Är du kreditvärdig – ska Facebook ge svaret?

Vi vet att det är många som följer oss på vår vandring i livet. Skarpa ögon  ser vad vi tjänar och vad vi deklarerar. Hur mycket och var vi tar ut pengar. Vad vi handlar i affären. Vad vi läser på nätet. Möjligheterna att följa oss tätt i spåren blir allt fler – och de utnyttjas allt mer. Utrymmet för vad som är enskilt blir mer och mer beskuret.

.

I tidningen Der Spiegel berättas nu att ett ledande kreditföretag, Schufa, planerar att använda Facebook för att kontrollera kunders kreditvärdighet. Genom en dataläsning av allt vi skriver och berättar om, ska de likt gamla tiders guldgrävare försöka vaska ut om det finns några guldkorn i sanden…

Allt kan göras inom lagens nuvarande ramar, menar företagets företrädare.

I Sverige vet vi att arbetsgivare flitigt har börjat utnyttja Facebook för att bedöma sina anställda och för att se om folk de kan tänkas anställa verkligen håller måtten för den egna verksamheten.

De tyska myndigheterna har så här långt reagerat skarpt mot Schufas planer. Vad vi skriver och vilka bilder och vilken musik vi delar med oss av måste ses som ett privat umgänge, menar man. Snart nog kommer säkert liknande idéer att dyka upp i Sverige och då kan det bli dags för en ny Facebook-grupp…
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,

En reaktion på “Är du kreditvärdig – ska Facebook ge svaret?

  1. pröva Do Not Track Plus i webläsaren, den ser ut att verka i alla fall.

Kommentera