Ju äldre man desto större vedhög…

Ju äldre man, desto större vedhög brukar det heta och eftersom jag hunnit med en del år växer vedhögen med dem. Här en lite fåfäng bild där jag njuter av utsikten från det verk vi varit flera om att få klart. I år blev det 50 löskubikmeter som kapats, kluvits och nu hunnit bli torr. En kubikmeter björk släpper ifrån sig hela 300 liter vatten när den torkar och dessa ska helst inte följa med in i pannan…

Årets skörd är en fin årgång med mycket björk, ek, lind och lönn. Hög täthet och mycket energi.

Där ska staden ligga, sa Gustav II Adolf där han stod uppe på Otterhällans berg och pekade ut platsen för det nutida Göteborg.

Själv är jag lite mer anspråkslös och pekar bara ut vart vi ska ta de tjugo ton som nu ska skottkärras in i vedbon…

Tittar jag åt sydväst är det min gamle vän Kjell Pettersson som vilar på potatishackan. Det har blivit dags att kupa vinterpotatisen.

Här är en bild på den lilla naturkatastrof som drabbat delar av Västsverige i år. Oerhört mycket växtlighet dog under frystorkan i mars/april när vi hade åtta veckors hård kyla och tjäle – men ingen snö. När dagarna blev längre och solen varmare satte växtligheten i gång utan att kunna få vatten från sina rötter eftersom tjälen hade behållit sitt grepp. Lingon- och blåbärsris, hallon- och björnbärssnår, lummer, enebuskar, mindre barrträd och massor med annat fint har helt slagits ut. Mitt foto visar hur våra vilda vita pimpernellarosor ser ut nu under försommaren. Bara döda grenar återstår.

Bilden nedan visar hur de brukar se ut.


.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 reaktion på “Ju äldre man desto större vedhög…

 1. Grymt verkligen! Du ser ut att leva livet. Bor ni i Frankrike?

 2. Hej Mahmoud, Nej Göte bor norr om Göteborg som sig bör. Och jag bor i Bryssel sedan 1974.

  mvh
  Benny

 3. Hej Göte, du påminner mej om Joakim von Anka där han sitter på sin enorma hög med pengar. Själv har jag bara fått ihop bråkdelen av det du har men när vi hittat landet Utopia då ska vi ha lika stora vedhögar allihop, du håller väl med mig om det 🙂

  Vackert ställe du har, själv bor jag mitt i staden lite knöligare att få tag på ved och framför allt dyrare än på landet där skogen är nära. Dock har jag några månader på mig till nästa vinter så det ska väl ordna sig nåt vis har jag räknat med.

 4. Ja, det var meningen. lite satir över mig själv man så vill. Vi värmer huset och varmvattnet året runt med ved. Det är en del i vår ekonomi för att kunna bo på landet.

 5. Snygg vedhög Herr Kilden,

  Vill bara meddela att Herr Kilden i Hajom, Värmland ligger hack i häl (lödd ved..).
  Hamnade på din sida av en slump och blev impad av ”vehögen”!

Kommentera