Den döde kom cyklande från vänster

.

I en skaderapport till en av försäkringsbolaget IF:s gamla förlagor Svea -Nornan hette det att ”den döde kom cyklande från vänster”.
Så kan det bli när tanke och språk halkar och slinter iväg.

.

https://i0.wp.com/lh5.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUhN5fhXavI/AAAAAAAAGE8/4yK_NiD-VWQ/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-02-01%20191454.jpg?resize=584%2C196

.

Aftonbladets hemsida…

.

På Aftonbladet hemsida i går slog man alla rekord i denna genre. Där har man satt i system att med förfärliga rubriker sätta skräck i oss läsare. Det kan handla om en ny svininfluensa, om väldiga snöstormar eller livsfarliga istappar. Om pedofiler i vårt nära grannskap eller klimatkatastrofer. Allt duger. Händer det inget i våra kvarter är det alltid ett brutalt mord i något annat land som kan slås upp så att det ger sken av att ha skett här hemma. ”Vargen kommer” ropar rubrikerna. Även om det bara handlar om något enstaka vargspår på den sibiriska tundran.
I dag är det ”svenskar i Australien” som hotas av en monstercyklon. Framförallt ”svenskar”.
I gårdagens tidning var jordens undergång nära. En mer närgången granskning av hemsidans artikel om ”supervulkanen” i den amerikanska nationalparken Yellowstone visar att vi nog ändå inte behöver vara så rädda. Här är några av hotbilderna:
”Det blir inget utbrott – än”. ”Än” frågar vi oss. När är det i morgon? Nästa vecka?

.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Yellowstone_Castle_Geysir_Edit.jpg/399px-Yellowstone_Castle_Geysir_Edit.jpg

.

Gejsern Castle i Yellowstone

.

”Supervulkanen i nationalparken Yellowstone är världens största och förintar mänskligheten när den får nästa utbrott”, heter det i tidningen.  Milda makter! Ska vi alla dö?
”Ett tecken på det är att marknivån har höjts med 25 centimeter senaste tiden. Det inträffar när glödhet magma rör sig mot ytan”, skriver man vidare.  ”Vi skulle sluta våra liv i glödhet lava”. ”Något som skulle täcka halva jordklotet i aska”…
För oss läsare är förtvivlan och ångest nära. Ska vi ringa runt och varna alla andra?

.

https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUlRR1t_75I/AAAAAAAAGFU/DIdJoAfZcU0/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-02-02%20134126.jpg?resize=584%2C468

.

Expressen har också hittat en svensk som kan drabbas…

.

Tack och lov kommer vi tillbaka i balans när vi mitt i skräckskildringen också hittar några tröstande ord.
Det är den svenske vulkanexperten Reynir Bödvarsson som trots allt tonar ner risken för att våra liv bokstavligen ska släckas i glödhet lava någon gång de närmaste åren. Enligt seismologen Reynir Dödvarssons gissning sker det inte något utbrott än på tusen år. Den ”markhöjning” man först berättade om har nämligen ”stannat av”. Redaktören visste detta. Men valde spänning framför sanning.
Reynir Dödvarsson berättar vidare att när ett utbrott väl kommer då skadas lantbruket över hela jorden och det blir hungersnöd. Vilket Aftonbladets flyhänte skribent tolkar som att jorden går under.
Som läsare blir vi minst sagt förvirrade. Dels sägs att vi ska få sluta våra liv i glödande lava. När det nu blir. Om tusen år lär det ändå inte vara så mycket liv kvar i oss som funderar över artikeln. Samtidigt verkar det som om påståendet är falskt eftersom bara halva jorden skulle täckas av aska. Den glödande lavan eller magman lär inte heller nå utanför den amerikanska kontinenten. Det gjorde den inte förra gången det begav sig.  För 640 000 år sedan. Så här finns ändå en del hopp. Visserligen sägs att all jordbruk kommer att drabbas. Men det betyder nog inte att all jordbruk går under. Så kanske det trots allt finns hopp för att en del av mänskligheten repar sig och kan ta nya tag. Eller?
”Upp flyga orden. Stilla tanken står”, skriver Shakespear i sin Hamlet. Nästan som om Aftonbladet hade funnits också på hans tid…

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: AB1,Expr1,GP1,SVD1,SVD2,SVD3,AB2,GP2,GP3,SVT1,SVT2,SVT3,Expr2,

Bloggare: Jinge,

6 svar på ”Den döde kom cyklande från vänster

 1. Ack att så väl kunna klä tankar i ord.
  Det har nästa blivit dagens sport att finna det grymmaste adjektivet i Expressen och Aftonbladet. Ett löjets skimmer lägger sig över alla dessa mördarhajar, mördarbaciller, skräckhalkor, monsterregn och andra fasansfulla katastrofer.
  Sedan får vi ju inte glömma alla hemska förutsägelser om vad huvudvärk, illamående och magont egentligen kan vara för en obotlig hemsökelse, ”usch eja mej”!
  Undrar vad man ska ta till när det verkligen är allvar? Kan man kanske hoppas på lite sansat språk då, för att få oss att lyssna?

 2. Pingback: Jinge.se » Hosni Baltagy eller Nero Mubarak av Rawia Morra

 3. Välskrivet! Har man inget att oroa sig över är det bara att köpa Aftonbladet. Tänk den här tidningsrubriken i Expressen:
  ”Man läste tidning – dog i hjärtinfarkt”, eller varför inte ”Nästa farsot: Aftonbladet – ny mystisk massdöd”?

  Under dessa skrattretande rubriker och artiklar vilar ett mycket allvarligare problem;vad har egentligen hänt? Utan en saklig nyhetsförmedling finns det ju inget sätt för oss som inte kan vara på plats att veta vad som egentligen händer omkring oss, och tidningar är inte längre någon saklig nyhetsförmedling.
  Tidningarna, och med det avser jag majoriteten av dagstidningarna också, har istället förvandlats till rubrikfabriker där det råder en evig jakt på mustiga formuleringar och överdrifter.

 4. Ja, Barbro och Anders. Det är bara att hålla med er. Det finns dessutom en trist sak när det gäller att vår läsning mer och mer förflyttas till nätet. Vilket minst lika mycket gäller bloggar som traditionella media. Nyheterna uppdateras i ett allt mer furiöst tempo och vi missar mycket av det mer djuplodande.

  En annan tendens är att allt fler nyheter bara återges i videoformat. Vi får se reklam plus en filmsnutt och det hela är över. De mer seriösa tidningarna, som inte kan håva in reklampengar på sensationer och sex, tvingas att ta betalt. Självklart nöjer då sig många med att bara läsa snuttar och se på korta videos. Möjligheterna för kunskap och därmed förståelse för vad som sker hemma och i världens utarmas…

 5. Jag tror att vi ska vara ganska nöjda med att kvällspressen diskvalificerar sig själva som informatörer. Deras överdrifter och lögner blir så uppenbara att ingen sätter sin tilltro till dem. Varför säljer de då lösnummer? Ganska framgångsrikt dessutom. Ja, de finns väl på underhållningskontot. Folk tittar på skräckfilm också. De är inte heller särskilt trovärdiga. Och det vet alla.

 6. Aftonbladet börjar likna den fantastiska nerlagda blaskan ” En dingding värld”…jag blir upprörd bara av att gå in och se rubrikerna som skrivs. Det börjar bli riktigt tröttsamt! Aftonbladet säljer på att skrämma folk och det känns oseriöst. Folk får panikångest och blir vettskrämda av detta! Jag blir mest förbannad. Är det inte supervulkaner så är det asteroider som kommer att utplåna jorden… *suck*

Lämna ett svar