I dag går drevet mot grekerna, sedan mot britterna…

.

Här i Akropolis föddes många värdefulla demokratiska idéer.
Är det dags för den europeiska arbetarrörelsens återfödelse?

I morgon gäller det våra jobb och våra pensioner!

.

Det är lätt att ryckas med av drev. Hetsjakt på djur – eller människor – som inte kan försvara sig. Musklerna spänner sig. Blodet och andralinet pulsar.
Det kan gälla överklassens rävjakt på ett brittiskt gods. Det kan gälla förföljelserna mot judarna under nazisternas Kristallnatt i Tyskland. Eller mot araberna i Gaza – och i Europa. Mot romerna i Rumänien eller i Berlusconis Italien.
Dreven kan vara mer oskyldiga. Inte lika blodfulla och genomgripande. Som mot Tiger Woods där en hel värld ska ha åsikter om hur han ska leva sitt privatliv. Eller kabinettssekreterare Lars Danielsson under tsunamikatastrofen. Denne Danielsson som med Åsa Linderborgs ord nyligen ”hudflängdes från december 2005 till juli 2007 och gjordes nästan personligen ansvarig för att 500 svenskar mist sitt liv i en naturkatastrof”.
I dag går drevet mot grekerna. Inte mot Greklands giriga och korrupta kapitalister och politiker. Inte mot de banker som spekulerar i valutor och arbetslöshet. Nej. Drevet går mot grekerna. Den fräna blodlukten lägrar sig över nästan hela mediavärlden.

.

Ett av de värsta exemplen har jag sett i en av Europas mest ansedda borgerliga tidningar, Times of England. Där angriper en kolumnist ”grekerna” på ett sätt som gör att man mår illa. Dessutom ”sydlänningar” i det stora hela. En av hans slutsatser, om än ironisk, är att dessa länder inte hör hemma i EU utan borde bilda en egen union:
”Ett handelsblock kallat något i stil SESB (Södra Europas Siesta- och Bidragszon). För länder där man går och lägger sig klockan elva om förmiddagen. Sedan vaknar upp fem timmar senare och kräver några miljarder kontant innan middagen som ersättning för den bomull och tobak som man inte producerat. I en sådan union skulle nog grekerna känna sig mer bekväma. Det skulle stämma kulturellt…”
Syftet är uppenbart. Krönikören är inte bara ute efter att göra sig lustig med hjälp av fördomar. Han och Times är aktivister i den europeiska borgarklassens gemensamma attack på Europas arbetande människor. Som Anders Borg underströk i förrgår. Även England har enorma underskott som måste angripas…
I morgon är det val i Storbritannien. Redan dagen efter kommer en ny brittisk regering att börja planera för alla ”nödvändiga” angrepp på det egna landets befolkning. ”Britterna” är på många sätt lika belånade som ”grekerna” och är det inte så att engelsmännen egentligen bara vill titta på fotboll och dricka sig plakata på sina pubar?
I övermorgon kan det vara Sveriges tur. ”Vi måste arbeta längre”. ”Vi kan inte gå i pension innan 69 år”. ”Föräldrarledighet och den femte semesterveckan är lyx som vi inte längre ha råd med”. ”Sätt alla jäkla sjukpensionärer i arbete”…
Det är därför vi i dag alla är greker. Deras kamp är vår! Låt dig inte luras av ”drevkarlarna” i media.  Läs mer.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,AB1,AB2,GP1,GP2,Expressen1,Expressen2,AB1,EXpr.3,SVD3,GP3,Exprs.4,DN2,AB3,GP4,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,

26 svar på ”I dag går drevet mot grekerna, sedan mot britterna…

 1. Tack
  bra skrivet:
  folket svartmålas av massmedian som giriga, fifflare, levt över sina tillgångar ..Allt detta är falska anklagelser. Medians mål är att skydda den misslyckande kapitalistiska systemet.. Det är lättare att skylla på folket än bankerna, företagen

 2. Kan du länka till artikeln där SESB (Södra Europas Siesta- och Bidragszon) nämns?
  Jag vill gärna läsa den… (drevet går ju… och der är bra att läsa dess argument i original innan man får dem slängda i ansiktet av arbetskampraterna i sverige.)

