Jönssonligan i Kabul?

.
.
.
.

https://i0.wp.com/static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2010/4/7/1270655726395/Barack-Obama-and-Hamid-Ka-001.jpg?resize=584%2C350

.

I Kabul har vi i dagarna ett raffel med spioner, bedrägerier och diplomatiskt skyttegravskrig. Allt i en miljö som vår Jan Guillou skulle kunna stuva om till en explosiv politisk thriller. Scener och vassa intriger från en utfattig, söndrad och krigshärjad stad där människor ofta lever i tält, nersjunkna i den gyttja som nu i vinter blir hårdfrusen knölig tjäle. Många fler kommer att gå under av bristen på värme, mat och medicin Detta samtidigt som ockupationssoldater och hjälporganisationer dundrar förbi med sina tunga  Toyota Landcruisers…
Under lång tid har bland annat tidningar som New York Times och Washington rapporterat om att Hamid Karzais korrupta regim i Kabul förhandlar med högt uppsatta ”talibanledare”. Uppgifter som har bekräftats av Karzai själv. Amerikanarnas general Petreaus har också gillande nickat om sitt samförstånd…
Nu säger samma tidningar att regimens viktigaste samtalspartner, som ska ha utgett sig för att vara den förre transportministern och en av de högst uppsatta ledarna för motståndsrörelsen, Mullah Akhtar Muhammad Mansour, i själva verket var en bedragare. Skojaren flögs in till huvudstaden med hjälp av NATO och fick stora penningsummor för att han infann sig och hade lågmälda krav på en fredsuppgörelse. Han träffade presidenten själv och sa att de utländska trupperna skulle få stanna i landet…
Nu sägs att han i själva verket ska ha varit en liten oförarglig butiksägare från pakistanska Quetta i Baluchistan…
Hamid Karzai förnekar febrilt uppgifterna. ”Vi har aldrig träffat Mansour. Ni ska inte tro på vad utländska tidningar skriver om möten med talibaner. Det är bara propaganda och lögner”, understryker han vid en internationell pressträff.
Var det någon form av överläggningar? Troligen, eftersom de bekräftats av så många av varandra förhållandevis oberoende källor. Men sedan kommer alla följdfrågor. Var det ett seriöst försök till förhandlingar – som misslyckats. Var det Mansour själv som var på plats och ville berika sig själv – eller ledningen för talibanerna i Shura Quetta? Eller var det Jönssonligan i orientalisk skepnad, ”med en plan” som de lyckades med? Kanske bara en individuell lycksökare? Eller var det den pakistanska säkerhetstjänsten som spelade Karzai och NATO ett spratt? Kanske var det en iransk eller en indisk agent som för tillfället bytt identitet? Varför inte en av Putins grabbar?

.

.

Militära Hummers i USA Indiana. Färdiga för leverans till Afghanistan…

.

En tidning som New York Times säger sig ha namnen på ytterligare två talibanledare som var med och träffade Karzai. Men vill inte ”av säkerhetsskäl” lämna ut dessa. Vi kanske får namnen i nästa släpp av WikiLeaks? En möjlig förklaring är att det handlar om en misslyckad förhandling, där sedan CIA, Pentagon eller Vita Huset väljer att försöka visa ”sin egen skitstövel”, nämligen Karzai själv, att denne inte ska försöka trampa på i egna fotspår. Detta eftersom han flera gånger den senaste tiden har försökt att markera ett eget mer självständigt revir. Bland annat genom hjärtliga kontakter med Iran och en öppen hård kritik mot NATO/ISAF hänsynslösa dödspatruller.
Vi vet inte svaren på dessa frågor. I dag finns det mer säkerhetstjänster och hemliga agenter i Kabul än i Beirut. Jan Guilllou skulle kunna ge oss fiktiva svar i en ny thriller. Men om vad som verkligen ”sker på marken” vet vi bara att vi inte ska tro på någonting annat än att kriget blir värre dag för dag. I USA utnyttjar en av de reaktionära snart urvattnade ”tepåsar” som härjar i media händelsen till att påstå att presidenten i Vita Huset egentligen är en bedragare. Ingen vet egentligen vem han är…

.

,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,

Ett svar på ”Jönssonligan i Kabul?

  1. Det som är skrämmande i mina ögon är den låga intelligensen hos de styrande. En hel värld ser hur folk dör och lider i detta vansinne. Men inte dom själva. Har man inte större krav på folk i dessa höga tjänster? Ser dom inte vad som som sker? Man måste bara tro att demonstranter är mer intelligenta än militärer som har skygglapparna på. Hur längre ska USA får hålla på så här? Men poängen här är den att en butiksägare har mer i huvudet än Karzai och hans gelikar. Och det är väl det som är problemet. Det borde väl vara tvärtom?

Lämna ett svar