Tidigare än i fjol

,


Vintern börjar att få ett fast grepp. Även i södra Sverige. Här i Alefjäll fem mil norr om Göteborg har vi haft frost de flesta nätter ända sedan början av oktober. Tjälen biter sig redan fast i markerna.På bilden ovan från tidigt i morse drar snön in över åkerrenen mot en av Risvedens utmarker. Fjolårets vargavinter satte inte in förrän vid Lucia. Men labradoren, Freja, som då fick en fin utkikspost från gårdsplanens snövall, får vänta ett tag på samma mängder även om SMHI siar om att det ska snöa ett par dagar till…

.

.

Annars läser jag i tidningarna att människor oroar sig över elpriserna som börjat skena.  När kylan kniper till ordentligt stannar  också tågen eller kommer för sent. Andra är oroliga för sina räntor eller för att bli arbetslösa. Det brukar sägas att det som kapitalisterna förlorar på gungorna, det tar de igen på karusellen. Uppenbart förlorar vi vanliga löntagare just nu på både gungorna och karusellen, liksom på vårt arbete i cirkusen…

Den liberala tankesmedjan Fores tillsammans med ockrarna på Swedbank förkunnar dessutom triumferande att arbetslösa människor minsann är beredda att gå ner i lön. Tre av tio kan tänka sig att gå ner med 20 procent för att få ett jobb.

Skulle detta vara en nyhet?  Svaren är självklara. Det är detta som är vitsen med regeringens massarbetslöshet och den låga A-kassan.

Låt vara att det är något man talar tyst om i valrörelser. Då hette det bara att de arbetslösa egentligen inte vill jobba.

Inte heller såg vi till något vallöfte från Anders Borg om att vi skulle låna ut tio goda miljarder till kursade irländska banker…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,GP2,GP3,LOT,SVD4,GP4,GP5,DN5,GP6,GP7,GP8,

3 svar på ”Tidigare än i fjol

 1. Den teoretiska grunden i de idéer som Borg och en del av vad de tongivande svenska nationalekonomerna förfäktar är att arbetslöshet är något som frivilligt väljs av arbetstagarna när lättja och lathet är ”billigare”. I denna fantasivärlden är det alltid full sysselsättning eftersom de arbetslösa frivilligt valt att vara arbetslösa.

  Om det funnits media som haft ägare som haft sina intressen sprungna ur vanliga löntagareintressen och förhoppningsvis något så när allmänbildade journalister hade det varit en smal sak att slå hål på och dra löjets skimmer över dessa ”teorier” eftersom de villar på vad som närmast är rent nonsens.

  Det stora problemet i dagens kris emanerar ur faktumet att folks köpkraft inte alls följt med den ökande produktiviteten åtminstone sedan slutet av 70-talet, lönerna relativt BNP har stagnerat medan vinsternas andel ökat, det är ett generellt fenomen inom OECD. När allt färre behövs för att producera det som folk har råd att köpa ökar naturligtvis arbetslösheten det är inte speciellt komplicerad logik.

  Vi har en exportindustri som producerar allt mer med allt färre anställda. Vi har sedan länge närmast abnorma exportöverskott. Vi producerar export per capita mer än de flesta, den stora exportgiganten Tyskland ligger långt efter per capita. Att tro att vi skulle kunna lösa arbetslösheten med export och inte minst med rådande internationella läge är närmast befängt och verklighetsfrämmande. Den typen av sk interndevalvering som Borg hoppas på och förmodligen också de enfaldiga ekonomerna på Swedbank och Forbes lär inte öka vår export och vi dessutom inget som helst behov av att göra det. Att sänka ett helt land för en sådan futil förhoppning om någon ynka exportandel är objektivt sett direkt enfaldigt. Om nu det är det verkliga syftet, den reala effekten lär bli som ”vanligt” en ”välgörande” omfördelning från de många till de få. Den arma minoriteten här i landet behöver varje krona de kan få och kan förmodligen sätta sin tillit till Borg, Forbes och Swedbank.

  Teorietiskt skulle förstås lönesänkningarna kunna gå jämnt ut på den inhemska marknaden, köpkraften sjunker lika med priserna, men så är det vanligen inte utan vinsten av interndevalveringen hamnar primärt i de fås fickor som inte alls har något större behov av öka sin konsumtion. Alltså lönesänkningen kommer att öka arbetslösheten när köpkraften hos de som i stort konsumerar hela sin inkomst får lägre köpkraft.

 2. Eftersom vi går en politisk kräftgång, och i accelererande takt numer, hoppas jag att vi snart är tillbaka till sedvänjan att göra den valde kungen ansvarig för dåligt väder. Vad ska vi med en regering till om den inte kan förse oss med bra väder?
  Jag vill inte ha vinter redan från mitten av november. Snön ska komma till jul – punkt slut!

Lämna ett svar