Grekisk nazism på marsch

Fuck Anne Frank

Fuck hela Abrahams ras

Davidsstjärnan får mig att spy.

Åh, Auschwitz, jag älskar dig!

Jag ska pissa på Klagomuren.

Ut med judarna! Jag bränner er i Auschwitz…

Orden finns i en sång av den grekiska musikgruppen Pogrom. Bassisten i gruppen är ingen annan än parlamentsledamoten Arthemios Matheopoulos, medlem i nazistpartiet Gyllene Gryning.

Nazister med sin ”fuhrer”

Orden ger kalla kårar, speciellt eftersom de följs av handling. I brist på judar är det i stället invandrare, papperslösa som varje dag misshandlas, får halsen uppskuren i tunnelbanan av aktivister från Gyllene Gryning medan polisen ser åt annat håll.

Inte så konstigt eftersom hälften av poliskåren röstade för Gyllene Gryning i juni, liksom 20,3 procent av landets företagare. Inte nog med det. Tolv procent av de arbetslösa röstade på nazisterna och var fjärde arbetare i låglönejobb.

Gyllene Gryning som presenterats som ett övergående fenomen rotar sig tvärtom i det politiska landskapet. Enligt en gallup från den 7 september säger 12 % att de ska rösta på partiet. Det, på ett parti som inte har något gemensamt med de traditionella nationalistiska och främlingsfientliga partierna som Nationalfronten eller UDC i Schweiz.

Facklor och historiska tecken fascinerar alla nazister.

Till skillnad från dem är det genom att gå till fysiskt angrepp omedelbart som Gyllene Gryning agerar. På det viset möts de med sympati bland folkliga skikt som fått sina liv raserade av den massiva sänkningen i levnadsstandarden EU-EBC-IMF tvingat igenom.

Det är inte de nya åtstramningarna på 11 miljarder euro som arrangerar situationen. I alla fall inte för de miljoner arbetande vars löner och pensioner redan naggats ordentligt. Dock för de franska och tyska banker som innehar halva Greklands statsskuld.

Som alla vet är det ett resultat av att de rika inte betalar skatt. Enligt Der Spiegel utgjorde skatteflykten 2010 inte mindre än 550 miljarder euro, alltså två och en halv gånger mer än landets BNP.

De rika grekerna är noga med att finnas med i listan över rika personer.

Det är ingen hemlighet att en stor del av dessa pengar som stulits från det allmänna frodas i schweiziska banker. För att rädda UBS verksamhet i USA gav i våras den schweiziska regeringen den amerikanska skattemyndigheten namnen på 2 300 amerikanska medborgare med konton i Schweiz.

I dag kräver en petition att regeringen ger namnen på rika greker med konton i Schweiz till den grekiska regeringen och aktivistgrupper för kontroll av statsskulden.

Det måste göras inte bara för att rädda det grekiska folket, men också för att stoppa rörelser som Gyllene Gryning i Grekland och på andra platser.

För nerbränningen av ett romskt läger förra fredagen av en milis från kvarter i norra Marseille borde resa farhågor: det är inte bara för EU som Grekland är ett laboratorietest i naturlig storlek…

Paolo Gilardi

Texten är en ledare i den schweiziska tidningen l’Anticapitaliste 4 sept. 2012. 

Översättningen är min

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 reaktion på “Grekisk nazism på marsch

 1. Ni grabbar som skriver denna blogg är fantastiska! Mycket intressant att få en alternativ inblick i vad som skrivs och sägs i övriga EU.

 2. Putte , tack för det. Och tack för ”grabbar”.
  mvh
  Benny

 3. Krishanteringen i EU visar att eliten inte kan eller vill komma med en plan B för att inte skutan ska sjunka totalt. Jag är så desillusionerad att jag tror att eliten, d.v.s. Bryssel, ECB och IMF, fokuserar på att hålla bankerna skadeslösa och utan att blinka offrar miljoner ”överflödiga” människor. Ja, alla de som inte har jobb utan får hållas vid liv på annat sätt är enligt gängse ekonomiska teorier ”tärande”, och därför överflödiga för att hålla hjulen igång.
  Tydligast ser vi detta i Grekland. Lönerna har pressats ner till bulgariska nivåer, för att referera till Alexandra Pascalidou i Metro härom veckan. En hel nation bringas till tiggarstaven, förödmjukas, hunsas – och de som ställt till soppan sitter i orubbat bo, och de som smitit med sina sekiner utomlands aktar sig för att sätta sina fötter på grekisk jord!

  Tro Pelle att folk är förbannade! Och det är i ett sådant klimat mörkermän som Gyllene Gryning skär pipor i vassen. Vem är förvånad?

Kommentera