 3. usch det är vidrigt att höra sånt, låter som en beskrivning av afroamerikaner i Usa. Men det är klart vem bryr sig om Grekland, nu är det turkiet som är billigaste charter stället.

 4. Borde du inte läsa vad jag skriver innan du kommenterar?

  Jag anser att EU gjorde fel som släppte in Grekland.

  Orsaken var att landet ljög och förfalskade uppgifterna om sin ekonomi.

  Därför menar jag att det var ett misstag att släppa in dem.

  Jag menar oxo att Sverige inte bör vara med i unionen.

  Vidare så anser jag att grekerna bör göra uppror.

  Men du har uppenbarligen en annan synpunkt eftersom du kommer med en så raljant kommentar…

 5. Men den där bilden av en man med en snara av EU-stjärnor uppfattar jag som att EU inte hjälper Grekland egentligen utan hänger/stryper landet – i god nyliberal anda.

  För vad kommer alla dessa krävda nedskärningar i Grekland att innebära? Minskad BNP, därmed ökad skuld som % av BNP, färre företag etc., en nedåtgående spiral som det kommer att ta decennier att komma ur, om det alls kommer att gå.

 6. Hej Jinge. Jo jag tycker nog definitivt att du blandar ihop ”grekerna” med Greklands kapitalister och korrupta politiker. Inte minst i ditt rubrikval, bilden eller det här avslutande stycket:
  ”Vad som händer med demokratin i länder som går i konkurs vet vi ännu inte, det vi ser idag är att grekerna reagerar starkt på att de inte får pensionera sig vid 53 års ålder, och att de inte längre kommer att få en extra månadslön vid påsk, semestern och vid jul som de brukar. Grekland är väl förhoppningsvis det enda land i Europa där man kan köpa ett körkort för 500 Euro och en polis för 100. Aftonbladet berättar om en ort där grekerna hade deklarerat att de hade 324 . swimmingpooler, något som man tydligen måste ta upp i fastighetsdeklarationen. När man kollade på satellitbilder så visade det sig vara 17 000 pooler.”

 7. Kerstin: ”Men den där bilden av en man med en snara av EU-stjärnor uppfattar jag som att EU inte hjälper Grekland egentligen utan hänger/stryper landet – i god nyliberal anda.”

  Exakt. Den är klockren!

  Göte! Det var INTE det avslutande stycket. Läs hela!

 8. Det var en ruskig artikel i Times. Så där börjar det och sådant hetsande kommer som brev på posten i allvarliga ekonomiska kriser. Och vi ser samtidigt hur nyfascistiska rörelser når framgångar, inte bara längre söderut i Europa utan även härhemma.

  Utvecklingen just nu är mer än skrämmande alltså.

