”Är det något stort i görningen?”

”Är det något stort i görningen?” Ja, så frågade sig en av mina vänner på Facebook i går kväll när han såg bilder och kommentarer från gårdagens nationella manifestationer för vår allas gemensamma välfärd.

Ja, så kan det nog vara. På något sätt måste ilskan över den privatiseringsröta som allt snabbare äter sig in i vår välfärd gå över i organisation. Gårdagen bekräftade att de första grundstenarna till ett sådant bygge har lagts.

Nu gäller det bara att ömt och varligt vårda den späda och ömtåliga krabat som i går såg dagens ljus. Vi som en gång var med och startade Folkkampanjen mot kärnkraft minns hur det var (1980) när Centerpartiet, Kristdemokraterna och dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna i efterhand stövlade in i kampanjen och vi fick se flera åderlåtningar av rörelsens så viktiga folkliga energi till förmån för dessa partiers egna valmaskiner. Väl värt att tänka på i dag när både Centerpartiet och Miljöpartiet ( som föddes bland annat ur kraften från denna folkkampanj) yvs över att de kanske kan tänka sig att framöver avveckla två kärnkraftverk. Alltså trettiotre år efter att svenska folket beslutade att den skulle avvecklas helt. Om än med ”förnuft” som det hette när det begav sig…

Det är bara att hoppas att Sveriges nya folkkampanj inte adopteras av partier som mumlar om att det räcker med ”mindre vinster” eller liknande retorisk snörök.

Vi hälsar den nyfödda välkommen och tackar alla som hjälpt till med att få den lilla till världen!

Nedan gårdagens pressmeddelande från Göteborg :

PRESSMEDDELANDE Göteborg 130921

 Född 21 september: Folkkampanj för Gemensam Välfärd!

 – En ny folkrörelse är född!

 

Så tolkade Lars Henriksson från Folkkampanj för Gemensam Välfärd det massiva gensvaret från den tusenhövdade publiken på Gustav Adolfs Torg i Göteborg när han ställde frågan om hur många som var beredda att vid minst ett tillfälle det kommande året vara med och delta i Folkkampanjens försvar av den gemensamma välfärden.

Från mötet på Gustav Adolfs Torg i Göteborg.

Mötet var, tillsammans med möten i nio andra städer, den officiella starten för Folkkampanj för Gemensam Välfärd. Fram till valet – och efter – kommer kampanjen att arbeta för att sätta motståndet mot privatiseringar och nedskärningar i centrum för debatten.

Från samlingen på Stora torget i Uppsala

Medan rapporterna om stor uppslutning strömmade in från andra städer sattes den jättelika Välfärdsbollen i rullning och Medelklassupprorets kör sjöng i Brunnsparken innan själva mötet drog igång. I höstsolens sista strålar inramades en rad vittnesmål från skola, vård och omsorg av framträdanden av artisterna Claes Malmberg och Jens Lekman och i ”halvlek” framförde ”Skådespelare mot vinst i välfärden” den bejublade sketchen ”Vinn din välfärd”.

 Det fackliga blocket i Stockholmsdemonstrationen

– Vi är överväldigade, säger Nina Magnusson som varit med och organiserat mötet. Uppslutningen var över förväntan och framför allt var det hundratals människor som skrev upp sig på våra kontaktlistor och tusentals kronor samlades in för att betala de kostnader vi haft. Trots ett långt möte med många tal stod folk kvar på torget för att prat med oss och varandra. En underbar känsla! För det som avgör om vi ska kunna vända kursen i välfärden är om vi är tillräckligt många som blir aktiva, fortsätter hon.

 I Malmö marscherade 700 människor för välfärden

– Nu kallar vi till ett första möte 7 oktober för alla dem vi nått med vår kampanjstart, berättar Nina Magnusson. Tillsammans ska vi börja det långsiktiga arbetet med att organisera hela den stora opinion som vill att den gemensamma välfärden ska drivas för människors behov, inte privata vinstintressen. Och efter idag är jag mycket hoppfull om att det kommer att lyckas.

