Grekland brinner.

Klass mot klass i Grekland och Europa.

.

Den grekiska tragedin handlar om inget mindre än ett klasskrig. Gårdagens demonstrationer i Aten var ingen söndagspromenad. Närmare 60 000 människor samlades för att skrika ut sitt hat mot landets korrupta och totalt egoistiska ledare, bankirer, affärsmän och andra som skott sig på den arbetande befolkningen och som stulit allt som stjälas kan av statens resurser. Kort sagt, det rådde revolutionära stämningar i huvudstaden.

.

Alla seriösa reportage från Aten lämnar samma intryck. De demonstrerandes ilska var till 100% riktat mot den egna härskande klassen som alla vet inte betalar ett öre i skatt. Det är inte ens i första hand kravet på uppoffringar för att lösa landets ekonomiska situation som retar upp grekerna utan känslan av total orättvisa, att det är bara den vanliga människan med begränsade resurser som ska kramas som en citron. Alla vet att de som sitter på feta bankkonton inom och utom landet kommer att slippa undan alla uppoffringar.
Det är verkligt sprängstoff som förklarar den upproriska stämningen. De styrande har tappat all legitimitet i folks ögon. Många ser säkert EUs och IMFs ingripande som ett försök att rädda vad som räddas kan. I gårdagens demonstration fanns knappt en banderoll riktad mot EU. Allt hat riktades mot den egna borgarklassen som man inte tror kapabel att styra landet ur den djupa kris det befinner sig i.

.

I själva verket är naturligtvis EUs ”hjälp” inte en hjälp till Grekland utan manna för bankirer och fonder som nu får sina krav på den grekiska statsskulden tillgodosedda. Så här skriver exempelvis Financial Times chefsekonom Martin Wolf i dag.
-Nu krävs av Grekland att göra vad Latinamerika tvingades till på 80-talet. Det ledde till ett förlorat årtionde, Vinnarna var de utländska långivarna. Dessutom, när nu långivarna betalas för att fly, vem ska ersätta dem? Räddningspaketet kommer under  många år att stoppa Greklands tillgång till marknaden på acceptabla villkor. Mer pengar kommer att behövas om en skuldsanering ovist avvisas.
-Det är ytligt sett Greklands räddning, men i själva verket en livlina (bail-out) för bankerna, skriver den gode Wolf och konstaterar att ”desperata tider kräver desperata åtgärder”.

.

Att rädda bankerna och finansbolagen ska göras på de arbetandes bekostnad. Den gemensamma euron hindrar enskilda länders kapitalägare från att devalvera sig ur krisen.  I stället ska krisen lösas med en social devalvering. De grekiska arbetarna är de första offren i den europeiska kapitalistklassens gemensamt planerade offensiv. De som inbillar sig att andra länders arbetare ska slippa undan kommer att väckas brutalt. Nu gäller det att inse med vilka solidariska band måste knytas. Upp till och var och en att stödja de grekiska arbetarna nu och andra sedan eller att falla in bakom den vidriga nationalism som sprids av media i form av slaskreportage om den ”korrupta grekiska befolkningen”.

.

Till sist ett par ord om de som gör allt för att sabotera kampen. Tre vanliga bankanställda personer dog i går. Tacka de svartklädda galningarna för det. Med Molotov-cocktails lyckades de inte bara med att bränna inne tre människor utan också att dämpa stämningen bland den demonstrerande folkmassan som lämnade gatorna redan under eftermiddagen. Bravo. Med sådana vänner behövs inga fiender.

Media; DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,DN3,SVD3,GP1,AB2,VG,

Bloggare: Svensson,Jinge,Motvallsbloggen,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

7 svar på ”Grekland brinner.

 1. Du tycks tro att bankerna och de förmögna i det Grekiska samhället vill devalvera sig ur problemen, men hindras av Euron. Jag tror att det är tvärtom: banker och förmögna i Grekland vill inte att deras utlandslån ska bli dyrare, vilket de skulle bli vid en devalvering. De vill inte heller att deras tillgångar och inkomster i Grekland ska ska bli mindre värda i utländsk valuta, vilket också skulle bli resultatet av en devalvering.
  Därför tar man till en ”inhemsk devalvering”, d.v.s. sänker lönerna i Grekland. Det drabbar enbart löntagarna, men inte finanssektorn och de förmögna, som istället gynnas av sänkta löner.

 2. Uffe,
  Jag skriver inte att de rika i Grekland vill devalvera sig ur problemen. Jag skriver att de inte kan göra det och att de tillsammans med borgerligheten i Europa planerar att driva igenom en social devalvering. Samma sak som du själv skriver.

 3. Tror du inte det finns möjlighet att konflikten eskalerar istället för att dämpas? Chefen på banken hade ju tvingat sina anställda kvar på sin arbetsplats. Enligt rapporter applåderade folk när banken sattes i brand. Huruvida man visste att det var folk i banken eller inte låter jag vara osagt.

 4. Pingback: Fortsatta demonstrationer i Grekland idag - låt de rika betala | Svensson

 5. Röda Lund,
  Jag väntade med att svara på din kommentar tills jag sett rapporter från dagens protester då parlamentet antog sparpaketet. Som jag trodde var det knappt 10 000 som deltog. Det svarta blocket lyckades med vad den grekiska statens våldsapparat inte klarade av; nämligen att kyla ner folkmassornas ilska. De tre bankanställdas död chockade hela befolkningen och viljan att protestera minskade fatalt. Den som inte förstår det har helt enkelt inga begrepp om vad politik handlar om, nämligen konkreta styrkeförhållanden där känslor och masspsykologi spelar avgörande roller.
  Sedan till dina konkreta funderingar. Alla banker var öppna demonstrationsdagen eftersom de bankanställdas fack inte utlyst strejk. Det var därför naturligt att det fanns ett 20-tal anställda i lokalerna. Påståendet att bankens chef tvingat personalen att stanna kvar på kontoret mot deras vilja verkar helt befängt. Men OK; låt oss anta att det var sant. Vad ändras? Ursäktar det de svartas brandbombsattack? Det finns till och med ögonvittnesskildringar om att folk skrek varningar till de svarta att det fanns folk i banken. Det hindrade dem inte från att spela superrevolutionärer.

 6. Jag anser att det är helt värdelöst att bränna banker med folk i. Självklart. Öht är det väl bättre att ockupera banken och använda den som ex. bastion i protesterna.

  Jag har väl inte på något sätt ursäktat några mord eller attacker på banken. Att banker attackeras under rådande förhållanden är dock inte särskilt uppseendeväckande. Oavsett vad man anser om det hela.

 7. Pingback: Om Grekland från bloggen Biology and Politics « VÄNSTERPARTIET I GISLAVED OCH GNOSJÖ

Lämna ett svar