 9. Hej Kerstin. Det är möjligtvis så att jag missförstått bilden. Men då passar den inte till den blogg jag skrev om. Låt säg att bilden betyder just det jag menar, att EU, med hjälp av Papandreou sätter en hängsnara på Grekland. Stryper landet. Med arbetare i allmänhet, låginkomstagare och pensionärer. Alltså det som sker.
  Till Jinge igen. Jag menar nog att alla dina bloggar när det gäller Grekland ställer stater mot varandra. Sverige är helt enkelt förbaskat bra och vi ska inte betala för Grekland. Ansvariga banker, giriga spekulanter och politiker hamnar i bakgrunden. Du tycks mena att det är nyliberalism när EU hjälper Grekland. Jag menar att det är tvärt om. Nyliberaler, som Times`s skribenter menar att marknaden ska slå igenom och att såren sedan får läka ut. Angela Merkel kritiseras av Tysklands nyliberaler för att Tyskland lånar ut pengar. Dessutom det mest troliga är att Tyskland och Frankrikes banker tjänar på det hela. För det är dessa som är Greklands långivare. Nu lånar de ut pengar mot 5% i ränta samtidigt som den verkliga räntekostanden kanske blir bara 3%. Bankirerna tjänar pengar på de hängda grekerna.
  Här har jag saxat några avsnitt från dina ”grekbloggar” som jag tycker att visar på samma sak. ”Sverige” ska inte betala för ”Grekland”. Det är sällan frågan om diskutera det ”klasskrig” som egentligen pågår:
  ”Det mest underliga av allt är att ämnet tycks vara tabu för media. När läste du senast en artikel om det demokrati-
  underskott som råder i Grekland? När läste du om landets korruption? Baltstaterna, Balkan, Island, vad händer när vi tagit hand om alla länder som inte kan ta hand om sig själva? Ska EU tvingas ta ansvar för medlemmar som inte klarar kraven som ställs när det gäller EMU? Och som mer eller mindre lurar sig in i EMU-samarbetet?”
  ”Nu har de begärt hjälp med sin ekonomi från Internationella Valutafonden och den Europeiska Unionen. Lyckligtvis så slipper Sverige betala Greklands skulder eftersom vi inte är medlemmar av Eurosamarbetet, men det kommer säkert att kosta oss pengar trots detta. Samtidigt så sjunker Euron nu i värde och det är väl svårt att se vilka konsekvenser det får för unionen i skrivande stund.”
  ”Hela idén med den Europeiska Unionen krackelerar i en takt som borde skrämma alla länder som infört Euron. Men dessvärre så kommer varje medlemsland att påverkas på sikt, svenska skattebetalare också. Europas politiker har varit alltför angelägna att få med sig alla länder, något som vi kommer att tvingas betala priset för. Att man sedan fått in länder som har förfalskat sina egna nationella räkenskaper för att få medlemskap kommer drabba allas plånböcker.”
  ”Accepterar man att bygga en organisation för att ta hand om misslyckade och korrumperade stater så är vi alla neddragna i träsket snart. Här handlar det inte om att rädda en stat, det handlar om att rädda nyliberalismen. Och vi kommer inte undan vår del bara för att vi inte ändrat våra mynt och sedlar till Euro, vi kommer drabbas lika hårt för det trots Anders Borgs försök till dimridåer.”

 10. 53 år som pensionsålder. Bara en sån sak borde räcka för folk att fatta att det inte håller i längden. Låt Grekland haverera! Både ledare och befolkningen har ett ansvar. Nu är det ”pay back time”!

 11. Om Papandreou håller fram en EU-hängsnara åt det grekiska folket, en snara som dessutom är märkt ”stabilitetspakten” och där övertexten är ”EU och hjälpen till grekerna” så förstår du inte bilden?

  Nej JAG har aldrig inbillat mig att det var arbetarna i Grekland som förfalskade redovisningen av landets ekonomiska situation, inte heller har jag trott att det var de som skodde sig på all korruption.

  Bilden har Latuff gjort på beställning av en grekisk vänstertidning.

 12. Eftersom liknande kriser är på gång i länder som inte har Greklands historia av förvanskade statsräkenskaper (och abnormt skatteflyende överklass) så är det ju rimligt att se till den gemensamma nämnaren för många av dem: euron. Mer sansade ekonomer gör det. Vissa länder tjänar grovt på eurozonen, andra missgynnas grovt. Den är ett kärt politiskt projekt men ekonomiskt livsfarlig i vissa lägen. För att dra uppmärksamheten från detta euruprojekts baksidor kan ju några illa dolda rasistiska klagovisor passa bra …

  Som en gammal fin ”stalinistisk” tysk tidning skrev för några dagar sedan: Nu är vi alla greker. Jag tycker att den här bloggposten pekar på det väsentliga: nu är det Greklands småfolk som är under attack. Kan de inte stå emot så kommer nya attacker i andra länder när finanskapitalet ser till att allt större delar av nationernas rikedomar hamnar hos den redan extremt rika minoriteten. Om grekerna däremot åtminstone lyckas skada genomförandet av ”krispaketet” kan följderna bli väldigt intressanta. En liten grekisk tuva kan välta ett stort kapitalistiskt spekulationslass.

