Nazistöverfall i Grekland

Greklands fascister förnekar sig inte. De överfaller och misshandlar invandrare på kvällarna. Går exempelvis ombord på bussar slår ner och slänger ut färgade passagerare. Under den senaste veckan har det rapporterats om fem fall av brutala överfall på invandrare.

.

Partiledaren Nikolaos Michaloliakos i slagställning

I morse visade Ilias Kasidiaris hur nära till hands de har att ta till våld. Han är nyinvald i det grekiska parlamentet från det fascistiska Gyllene gryning och i den egenskapen var han inbjuden till en debatt i TV. När argumenten tröt ( en dryg minut in i videoklippet) slängde han ett glas vatten i ansiktet på Syriza-politikern Rena Dourou och överföll sedan Liana Kanelli från Greklands kommunistparti KKE med flera tunga knytnävsslag.

Kasidiaris inledde den hårda delen av munhuggningen med att kalla Kanelli i en nedsättande form för ”gammal kommunist” (παλιοκομμούνι) och fick då som svar från henne att han var en tysk kollaboratör (Γερμανο-τσολιας) och fascist (φασισταριό). Dorou från Syriza gick in genom att ta upp en pågående rättegång mot Kasidiaris vilket gjorde denne rasande. När Dourou fortsätter med att säga att ”ditt parti kommer att ta Grekland 500 år tillbaka” väljer han att slunga ett glas med vatten rakt i hennes ansikte. Kanelli reser sig upprört upp och säger ”Gå ut härifrån ditt rövhål!”. Kasidiaris väljer då att avsluta debatten med att misshandla Kanelli (kvinna) med några grova slag mot hennes käke.

De värsta har Youtube censurerat.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,SVD1,GP1,

11 reaktion på “Nazistöverfall i Grekland

 1. Jag vill se en översättning av vad som sägs och hela videon. De pratar ju med hög röst i munnen på varandra och det är säkerligen inte några snälla ”argument” som framförs…

 2. Det vore ju intressant om hela skeendet kunde bli korrekt berättat i tidningar och på bloggar. Som vi ser på videon kastar Ilias Kasidiaris vatten på Rena Dourou, det stämmer. Vad som däremot tycks ignoreras är att Liana Kanelli slår till Ilias Kasidiaris med några papper och då puttar Kasidiaris bak henne. När hon återigen närmar sig Kasidiaris börjar han använda, vad de flesta skulle kalla, överdrivet våld.

  Liana Kanelli gav sig alltså åtminstone formellt in i striden även om hennes våld aldrig var allvarligt till skillnad från Kasidiaris.

  Rätt ska vara rätt.

 3. Hej. Jag har nu lagt in en översättning av den mest heta delen.

 4. Rätt ska vara rätt? När fascisten vräkt vatten över en motståndare i en TV-debatt viftar hon till kollegans försvar med några papper för att han ska lämna TV-studion. Varvid slusken svarar med käkslag.

  Jag vet inte vad du far efter?

 5. Det jag menar är att det är ingen som nekar att Kasidiaris tog till övervåld. Däremot tycker jag hela förloppet ska berättas korrekt. När Kanelli har blivit ivägknuffad börjar hon återigen röra sig MOT Kasidiaris, inte bort från honom.
  Det gör någon som vill ge sig in i striden, inte någon som vill avlägsna sig.
  Det är efter det som hon blir slagen.

  Det kan ju tyckas trivialt men jag tycker inte ideologiska skillnader gör det berättigat att utelämna relevanta delar av händelseförloppet för att det ska ”låta bättre”.

 6. Nåväl. En arresteringsorder är utfärdad och Kasidiaris jagas av polisen.

 7. Arresteringsorder och polisjakt låter för bra för att vara sant. Finns det ingen hake, exempelvis immunitet för att han sitter i parlamentet?

  Är Gyllene Gryning verkligen äkta nazister, med den germanska rasens överlägsenhet och hela programmet? Är de inte egentligen smågangsters som hittat en ny näringsgren, mer som Hells Angels med ett främlingsfientligt höftskynke?

 8. Det finns rena nazister i gänget. Men jag väljer helst att kalla dem fascister. Jag vill inte devalvera viktiga begepp. Nazismen var den tyska formen för fascism under Hitlertiden. I Sverige ligger i dag Den svenska motståndsrörelsen nära dess tankegods. I Grekland – efter tyskarnas ockupation under Andra världskriget – är det inte heller särskilt gångbart med att referera till den tyska nazismen.

  Men Gyllene Gryning är definitivt fascister och en politisk rörelse. Enligt många uppgifter röstade 50 procent av Atens poliser på detta parti, vilket signalerar en rutten stat, där dina misstankar om att han inte ska få något straff dessvärre kan komma att bekräftas.

  På Wikipedia finns en del: http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Dawn_%28Greece%29

 9. @Björn Såklart lägger du hela skulden på kvinnan OM hon hade backat där ifrån så hade du sagt att det är bevis får hur de är fega och ynkryggar men när man inte backar då såklart är det ens eget fel. Och att han är en man som slår en kvinna har du inga som helst problem med. Det är mycket enkelt du är precis som han och tycker det är rätt att misshandla vem man vill, när som helst, och gärna då de som är svagare tex kvinnor för sådan är högern, sådan är DU

 10. Gyllene Gryning hade här om året en framsida på sin tidning som jag tyvärr inte kommer åt just nu, men som jag sett bild av nyligen. Numret publicerades på en årsdag till Hitlers minne (tror det var hans dödsdag). Framsidan visade en enorm kortege med Hitler stående i en bil längst fram, med utsträckt högerarm. Över fotot stod den tidsperiod som gått sedan Hitlers död.

  Med det sagt vet jag inte om det är rättvisande att kalla de nazister. Utan att veta särskilt mycket förmodar jag att Hitler och den tyska fascistiska traditionen spelar en underordnad roll i förhållande till en inhemsk reaktionär tradition. De verkar ha en udda smått mytologisk mix, som i sin irrationalitet väl iofs kan föra tankarna till NSDAP.

  Vi kan väl säga att de har alla de essentiella karaktärsdragen som gör dem till samma skrot och korn som NSDAP, falangister, italienska fascister och annat folkfientligt pack.

 11. @björn hon går inte mot honom, hon återfår sin balans framåt efter att ha blivit slagen bakåt och sedan så skyddar hon sig själv. Som du utmålar det avancerar hon mot honom med våldsamm vilja något som är helt felaktigt.

Kommentera