Solsidan tycker att vi lever för länge…

.

Det rika folket på Solsidan tycker att vi vanliga löntagare lever för länge. De är rädda för att behöva vara med och betala.

Bättre var det förr. När den gamla ATP-pensionen infördes 1957 dog vi  på  Norrsidan trots allt några år efter pensionen. Framförallt vi som hade tunga jobb. Många av oss arbetare betalade snällt pensionsavgifter som egentligen gick till dom på Solsidan.

.
.

Statistik och prognos från SCB.

.

Nu, snart sextio år senare, tycker de att vi lever oförskämt länge. Medellivslängden har i runda slängar ökat med tio år.

Många forskare hävdar dessutom att hälften av de barn som kommer till världen i dag kommer att leva så länge att de orkar att blåsa ut alla ljus på sina hundraårstårtor. En  demografisk utveckling som inte går an! Inte för det rika folket.

.
.

Att miljoner kvinnor kommit ut på arbetsmarknaden och att produktiviteten ökat med mer än 2 procent år sedan 1957, det är siffror som bara skyfflas undan. Varje hål, varje springa, varje möjlighet som skulle kunna innebära en större beskattning av de rika och inte minst av alla arbetsfria inkomster, måste proppas igen.

Redan i dag har gränserna i systemet suddats ut. De har börjat med sin kontrareform. Vill man få ut lika mycket från det nya pensionssystem, vilket fondindustrin i samsyn med  moderater och socialdemokrater har skapat, krävs att man jobbar till 67 års ålder. En överkomlig prestation för de som haft och har sin bana i livet genom att stilla flyta fram i det vi kallar för gräddfilen. Deras arbetsgivare får dessutom en kraftig skattereduktion.

Men för oss andra är det svårare. I mitt förbund IF Metall med sina 350 000 medlemmar  är det i dag bara en promille, eller 350 stycken, som lönearbetar efter 65-årsdagen. Själv fyllde jag nyss 65 och är alltså nybliven ålderspensionär. Men jag minns dagligen en eller flera av alla de arbetskamrater som inte fick hänga med så länge.

.

.

Regeringen Reinfeldt har inte bara avskaffat förmögenhetsskatten.  I samma veva passade man på att avskaffa den statistik som visar att de rika bara blir rikare.

Eftersom medellivslängden är en klassfråga med en oerhörd sprängkraft har naturligtvis vare sig denna regering eller de under socialdemokratiskt styre heller bemödat sig om att leverera en löpande statistik över hur länge olika klasser eller sociala grupper lever. Men alla vet att det trots all modernisering fortfarande är ett ginnungagap mellan de som arbetar i tunga jobb och dålig arbetsmiljö och  de som i livet seglar fram på mindre eller större räkmackor. I Finland har det tagits fram statistik i frågan när det gäller skillnaden mellan klassiska industrijobb och tjänstemannaarbeten. Om jag inte minns fel visade det sig att tjänstemännen i stort levde fem år längre.

I dag samlas statscheferna från Norden, Baltikum och Storbritannien i ett nordiskt Forum för Framtiden. Alla har de givetvis sin egen agenda. David Cameron vill exempelvis visa sin egen konservativa högerflygel och nationalisterna i Skottland att han minsann har egna europeiska särprojekt, med frigång från  axeln Berlin-Paris. Men det de den här gången har gemensamt och vill skjuta fram i förgrunden är en radikal försämring av pensionssystemen.

.
.

EU:s statistik över ungdomsarbetslösheten.

.

Samtidigt som färska siffror från Bryssel visar att nästan 24 miljoner eller 23 816 000 människor  nu är arbetslösa i EU-området.  Med denna sociala katastrof i ryggen, där rasism och hatbrott kokar; har de magar nog att hävda att vårt stora problem är för många pensionärer, att vi har för få människor som jobbar in i sjuttioårsåldern.”Det kommer att handla om en brist på arbetade timmar”, hävdar Reinfeldt. Detta fast bara dagens arbetslöshet motsvarar 48 miljarder outnyttjade arbetstimmar på ett år! Helt medvetet säger han inte heller ett ord om den ständiga förbättringarna av produktiviteten.

Ungdomsarbetslösheten i Europa grasserar värre än någonsin och den är inte mindre svår vare sig i Sverige eller i Norden. Norge undantaget, där de rödgröna absurt nog håller i gång ekonomin genom att se hur fort de kan pumpa upp all olja från Nordsjön.

Vi lever med en strukturell massarbetslöshet och mycket talar för att den bördan blir tyngre för varje konjunkturnedgång.

.

.

Detta är naturligtvis den stora frågan även för nästa generation och det som helt borde ha dominerat detta nordiska Forum för Framtiden.

Fredrik Reinfeldts hyckleri är mer än uppenbart eftersom vi vet att han, samtidigt som han pratar stort om att människor med tunga jobb ska skolas om i femtioårsåldern, precis har skapat en gymnasieskola där många med mer praktiska linjeval i framtiden kommer att sakna behörighet för att gå vidare till högre studier. Han kan inte heller ens smaka på tanken att vi med tunga jobb skulle vara de första att jobba färre arbetstimmar. Med en 30-timmarsvecka skulle många människor med tunga jobb säkert kunna jobba några år till.

Läs mer här:

Nu laddar han om

Om pensionen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: SDV1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,DN4,AB1,SR1,DN5,DN6,GP1,DN7,SVD4,GP2,AB2,DN8,DN9,

 

7 reaktion på “Solsidan tycker att vi lever för länge…

 1. Det finns också andra sanningar om varför det svenska välfärdssystemet har krackelerat. Men dom är för obekväma att ta upp och belysa, för då spricker ju hela iden om arbetarklassens världsrevolution.

 2. Ugglan,
  Varför något som krackelerat i Sverige skulle skjuta i sank idén om en världsrevolution verkar långsökt. Sverige är en flugskit på världskartan. Du kan kanske vara lite mer precis med vad du menar.

 3. Mycket skit ska man läsa men det här var nog den värsta smörjan på länge. 🙂

 4. Joakim,
  Vem är det som tvingar dig att läsa skit och dynga? År det inte din hjärna som är full av skit?

 5. Medellivslängden har ökat det är sant men till största delen inte tack vare att folk lever längre än vad man brukar göra på ålderns höst. Det är främst för att vi nästan helt har lyckats eliminera barn och spädbarnsdödligheten.

 6. Nicklas,
  Du har rätt i att MEDELLIVSLÄNGDEN ökat mycket tack vare minskad barnadödlighet och bättre medecinsk vård av förr dödliga sjukdomar. Däremot har även den förväntade livslängden stigit kraftigt inom hela den ”avancerade” världen och ligger nu kring 81-82 år för kvinnor och 79-80 för män. Det är minst 10 år mer än när jag var ung på 50-talet.
  mvh
  Benny

 7. BORGARKLASSEN, tjänar i förlängningen på hög arbetslöshet!!
  Det trodde jag alla som säger sig veta något om politik visste??
  Men inte ens på Er blogg verkar alla vara tillräckligt initierade om vad som försiggår i det fördolda –
  Det gör mig missnöjd, hade hoppats fått hitta ett forum för folk som VET vad dem talar om. . .

Kommentera