Folkkampanj för Gemensam Välfärd är partiopolitiskt oberoende och har som mål att dessa krav ska stå högt på dagordningen i nästa val – och därefter:

Nej till vinst i välfärden!

Stoppa nedskärningarna!

Försvara och utveckla den gemensamma välfärden!

.

10 svar på ””Är det något stort i görningen?”

 1. Bra!
  Jag deltog själv i Helsingborg.
  Ca 75 deltog vid mötet (nästa gång får vi satsa på minst 750)
  God stämning.
  Huvudtalare var före detta S-riksdagsman Bengt Silfverstrand, ett bra och inspirerande tal.

 2. Jättebra!!!

  Jag vill vara en av dom som står på barrikaderna och försvarar vår gemensamma välfärd mot kapitalisternas omättliga penningbegär

 3. Folkkampanjen mot atomkraft är en olämplig analogi, det huvudlösa sabotaget mot elproduktionen och invändningarna mot att dela ut obligatoriska skatter i vinst har inga beröringspunkter alls.

  Efter snart femtio år med kärnkraft som halva elproduktionen och folkkampanjen mot atomkraft som det intellektuella haveri som inledde hela vänsterns utveckling mot gråhårig sekt utan någon som helst påverkan på samhället, kan man ju knappast hoppas att invändningarna mot att dela ut obligatorisk skatt som vinst ska ”lyckas” på samma sätt.

  Folkkampanjen mot atomkraft är modern tids värsta politiska bakslag, och ett grundskott mot den svenska moderniteten. Att dela ut obligatoriska skatter som vinst och anta att vården av dem som inte kan betala för sig, dvs de flesta, skulle bli bättre på kuppen, är motsatsen till modernitet. De här frågorna är diametralt motsatta, kärnkraft är modernt, progressivt och för Sveriges del en grundbult i elproduktionen. Vinst i vården är en kortsiktig ”lösning” som snart kommer att utvecklas till det problem som skulle lösas, nämligen bristande resurser. Vinst i vården är ingen konstruktiv grundbult, det kommer oundvikligen att leda till skiktad vårdkvalitet.

  Det obehagligaste när man tittar närmre på det är att tiotusentals samlades för att sabotera elproduktionen och hundratals samlas för att hindra vinst i vården. Massor av folk fann det mödan värt att förstöra någonting nyttigt och bra, överskott på el och låga elpriser i i sydsverige, men få protesterar mot något dåligt, att dela ut obligatorisk skatt i vinst istället för att använda den till vad den samlades in till.

 4. Hej sl. Ingen av oss har nog tid, för tillfället, att ta den här debatten på allvar. Det kräver sina meter av litteratur och uppdatering och andra fora än som utbyte av kommentarer på en blogg. Men jag kan ju replikera dina mycket, mycket stora och självsäkra ord med detta ”intellektuella haveri”, vilket jag gillar skarpt: http://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEI

 5. Pingback: Född 21 september: Folkkampanj för Gemensam Välfärd! | Svensson

 6. Jag såg monologen när den var ny, den är rolig, men kan tillämpas på allt vi har omkring oss, från dammsystemet i Lule-älven till att stiga upp på en herrcykel.

  Sammanställningen av elproduktionens förutsättningar i Sverige är enkel:
  – 1) Vi bor vid polcirkeln, mörkt och kallt halva året, på vintern behövs mest el.
  – 2) Inget kol, ingen olja, men massor av ved. Ved innehåller lite energi per m3.
  – 3) Vindkraft och solfångare; ger rännilar icke kontinuerlig el, noll vid -25.
  + 4) Vattenkraft, gratulerar tidigare generationer till förnuftiga investeringar.
  + 5) Kärnkraft, gratulerar tidigare generationer till förnuftiga investeringar.

