Vill vi ha nazister på våra gator?

I maj i Eskilstuna drabbades av brunsot. Det var de nazistiska organisationerna Svenskarnas parti och Förbundet nationell ungdom som med en flock på ett hundratal anhängare kom till staden för att visa upp sina sköldar, fanor och fascistiska symboler. Säkert med hopp om att fånga upp nya sympatisörer. I Eskilstuna med hög arbetslöshet och stor invandrarbefolkning fick Sverigedemokraterna åtta procent i valet.  Det blev en uppmärksammad konfrontation med antinazister . I tidningen Folket skrev Tomas Widén ett längre skarpt och uppmärksammat längre inlägg  som ställde nyckelfrågan om nazisternas rätt att ta över våra gator och torg. Vi bidrar till att sprida argumenten genom att återge den här.

*****
.

Varför tilläts nazisterna paradera på 1 maj?

När jag som ung SSU-medlem demonstrerade på 1 maj i Eskilstuna för första gången, hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att jag 47 år senare skulle tvingas delta i en manifestation mot nazister. I min hemstad! Och på 1 maj, arbetarrörelsens högtidsdag!!

1 maj, som med stor kraft på 1890-talet slog igenom som arbetarklassens internationella högtidsdag bars upp av den 1889 återskapade organisationen för världens arbetarepartier. På 1 maj demonstrerade arbetare världen över för allmän rösträtt, åtta timmars arbetsdag och internationell solidaritet. Internationalen var sången som sjöngs i alla första majdemonstrationer. I Europas stora metropoler såväl som i Sveriges små bruksorter.

I Berlin sattes 1933 stopp för arbetarnas 1 maj. Nazisterna krossade Europas mäktigaste arbetarrörelse. De tyska arbetarepartiernas och fackföreningarnas organisatörer och företrädare fängslades och kastades in i de i hast upprättade koncentrationslägren. Många av dem kom senare att hamna i lägrens galgar.

Nazismen var den tyska antidemokratiska reaktionens bepansrade näve. Dess uppgift var att förinta demokratin och pulvrisera arbetarnas organisationer. Det nazistiska maktövertagandet hade föregåtts av mer en ett årtionde av ”gatans terror”, utövad av Hitlers SA, så kallade ”stormtrupper” sprungna ur de kontrarevolutionära ”frikårer” som 1919 massakrerade Tysklands radikala arbetare.

”Svenskarnas parti”, som tidigare kallade sig ”Folkfronten” och dessförinnan ”Nationalsocialistisk Front”, är ett renodlat nazistiskt parti. Dessa Hitlers lärjungar ansökte som bekant om att få demonstrera i vårt Eskilstuna på 1 maj, den internationella solidaritetens och arbetarrörelsens högtidsdag. Att demokratins svurna fiender och en organisation som i sig förkroppsligar begreppet ”hets mot folkgrupp” skulle ges möjlighet att demonstrera i centrala Eskilstuna 1 maj uppfattades av många med mig som en kränkning.

Men de fick tillstånd till detta, och när en grupp ungdomar i vår stad reagerade genom att resa parollen att nazisternas manifestation borde stoppas, överöstes de genast med avståndstaganden och mästrande tillrättavisningar. Plötsligt var det inte bokbålens och nazistdiktaturens förespråkare som hotade demokratin. Skribenter orerade om att också nazisterna måste ges yttrandefrihet.

Denna ståndpunkt har inte ens bland lagstiftare utanför arbetarrörelsen betraktats som självklar. Efter andra världskriget förbjöds i många länder nazistiska organisationer att verka helt och hållet. En rimlig ståndpunkt idag är väl att nazismen redan yttrat sig tillräckligt i historien. Vi känner nazismens yttranden genom dess torterade offers skrin, genom röken från förintelselägrens skorstenar och avrättningspatrullernas gevärssalvor.

Eskilstuna 2012. ”Gatukämpar” från Svenskarnas parti gör sig klara.

Dessutom: Demokratin är idag i vårt land i högsta grad och på ett mycket konkret sätt betjänt av att nedtrycka nazisters försök att ”yttra” sig. Det handlar om den ”vardagsterrorism” som nazistiska grupper idag utövar mot särskilt invandrare, homosexuella, feminister och företrädare för den politiska vänstern.

Uppmaningen att den nazistiska provokationen på 1 maj borde ha ignorerats – att man borde ”vända dem ryggen” är därför naiv. Nazisternas mål var att i Eskilstuna lägga grunden för byggandet av en lokalorganisation. De var naturligtvis här för att rekrytera! Därför ville de paradera på våra gator och bjuda på fika i Smörparken. Kontakter skulle knytas och partiet skulle ta ett kliv framåt.

Det var förvisso inte ”dialog” med den genomsnittlige Eskilstunabon som nazisterna siktade på! Om de hade lyckats rekrytera och därefter skola upp några tiotal gelikar skulle tryggheten i vardagen minskat för många Eskilstunabor. Kanske denna aspekt inte är så uppenbar för kommunalrådet Jimmy Jansson och andra som nu öser förakt över dem som stoppade nazisternas möte i Smörparken, och kallar dem ”legoknektar”. Men för till exempel en mörkhyad Eskilstunabo är denna aspekt uppenbar och viktigt. Att slippa riskera att bli söndersparkad vid en busskur en mörk kväll, därför att ”Svenskarnas Parti” etablerat sig i vår stad, det är något som många i vår stad faktiskt ser som väsentligt!

