Carl Bildt och Khaddafi – nykolonial orientalism

.

Saif Khaddafi tycks ha gripits i Libyen. Enligt uppgifter på mitt twitterflöde från Libyen hyrde han en ökenexpert som vägvisare för flyktvägen. Misstaget var bara att denne också var en vän till revolutionen och snabbt delade med sig av sina koordinatorer till den nya regimens väpnade styrkor. Han ska ha gripits av ett förband från brigaden Khaled bin al-Waleed, vilken har sitt ursprung i Zintan och som sedan länge har varit honom på spåret.

Om detta bekräftas är det en stor framgång för det libyska folket. Han hade visserligen aldrig förmått att återupprätta diktaturen och bli arvtagare till en dynasti. Det vore som att springa uppför en alptopp med lösan sand. Men med tillgång till en del av alla de rikedomar som familjen stal från sitt eget folk hade han säkert – tillsammans med lojalister i exil och bittra klanmedlemmar inne i landet – förmått organisera mer lidande och kaos genom sabotage och terroraktioner mot det nya samhälle som är på väg att formas.

.

.

.

I flyktbilen från Tripoli den 23 augusti

.

Carl Bildt, vars egen roll som styrelsemedlem i Lundin Oil har ifrågasatts när det gäller blodsregimen i Sudan, är naturligtvis på hugget direkt. Han var en av de sista politikerna i Väst att ta ställning för att Khaddafis regim skulle störtas. ”Vi tar inte ställning mellan parterna hette det i en radiointervju”, när Saif Khaddafi och hans tyranniske far, Muammar, var i färd med att mörda sitt eget folk. Nu låter utrikesministern nådigt meddela via ett SMS till TT att:

”Vi välkomnar varmt att han nu gripits och gratulerar de libyska myndigheterna. Viktigt att se till att han nu under ordnade former överförs till Internationella brottmålsdomstolen.”

Ingenting talar för att detta kommer att ske. I stora delar av världen ses Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som en kolonial renässans. ”Där hamnar bara krigiska negerkungar, serber och araber”, säger man hånfullt. USA:s gamle utrikesminister Henry Kissinger skulle ha skakat galler i decennier om ICC:s rättvisa också omfattat västerlänningar. Liksom Bush och Blair. Ja, tänk om det skulle visa sig att Lundin Oil har medverkat till krigsbrott, är det då en enda människa som tror att Bildt skulle häktas och föras till domstolen i Haag?

I ett första uttalande säger Muhammad Alalaqi, Libyens justitieminister, att ”Saif al-Islam ska få en rättvis rättegång enligt internationell standard. Vi har heller ingenting emot internationella observatörer och vi ska koordinera med ICC när det gäller rättegången.”

.

.

Det låter rimligt. Eftersom diktaturens gamla rättsapparat krossats är det naturligtvis bra med en dialog med ICC. Men libyerna vill säkerligen döma själva. Att som Bildt bara prata om ICC är nykolonial orientalism eller rasism om man så vill. Den libyska revolutionen är samtidigt inte betjänt av en lynchning eller en skådeprocess. En öppen och rättvis rättegång där den gamla regimens brott kan dokumenteras inför en hel värld är det bästa sättet att gå vidare.

Läs mer: I vårt Libyenarkiv hittar du mer än sextio artiklar som vi skrivit om Libyen alltsedan det väpnade upproret inleddes den 17 februari.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
I media: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,AB1,GP1,DN2,SVT1,SVD4,DN3,SVT2,DN4,DN5,DN6,GP2,

Bloggare; RödaMalmö,

3 reaktion på “Carl Bildt och Khaddafi – nykolonial orientalism

 1. ”Den libyska revolutionen är samtidigt inte betjänt av en lynchning eller en skådeprocess. En öppen och rättvis rättegång där den gamla regimens brott kan dokumenteras inför en hel värld är det bästa sättet att gå vidare.”

  Ni är så naiva att jag saknar ord.

  Heja Libyen!
  Heja Khadaffi!

 2. En offentlig process är ju helt nödvändig, dels för att ens upptäcka såren regimen tillfogade folket, dels eftersom Khadaffi använd staten som privat börs. Offentliggörs inte allt blir början på det nya omöjlig att hantera, och korruption byggs in i det nya bygget från början. Det kan ju ses som naivt att önska dem bästa möjliga start, eftersom utgångsläget är rätt dåligt, men vad ska man säga om ”heja khadaffi” ? Det är ju ondskefullt.

 3. Antiliberal,

  ”Heja Khaddafi” , Vilken del av kroppen tänker du med?

Kommentera