  = Vattenkraft och kärnkraft, det är Sveriges elproduktion. Du är väl historisk materialist? Det finns materiella skäl till elproduktionens utformning, vi har det vi har. Alternativet är att inget ha, dvs brist. Föregående generationer, som hade brist, löste problemet. Generationer som sluppit brist försöker skapa brist, och misslyckades i decennier. Det är folkkampanjen mot atomkraft i ett nötskal. Fiasko på alla plan; först i ansatsen och sen i genomförandet.

  Den sämsta av alla lösningar är att sitta kvar med avfall som ska hanteras, utan att ha någon nyttoproduktion. Sol och vind löser inga problem, om vi inte flyttar Sverige till ekvatorn, sol och vind kräver ett uthålligt ersättningskraftverk när det är mörkt eller vindstilla. Återstår att bygga mer vattenkraft, elda med olja, kol eller ved, eller ha för lite el, då blir elen dessutom dyr, i ett land där det är kallt.

  Så enkel ser kalkylen ut, en tidigare generation räknade helt rätt, och investerade förnuftigt i en teknologi som levererade. Vänstern, som önskar sig utjämnade inkomster, satte foten i galen tunna och satsade på alla de reaktionära alternativen samtidigt. Vad är vänstern emot? Allt som fungerar. Nej till kärnkraft, nej till utbyggda älvar, nej till olja och kol. Vad är vänstern för? Allt som inte fungerar; sol, vind och höga elpriser i ett land vid polcirkeln. Till sist åker barnet ut med badvattnet; vänstern erbjuder utjämnade inkomster i paketförpackning med ohållbar energipolitik, båda eller inget, trots att de inte passar ihop.

  Folkkampanjen mot atomkraft var negativ för Sverige, men katastrofal för vänstern. Därför hoppas jag att invändningarna mot att dela ut obligatorisk skatt i vinst inte röner samma öde; fiasko från ax till limpa. För precis om det inte går att tänka sig Sveriges elförsörjning utan kärnkraft, och vi skulle dessutom ha avfallet kvar om någon var dåraktig nog att försöka, så går det inte att tänka sig en effektiv offentlig vård där man delar ut medel till vård som vinst utan att vården får mindre att röra sig med. Vinst i vården kan bara fungera ett kort tag, tills luften i systemet pressats ut. Sen pressar den ut människor istället. Så jag hoppas att kampanjen mot vinst i vården inte misslyckas som 70-talets folkkampanj.

 7. ”- 2) Inget kol, ingen olja, men massor av ved. Ved innehåller lite energi per m3.”

  Skitsnack rent ut sagt!

  Nån vedeldare är du inte sl det förstår jag. Många kommuner satsar numera på fastbränsleeldad fjärrvärme både i mindre och större skala. Först som ånga till att driva generatorer för elförsörjning och sen ut som fjärrvärme till bostäder, industrier och övrig samhällsnytta.

  Det är förnybar energi för ute i naturen står skogen och växer till sig hela tiden.

  Det gör vare sig oljekällor eller uranbrytning som skapar avfall som ingen riktigt säkert vet hur det ska tas omhand.

  sl, du hänger inte med!!!!

 8. Vad tror du händer när man eldar ved? Det brukar bli rök, inte sant. Vad tror du röken består av? Koldioxid.

  Eftersom vår sen decennier miljövänliga uthålliga supersmarta ultraeffektiva elproduktion består nästan bara av vattenkraft och kärnkraft har vi inget koldioxidproblem, eftersom Sverige är täckt av grönsaker som tuggar i sig koldioxid och producerar syre gör det ändå ingenting, men då varje politruk med vått pekfinger i luften numera oroar sig över våra obetydliga koldioxidutsläpp känns det rätt dumt att propagera för att elda med ved. Vedeldning kan aldrig ersätta kärnreaktorer, de rör sig på helt olika volymer. Jag hade en Roslagsspis i förra huset, den var bra att ha vid minus 25 grader, men om man skulle ha bara den till uppvärmning måste någon stanna hemma från jobbet. Då blir alternativkostnaden till att värma med el 25000 kr i månaden. Inte bra.