 13. Jinge, jag ger upp när det gäller bilden. Men håller fast vid att dina texter är ytterst oklara när det gäller stat/klass.

 14. Även om man tillhör vänstern måste man erkänna att all s k välfärd varken är rimlig eller fötjänad. I Grekland utgår t ex extrabetalning till den som talar ett främmande språk, kommer i tid till jobbet eller använder dator. Ogifta eller skilda döttrar till offentliganställda ärver sina döda föräldrars pension. För att inte tala om pensionsålder vid 53. Det finns naturligtvis gränser för hur kort en arbetsvecka kan bli och hur lång en semester kan vara. Även i ett samhälle där vänstern styr. Att mekaniskt försvara orimligheter är faktiskt, just det, orimligt.

 15. Grekerna ser ju ut som invandrare och är därmed ” offer ”

 16. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Extremismen i Rosengård

 17. Helt plötsligt görs det stor affär av att Grekland skulle ha lurat sig in i euron, jag kommer mycket väl ihåg när det begav sig att det inte alls var någon hemlighet att de inte klarade stabilitetspaktens krav på t.ex. bruttoskuld relativt BNP. Det var mer än uppenbart att det entusiastiska eurogänget såg mellan fingrarna med detta och närmast tiggde om en friserad fixning som de stolt skulle kunna visa upp ett stort eurogäng.

  Man mår närmast illa när man hör denna skitkastning där man plockar lite anekdotisk bevisföring om grekernas lättsinniga liv i sus och dus utan att se till helheten och göra en seriös analys.

  Det dysfunktionella eurosystemet är problemet och inte grekerna eller vilken grad av korruption etc de har.
  Ibland undrar man om politiker, tyckare och debattörer är medvetna om fundamenta, för att länder som Sverige och Tyskland skall kunna ha exportöverskott är det ett absolut krav att det finns länder som är villiga att skuldsätta sig för att ha motsvarande underskott, det är inte fråga om ideologi utan vanliga bokföringsfakta.
  ”Räddningspaketet” för Grekland handlar förstås inte om att rädda grekerna, som skall utsättas för stålbad, utan om att rädda kreditorena som möjliggjort Greklands underskott i sina utrikesaffärer och Tyskland m.fl. överskott i deras utrikesaffärer. Typ på samma sätt som Latinamerikas kreditorer räddades av IMF på 80-talet.
  En annan IMF/WB ”räddning” som slutade i katastrof var Jugosalvien som likt många andra sett chansen att låna utländska valuta när realräntorna var negativa. För att kunna genoföra sitt sedvanliga recept, stålbad för folket och utförsäljning av deras egendom fick man avskaffa den relativt stora friheten republikerna hade och öka den federala makten i Belgrad. Som bekant gillade man inte detta i republikerna.

  Nu ser vi hur Grekland strippas på resterna av sin demokratiska suveränitet när IMF och EU/Merkel dikterar vilkoren för demokratin i Grekland, grekland är bara först i kön fler kommer.

  Europe’s Web of Debt

  Greece, Germany, and the Dangers of Beggar Thy Neighbor

 18. Det är en väsensstor skillnad mellan Grekland och Storbritannien, Grekland som inte har någon egen valuta löper faktiskt risken att kunna komma på obestånd. De är användare av någon annans valuta, Storbritannien är skapare av sin egen valuta, en nation som skapar sin egen flytande icke konvertibla valuta kan aldrig komma på obestånd för skulder i denna valuta, dvs om inte parlamentet får fnatt och förklarar landet i konkurs. Den risken är förstås liten, man kan säga mycket om anglosaxarna men de brukar tillämpa sunt förnuft när det gäller. Det kommer förstås inte att hindra att man slår i britterna att landet skulle kunna komma på obestånd för att utsätta dem för stålbad som kan göra de rikas redan oförskämt framgångsrika klasskamp ännu framgångsrikare.

