Var är ”affärsplanen” för Säffle?

.
l budgetdebatten är tonläget högt och gällt.

Men ”klasskampen når inte precis nya höjder”, som det kunde heta förr…

Från många borgerliga och socialdemokratiska kretsar i Europa har Anders Borg fått beröm för sin njugghet och snålhet när det gällt statens utgifter. När Europa nu är inne i en recession har i stället kritiken varit hård för hans återhållsamhet. Absurt nog svänger då Magdalena Andersson kappan mot vinden och anklagar Borg för glädjekalkyler. ”Han riskerar riksdagens beslut om överskottsmål”. Göran Färm och Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker i Bryssel drar i Expressen på med full gas med ett fett påstående om att han ”kopierar grekerna”…

.

.

När det hela hamnar på jorden med konkreta siffror visar det sig att (s) vill ”spara” endast futtiga fem miljarder mer än regeringen. Bara drygt en halv procent mer av statsbudgetens utgifter. Sand, spadar och hinkar flyger verkligen i sandlådan. Färms och Ludvigssons greker skulle nog bli stormförtjusta om det räckte med besparingar på en halv procent för att komma på rätt köl.

Hur mycket ska bolagsskatten sänkas? Hur ska RUT och ROT se ut? Debatten handlar främst om hur och med hur mycket man ska hjälpa företagen i förhållande till statsfinansens saldo. I sak skulle socialdemokratin mycket väl kunna sitta med i Alliansregeringen. Dagens Nyheters ledare i dag berömmer exempelvis (s) för dess syn på A-kassan och sommarskola för gymnasieungdomar, liksom insikten om att FAS 3 misslyckats och måste ersättas med lönebidrag till arbetsgivarna. Femtiolappen mer till pensionärerna och hundralappen till barnfamiljerna är naturligtvis justeringar som kan hanteras i vilken flerpartiregering som helst.

Samma dag som Magdalena Andersson presenterar det som verkligen är en skugga av regeringens egen budget låter Volvo AB meddela att man lägger ner i stort sett hela sin verksamhet med busskarosserier i Säffle och därmed lakar ut hela samhället och bygden i stort. Dessutom tappas den svenska fordonsindustrin på ännu mer blod. Minskade skalstorlekar och färre innovationer liksom mer kostnad för logistik följer med. Tidigare i veckan meddelade New Wave Group att man släcker glashyttan i Orrefors för gott. I riksdagen fäktar man vilt om skillnaderna trots att dessa bara rör promille av statens utgifter. Där är blotta ordet ”industripolitik” bannlyst samtidigt som banker och företag bestämmer om vår framtid.

LO:s nyvalde ordförande Karl-Petter Thorwaldsson (han som aldrig haft ett vanligt jobb) har   lagt ut en kommentar till det hela som nog lär gå till historien:

”Igår dråpslag i glasriket, idag över 500 förlorade jobb i Hallstavik och Säffle! Varselvågen fortsätter – det var klokt av Magdalena att spara 5 miljarder till ytterligare satsningar mot arbetslösheten nästa år – de kommer att behövas! Regeringen gör som vanligt ingenting.”

Vad LO gjort eller gör talar han mer lågmält om.

”Det är katastrof. Det fanns inte i min värld. Det var totalt oväntat. Men jag tänker kämpa in i det sista. Vi kommer ta in en löntagarkonsult för att se över det här. Sen får vi utgå därifrån och se hur fortsättningen blir”, säger Lena Storm från IF Metall vid Volvo Bussar i Säffle.

”Är det här bästa beslutet”, undrar Mikalel Sällström ordförande vid Volvo Verkstadsklubb i Göteborg? ”Vi får undersöka det, eventuellt med hjälp av en löntagarkonsult”.

En löntagarkonsult? Eventuellt. Det är på sin höjd det motstånd man kan tänka sig. De fackliga representanternas förvåning över beslutet är dessutom märkligt. Redan när jag jobbade fackligt i IF Metall/AB Volvo för tio år kunde ett barn förutse detta. Påbyggnad av bussar, till skillnad från monteringen av chassin, innehåller extremt många ”mantimmar” och lönekostnaderna blir därefter. Därför har Volvos ledning sedan mer än ett decennium investerat för framtiden i polska Wroclav. Verkstäderna där har fyra gånger så stor kapacitet som de i Säffle. Facket är svagt och lönerna är nerpressade i botten. Visserligen kostar en flytt 100 miljoner. Men på lite sikt är förtjänsten grov. Besparingarna när det gäller logistik är dessutom inte bara stora, utan mycket stora.

En löntagarkonsult kommer naturligtvis bara att tala om att beslutet är bra för Volvos aktieägare. Vad gör man sedan?

I stället för att delta i dispyter om den borgerliga konjunkturpolitiken borde Stefan Löfven i dag ha varit på plats i Säffle och sida vid sida med det lokala facket ha berättat om sin industripolitik och den vision som kunde inspirera till motstånd och mobilisering. Ska bankvärlden och de stora bolagen för alltid bestämma över alla de stora beslut som avgör vår framtid? Finns det ingen ”affärsplan” för Säffle?

.

I media: DN1,

 

6 reaktion på “Var är ”affärsplanen” för Säffle?

 1. Hej Göte
  Kan du se något som talar emot att såväl socialdemokraterna som moderaterna, planerar för en ”stor koalition” i händelse av att Plan A (fortsatt borgerlig majoritet, alternativt en s/mp regering med stöd av v) misslyckas?

 2. Hej Göran, Göte får svara för sig. Jag bara tänker så här: Rent ideologiskt och ekonomiskt/politiskt tror jag att de skulle komma överens om nästan allt.
  Men skulle det inte vara det sista skottet i den egna foten? SAP har aldrig gått i samregering med ”högern” sedan kriget och hur skulle det tas i ”rörelsen” om man satte sig att samregera med M? Vilka ideologiska grunder ska man sedan hänvisa till för att motivera sin särexistens? Sett så här utifrån har jag inga svar på mina frågor.

 3. Jag instämmer med Benny. Det som finns kvar av liv i ”Rörelsen” skulle inte klara av detta. Det räcker inte med att hänvisa till hur mandaten fördelar sig i riksdagen. Men störtar ekonomin ner i ett bråddjup tror jag det är fullt möjligt. ”Vi tar vårt nationella ansvar”.

 4. Kanoners ni sätter fokus på socialkapitalisterna så inte folk går och tror det är något annat än det egentligen är. Ni vet väl om (s) för rätt länge sedan tagit tagit sin mats ur skolan d.v.s. helt slopat uttrycket socialism ur sitt partiprogram.

  Tror ni jag litar på sånt???

  Jag är väl ingen idiot heller….

  I USA finns två partier, åsna och elefant, det ena liberalt och det andra konservativt, båda höger.

  Snart är det likadant här, som kapitalisterna vill så kommer det också blir. Makten finns i ägandet och dom som har bestämmer allt.

  Finns bara ett läge för en arbetare, KÄMPA EMOT och se upp för dom otrogna!

 5. Det är nu det är dags. Medan högern i hela västvärlden rustar och mobiliserar för kriget emot Islam är det åter dags för arbetslösa och arbetare att organisera hårt motstånd.

 6. Hur ser din ”affärsplan” ut för fallet säfflefabriken och den konflikt som finns mellan polska och svenska ”arbetares” intressen ur ett internationalistiskt synsätt.

Kommentera