Spanien – ”Folkets flodvåg” till storms mot ”Den stora bankkkuppen”

 

.

I minst åttio av Spaniens städer vräkte sig I går massdemonstrationer fram på gator och torg i en kompakt folklig protest mot högerregeringens nedskärningar och privatiseringar av den gemensamma välfärden. Demonstrationerna riktade sig också mot den korruption som fräter sönder hela samhällskroppen. I blickfånget är inte minst kung Juan Carlos` svärson, Inaki Urdangarin, som anklagas för att ha svindlat sin egen ”välgörenhetsfond” på pengar.

.

.

Bakom demonstrationerna fanns åtminstone 300 olika organisationer, från universitetslärare och brandmän till gruvarbetare, som har enats bakom plattformen ”Folkets flodvåg”. De hade valt den 23 februari som datum för sin manifestation som ett sätt att påminna om den misslyckade kuppen från ett gäng högerextrema officerare 23 februari 1981 när dessa försökte upprätta en militärdiktatur.

.

.

I går gällde protesten den ”finansmarknadernas  kupp” som genomförs av premiärminister Mariano Rajoy och hans högerregering. Här föreslår en demonstrant att det kan vara dags för en annan typ av nedskärningar…

.

.

Demonstrationerna var väl spridda i alla den spanska statens olika regioner. Här en bild från Asturien vid Atlantkusten i norra Spanien.

.

.

De spanska gruvarbetarna har hela tiden varit i centrum för ett år av stora protester.

.

.

I myllret av människor och upproriska idéer finns vänsterns Isquierda Anticapitalista. Här med parollen: ”Låt en storm av högvatten spola bort regeringen”.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar