Tvångslagstiftning i danska skolkonflikten. Socialdemokraterna tvingar lärarna tillbaka till sina skolbänkar…

På ett initiativ av Helle Thornings socialdemokratiska regering – också uppburet av hela det borgerliga spannet, inklusive Dansk Folkeparti, kommer Folketinget att tvångslagstifta med det som där kallas ”ett ingrepp” i den fackliga konflikten mellan Lärarnas Centralorganisation och motparten i Kommunernas Landsförening. Tvångslagen innebär att den fria förhandlingsrätten avskaffas. Regeringen har i det stora hela gått på arbetsgivarnas linje, vilken i sak ger skolledarna rätt att fullt ut bestämma över lärarnas arbetstidsscheman. Deras nuvarande möjligheter till att gå ner i arbetstid när man blivit 60 år fasas också ut. Stora besparingar med fler undervisningstimmar men mindre egen tid för pedagogiska förberedelser kommer att bli resultatet.

I går protesterade mycket upprörda lärare mot regeringen.

”Inget ingrepp utan ett övergrepp”. ”Vi bankas ner i skolbänkarna”.

Efter fyra veckors lockout tvingas lärarna tillbaka till skolbänkarna. ”Inget ingrepp utan ett övergrepp”, menar lärarnas fackliga organisationer. ”Först lockout sedan knockout”, säger Enhedslistens politiske ordförande Johanne Schmidt-Nielsen i sin kommentar. Partiets gruppledare i Folketinget, Per Clausen, meddelade att Enhedslisten kommer att lägga ett motförslag till tvångslagen när denna behandlas som tar ställning för lärarnas krav. Bägge uppmanade de också till uppslutning i de fackliga protestmöten som omedelbart organiserades. De försämringar som väntar kommer regeringen säkert att försöka översätta till andra avtalsområden och därför angår lärarnas kamp alla andra löntagare.

Förstorad bild på ett av plakaten i gårdagens lärardemonstration.

Helle Thorning är helt döv för alla protester.

De danska socialdemokraterna har rasat fullständigt i opinionen under sitt korta regeringsinnehav och är nere i historiskt låga siffror när det gäller väljarstöd. Många av de borgerliga väljare Helle Thorning vann för snart två år sedan går tillbaka till Venstre och Dansk Folkeparti. För deras juniorpartner i regeringen, Socialistisk Folkeparti, är det ännu värre. I valet hösten 2011 fick man 9.2 procent av rösterna. Vid den senaste opinionsmätningen, som kom i går, var man med bara 2.8 procent nära den danska tvåprocentsspärren i riksdagsval. Fanflykten har framförallt inneburit en överströmning till det radikalare vänsterpartiet Enhedslisten (där bland andra Socialistiska partiets kamrater i Fjärde Internationalen verkar) som i samma mätning får 13.2 procent, vilket ska jämföras med succén 2011 då partiet nådde fram till det egna rekordresultatet på 6.7 procent.

”Ministersocialismen” smakar men kostar i förtroende.

SF:s ordförande Anette Wilhelmsen, finansminister i regeringen,

tappar katastrofalt i väljarstöd.

Om medlemmar och väljare söker sig mot Enhedslisten sker det  samtidigt ett strömhopp av SF:s ledande medlemmar över till socialdemokratin. Det rapporteras om en ”gravkammarstämning” och mängder med egna så kallade profiler siktar på en ny karriär. Inte minst drabbas nu det egna ungdomsförbundet (SFU) vilket för bara några år sedan var Danmarks största och mest livaktiga politiska ungdomsorganisation. Senast i förrgår var det Gry Mögers tur att meddela att hon i grunden egentligen var socialdemokrat. Hon var tidigare uppmärksammad ordförande för SFU och hennes och andras avhopp innebär att SF:s politiska näringskedja nerifrån bryts. Den generation som ska ta över rodret lämnar helt enkelt båten och mönstrar på den socialdemokratiska skuta som trots sina haverier i längden verkar vara en tryggare farkost…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En reaktion på “Tvångslagstiftning i danska skolkonflikten. Socialdemokraterna tvingar lärarna tillbaka till sina skolbänkar…

  1. Pingback: Enhedslistens kongress som vanligt men större | Svensson

Kommentera