 19. Lasse,
  Jag håller med dig om det mesta du säger. Men du gör endera ett skrivfel eller ett tankefel. Pundet är konvertibelt.

 20. Nu vet jag inte om det är exakt rätt uttryck på svenska för detta men om inte gott nog som synonym. Konvertibelt innebär väl att något är utbytbart mot något annat?

  Jag kan ha fel men jag har för mig att Storbritannien och deras centralbank inte lovar att pundet är fritt utbytbart mot något annat, t.ex. guld eller att ett pund utbytbart mot någon annan valuta till en bestämd kurs. Alltså att de på begäran byter pundet mot något annat. Inte heller har de någon utfästelse att pundet skall hålla en viss kurs relativt någon eller några andra valutor. Då kan man uttrycka det som så att pundet är en icke konvertibel flytande fiat-valuta. I vart fall säger de på det viset på amerikanska. 🙂

  Det finns ingen teoretisk begränsning för hur många pund Storbritannien kan skapa i vilket ögonblick som helst, alltså kan Storbritannien aldrig komma på obestånd i sin egen valuta. Detta vet spekulanterna men uppenbarligen inte många tyckare i stora prominenta globala drakar.

  Förmodar Storbritannien har som så många andra pålagt regeringen och parlamentet en självpåtagen begränsning att de skall låna på marknaden när de ger ut obligationer och inte kan få pengar från riksbanken. Risken finns att de okunniga svenska politikerna skulle kunna driva nåt sådant till sin spets finns. Att USA eller Storbritannien skulle göra det finner jag närmast otroligt, detta kan bero på dessa i praktiken är mer konservativa än nyliberala, alltså nationen och staten går före när det gäller. Alltså om frivilligt påtagna begränsningar skulle på allvar vara till men för nationen tar man bort dessa.

  Moodys gav sig på att nedgradera Japan 2002 tror jag det var, ett av världens absolut rikaste länder fick sämre rating än t.ex. Botswana, ett land som Japan var relativ stor biståndsgivare till, ett land där uppemot hälften av invånarna har HIV/AIDS, arbetslösheten är astronomisk. Redan detta drar förstås ett löjets skimmer över de kriminella ratinginstituten. Japans finansminster tog det hela med lätt överseende och sa nåt om att: jo, jo det är ju sånt de håller på med och la till nåt med andemeningen att Moodys rating skiter vi ett långt stycke i vi är en suverän nation. Moodys charader påverkade inte ett dugg japanska statens utgivning av obligationer.

 21. Lasse,
  Den enda betydelsen med ordet ”konvertibel” är att valutan kan köpas och säljas på valutamarknaden. Allt det andra du skriver om och som jag inte har någon speciell invändning mot handlar om en valutas roll som reservvalua, eller dess garanti i guld. Öststaternas valutor innan murens fall var icke-konvertibla. Den kinseiska yuanen är inte konvertibel.

 22. Nu är ”konvertibel ” bara ett ord som beskriver något och står fritt att använda när dess betydelse behövs. Det finns flera användelser av ordet i samband med det monetära, ”capital account convertible” vilket närmast hänger samman med att landet låter sin valuta handlas på den globala marknaden. ”Convertible under the current account” är en annan användning av ” ”konvertibel” osv. Det jag nämnde kanske inte är så vanligt men används dock för att beskriva egenskapen hos valutor, även av professorer i ekonomi. Populärt hos förespråkarna av NMT (New Monetary Theory).

  Poängen var att påpeka skillnaden mellan Storbritannien med egen valuta och Grekland som ingen egen valuta har och den skillnaden är betydande för det handlingsutrymme som brittiska politiker kan använda sig av, om de vill. 🙂

 23. Lasse,
  Helt ense med dig om rollen euron spelar för att knyta upp handlingsfriheten för de svagare kapitalistklasserna inom valutaunionen.

Lämna ett svar