Hiroshima min älskade

Bara förlorare begår brott mot mänskligheten.

.

I dag samlas ledare från sjuttio nationer i Hiroshima till minne av offren för den första atombomben. FNs generalsekreterare manar alla nationer att skrota sina kärnvapen och att hotet om ett kärnvapenkrig bara kan avlägsnas om alla avrustar. För första gången deltar amerikanska, brittiska och franska diplomater i ceremonin.

.

Den 6 augusti 1945 släpptes helvetet löst i Hiroshima

Sjuttio tusen japaner dog inom loppet av ett par sekunder. Lika många dog inom ett par dagar av brännskador. ”Little Boy”, en fyra ton tung uranbomb, visade i ett ögonblick att de härskande klassernas barbari saknar gränser.
Hiroshima låg i aska och Nagasaki mötte samma öde ett par dagar senare. Civila, barn, kvinnor och gamlingar, alla utan åtskillnad straffades av USA för den japanska militarismens brott. Den kollektiva bestraffningens idé nådde en höjdpunkt.

.

På ett par sekunder förvandlades Hiroshima till runier och aska

.

Under andra världskriget begicks många krigsbrott och brott mot mänskligheten. De härskande klasserna i Europa och deras militär visade att de inte stod någon efter i barbariets finesser. Utrotningen av minst sex miljoner judar i Hitlers gaskamrar brändes fast på mänsklighetens hornhinna för  evigt. Krigsbrottens brott hade begåtts.
Andra barbariska handlingar och kollektiva bestraffningar av hela folk hamnar i skuggan av nazisternas verk. Men de blir inte mindre avskyvärda för det. De allierades brandbomber över Hamburg och Dresden liksom över Tokyo dödade hundratusentals oskyldiga människor, instängda i ett inferno av eld och syrebrist.

.

Dresden brändes ner tlll marken av de allierades bomber.

I dag sextiofem år senare är det fortfarande bara de tyska  och japanska krigsförbrytarna som dömts för sina handlingar. Ban Ki-moon talade rörande om offren i Hiroshima och Nagasaki men aktade sig noga för att kvalificera den amerikanska statsledningens beslut att testa sitt nya massförstörelsevapen på japansk mark.
Det är bara förlorarna som straffas för sina krigsbrott och brott mot mänskligheten. Det är den bittra erfarenhet som vi kan dra i dag sextiofem år efter att den vita svampen skymde Hiroshimas himmel.
Rusar med egna fingrar in i Bennys bidrag och länkar till ett tidigare bidrag ( Göte) :
.

http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2009/06/01/miss-atombomb-fran-las-vegas/

Media: DN1,SVD1,SVD2,GP1,AB1,DN2,

Bloggare: Svensson,Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 svar på ”Hiroshima min älskade

  1. Men de romer och andra som också mördades lika systematiskt i koncentrationslägren, dem har vi glömt, i synnerhet nu när det är dags igen, att förfölja dem.

  2. Kerstin (I),
    Jag glömde dem inte och glömmer dem absolut inte idag. Men jag tog bara med utrotningen av judarna och brandbomberna som illustration till min rubrik.

  3. Det enda man förvånas över är att Harry Truman inte belönades med Nobels Fredspris. Men den skadan tog ju nobelpriskommitén igen då de 28 senare belönade massmördaren och terroristen Henry Kissinger.

  4. Benny Åsman:
    Jag syftade inte på dig alls, utan på den allmänna glömskan av den saken. Ville bara påminna om saken nu när man börjar förfölja romer runtom i Europa igen. Se det som en komplettering, inte som kritik för det var inte min mening.

  5. Kerstin, Jag uppfattade det inte som en kritik och jag förstod att du inte menade att jag hade glömt… Jag bara förklarade varför jag inskränkte mig till två krigsbrott för alla som läser även kommentarerna.

  6. Pingback: Jinge.se » Vatten, spannmål och klimat

Lämna ett svar