Jag var en av de många hundra som genom vår närvaro omöjliggjorde för nazisterna att hålla sitt möte i Smörparken. Tvärtemot vad Jimmy Jansson påstår var den stora majoriteten i vår aktion Eskilstunabor. Förvånansvärt många var dessutom, som jag själv, till åren komna och gråsprängda. Att ansvarskännande ungdomar från Arboga och Kungsör, liksom en mindre grupp Stockholmsungdomar ställde upp för att tillsammans med oss försvara anständigheten i vår stad gladde oss.

Vi angrep förstås inte alls polisen som bildade barriär mot nazisterna som flockats i rondellen. Vårt enda mål var att se till att nazisterna försvann från platsen. När så, efter en timme, detta skedde, hälsade vi deras avtåg med glädje. Och deltagarna i vår aktion skingrades. Nazisterna skulle föras till sina bussar och tvingas lämna vår stad. Trodde vi.

Vad vi då inte kunde föreställa oss var att nazisterna som ett slags ”kompensation” för sitt uteblivna propaganda- och rekryteringsmöte skulle få paradera kors och tvärs i vår stad, hålla appellmöten och misshandla människor. Timme efter timme! Till långt in på kvällen! Och tidvis med poliseskort. Många förbipasserande råkade ut för polischocker, syftande till att beskydda nazisterna. Mina tankar gick till texten i SA-marschen Horst Wessel: ”Gatan fri för de bruna bataljonerna …”.

Jag frågade en hel del poliser om hur de såg på det som ägde rum. Några påstod att nazisterna hade demonstrationstillstånd. Vilket inte alls var korrekt. Inte då och aldrig där de nu timme efter timme fritt marscherade omkring.

Här ett klipp som visar hur nazisterna ostört fick baxa fram backar med flaskor, vilka de efter ett tag lät regna över de människor som kommit för att protestera.

Men andra poliser var uppenbart förbryllade. ”Jag håller med dig; det är mycket märkligt”, sade en.

En annan polis suckade: ”Det är inte jag som för befälet, men nu verkar det som att nazisterna ska få göra precis som de vill!”

Nu vill jag veta: vem fattade beslutet att nazisterna skulle ges fria tyglar, fritt få marschera i vår stad timme efter timme och dessutom beskyddas?

.

Tomas Widén, lärare i matematik

historia och samhällskunskap                                 

på Rekarnegymnasiet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I media: DN1,DN2,AB1,

3 reaktion på “Vill vi ha nazister på våra gator?

 1. Ställ frågan – varför tillåter vi kommunister agera både på gator och i media?

 2. Varför tillåter vi Nazister att Demonstrera ? Jo där för att vi har Demokrati i sverige. DÄRFÖR får de demonstrera. Om vi inte skulle tillåta dem detta så kan nästa steg vara att Förbjuda annan yttrande frihet Och då har vi hamnat i en mycket Otäck situation.

  ”Jag hatar dina åsikter men skulle kunna dö för att låt dig uttrycka dem”

  var det nån som sade.

 3. Pierre, du har missat en liten detalj. De som är aktiva i Svenskarnas Parti har en liten egenhet som inga andra partier står för. Deras program säger öppet att om de kommer till makten ska alla andra partier förbjudas, parlamentet upplösas, fackföreningarna raseras och alla andra demokratiska institutioner avskaffas. De hyllar öppet Hitler och Nazismen. Vad de kommer att göra med alla som inte är överens med deras program har vi facit över från 30-talet.
  Därför ska alla progressiva krafter samlas och köra bort ”nassarna” varhelst de visar sig. Vi ska inte begära att de lagstiftas bort. Det ger dem bara martyrgloria. Nej de ska drivas bort från gator och torg av människor som vill bevara sina demokratiska fri- och rättigheter.
  Om du inte har läst vad dessa personer skriver på sina hemsidor är det dags. Sedan kanske du ändrar uppfattning. Det var många som resonerade som du under Hitlers uppmarsch 1927-33. De fick betala dyrt för sina ”demokratiska hänsyn”. I Sverige är dessa nassar ännu små och obetydliga om än farliga för ensamma mörkhyade kvällsvandrare.
  I Grekland är det val i dag. Då kommer ett nazistiskt parti, ”Gyllen Morgon”, in i parlamentet med kanske 6-7 %. De har redan beväpnade gatupatruller som helt obehindrat kan ge sig på invandrare och slå dem sönder och samman. I krisens kölvatten finns det många desperata människor som tycker att detta våldsamma hat och våld mot de ”annorlunda” är helt OK. Det vill vi föhindra när vi säger att Svenskarnas Parti ska tystas varhelst de försöker öppna munnen och sprida sitt hat.

Kommentera