Sarkozy bryter löfte om koldioxiden.

.

Högerns nederlag i de nyss hållna regionalvalen får vida effekter långt utöver regionernas kompetens. Ett oväntat offer är Sarkozys omskrutna skatt på koldioxidutsläpp som skulle antas av Nationalförsamlingen nu i juli månad.
-Vi kan inte ensamma införa en CO2-skatt som handikappar vår industri. Det måste ske gemensamt inom hela EU, sa premiärministern François Fillon när han officiellt begravde skatten.
Det var en dålig skatt som skulle ha drabbat vanliga medborgare medan industrier med stora utsläpp redan försäkrat sig om specialbehandling. Men den begravdes av lika dåliga motiv.
Skatten hastades fram efter miljöpartiet Europe-Ecologies stora framgång i europaparlamentsvalen 2009 för att visa att högern också har ett ekologiskt alternativ. I förra veckans val visade det sig vara en total felberäkning.
-Jag vill att vårt miljöprogram ska ligga till grund för ett ekologiskt New Deal i Frankrike, i Europa och i hela världen, skröt Sarkozy 2007 efter att en arbetsgrupp (Grenelle) lagt fram ett handlingsprogram. Det var då det.

.

Efter förra veckans valnederlag är det annat ljud i skällan.
-Varför anta en koldioxidskatt? Miljömänniskorna röstar ju ändå på vänstern, klagade höjdare inom Sarkozys parti UMP. Inför det interna partitrycket fick Sarkozy stryka ett streck över den ”revolutionära miljöpolitik” som han sa sig stå för. Nu gäller det att ta tillbaka röster på alla fronter och då ligger en dåligt utformad koldioxidskatt i vägen. I stället för att arbeta fram en ny lag som drabbar de verkliga utsläppsbovarna skrotas hela idén av valopportunistiska skäl. När det gäller att hålla sig kvar vid makten finns inga principer.

.

Media: DN1,Dagens Arena,DN2,

Bloggar: Svensson,Jinge,Röda Malmö,Sjöstedt,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Sarkozy bryter löfte om koldioxiden.

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Rykten om Israel/Obama

Lämna ett svar