om 1 600 olyckliga misstag. Enligt tidningen är det 50 000 bostäder som planeras för östra delen av Jerusalem. De befinner sig i olika stadier av planering och på olika nivåer i beslutsprocessen.
-Planeringen för 20 000 bostäder befinner sig redan i ett avancerat stadium, medan resten först måste tas upp i planeringskommittéerna, skriver tidningen. De 1 600 bostäder som inrikesministern körde ner i halsen på Joe Biden är en del av dessa.
Jerusalems borgmästare säger till Haaretz att det är bara österut som Jerusalem kan expandera. Planer på 3 000 bostäder i västra delen stoppades för ett par år sedan av miljöaktivister. Inga trupper och tanks användes för att tysta motståndet. Det finns ju plats i den olagligt ockuperade delen av staden.

Del av nybyggen i östra Jerusalem.

Ursäkterna till Joe Biden visar mer än något annat att ”fredsprocessen” bara är ett fikonlöv som ska skyla Israels verkliga planer. Netanyahu sa att det var olyckligt att beslutet att bygga 1 600 bostäder i Ramat Shlomo dagen innan Bidens ankomst. Det borde ha skjutits upp en vecka sa han.
Alltså var det bara dålig timing. Beslutet i sig är inget att diskutera. Det tyckte tydligen också Joe Biden som på andra dagen av sin visit i ett tal till studenterna vid Tel Avivs universitet tackade Netanyahu för att ha lovat att en sådan incident inte skulle upprepas och att bostäderna kanske inte skulle byggas omedelbart.
Kan man komma närmare ett godkännande av byggplanerna utan att säga det rent ut. Tack för att inte kasta sådana beslut i ansiktet på mig, men varsågod Go on-Go on.

.

Media; DN1,DN2,DN3,AB1,AB2,SVD1,

Bloggare: Jinge,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Israel bygger vidare

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Den Proisraeliska Lobbyn

Lämna ett svar