  Det är symptomatiskt att bakåtsträvarna vill ersätta rationell elproduktion med vedeldning. Eller ännu hellre med solpaneler i midvinternatten, eller väderkvarnar, som mest står stilla. Särskilt när det är kallt. Inte för att de någonsin kan komma upp ens i någon procent av de volymer som krävs, och dessutom måste man backa upp dem med ett extra kraftverk som eldar olja, kol, ved eller mjölkkartonger, som alltså fungerar oavsett vädret, när det är fel väder, men ändå.

 9. sl..

  Det är ingen idé du börjar slåss mot energiproducerande vindkraftägare du har inte en chans så länge det finns lönsamhet. Vinden är gratis och det vet företagaren. Samma gäller övrig produktion av förnybar energi. Marknad och fri företagsamhet är hörnstenen i våra västerländska demokratier på kristen grund. Men det visste du ju redan….

 10. Vindkraftverken är bara lönsamma vid elpriser långt över de priser vi skulle ha utan skatt, moms, moms på skatt, skatt på moms, elcertifikat, nätavgifter och export till ett stort land söderöver som just fattat ett extremt oansvarigt beslut om sin elförsörjning. Vindkraftverken är inte lönsamma på en marknad, utan i ett riggat skattetyngt system som inte är till för vare sig svenska folket eller svensk industri, men däremot är en statlig mjölkkossa. Vindkraftverken står still större delen av tiden, och fungerar inte när de behövs som bäst, dvs när det är riktigt kallt. Varje vindkraftverk måste ha ett skuggande kraftverk som går igång när det är för kallt; sannolikt ett förbränningsverk av något slag. Från Peps-matematikpartiet det gröna, de som gärna äter kakan och har den kvar, påstås givetvis att vattenkraft skulle vara stödkraften, men eftersom den redan är räknad en gång, som ena benet i elproduktionen, finns inget annat än antingen nya vattenkraftverk, nya kärnkraftverk eller nya förbränningskraftverk att välja på. För det första stoppar då miljövänstern huvudet i sanden och låtsas som ingenting, sen förordar den elbrist, och till sist blir det förbränningskraftverk, de är billigast men tillverkar ström på det ålderdomligaste sättet i för liten kvantitet.

  Jag håller naturligtvis med om att vindkraft verkar bra, och att om det fungerade med vindkraftverk skulle en postkristen ekonomi med privat kapitalackumulation få dem av sig själv eftersom råvaran är gratis. Om det hade varit så hade vi redan haft vindkraft. Men det är inte så; det är teknologi som levererar ström, inte råvara. Vindkraftverk är 1400-tals teknologi med för liten uteffekt. Vindkraftverk är pengarna i sjön. Ett vindkraftverk innebär att man måste bygga två kraftverk, ett ickeuthålligt vindkraftverk plus ett till som funkar oavsett vädret. Vi kan jämföra med ånglok kontra ellok, oavsett den lokala svenska koldioxidhysterin. Kol är teknologiskt sett lätt att gräva upp. Ett ånglok måste man börja elda varmt i fyra timmar före avgång, det utnyttjar 6,5% av åtgången energi till rörelse. Elloket är mer än tio gånger effektivare och startas ett par minuter innan avfärd. Vi har ellok för att de är rationella; lokförarna stod i ett magnetfält och dog i genomsnitt vid 51 års ålder av leukemi, vi har ändå ellok, förmodligen med att slags skydd för förarhytten.

  När man investerar, ska man göra det i modern teknologi, inte i stenåldersteknik. Jag har absolut inget emot att någon bygger vindkraftverk så länge ingen annan drabbas, men att tvångsmässigt tredubbla elpriset till konsument för att vindkraftverken ska löna sig, när de ändå inte löser något egentligt problem, utan bara är kuttersmycken, det kallas ”bortkastade pengar”.

  Egentligen handlade tråden om obligatoriska skatter utdelade i vinst. Det är ingen bra idé. Väldigt många inser det. En folkopinion idag mot vinst i vården vore värd ett bättre öde än det gamla kärnkraftshatarfiaskot från 1980.

Lämna ett svar