Skam för polisen och politiskt ansvariga statsråd

Per Leander har skrivit en skarp artikel som replik på den vidriga registreringen av romer som svensk polis har avslöjats med och som tydligen likt ett kedjebrev har cirkulerat och breddats ända sedan 1950-talet. Fast jag vill i och för sig göra en omskrivning av DN:s rubrik om att det skulle vara ”En skam för Sverige” till att det är en skam för polisen och de politiskt ansvariga statsråden under den tid det fått pågå.

En delvis annan sak men med koppling till detta är att alla svenska partier och dess ledamöter i EU-parlamentet borde driva frågan om en europeisk investeringsfond just för romer i länder som Rumänien, Ungern, Kosovo och Montenegro. Med hårda krav för motprestationer från dessa länders regeringar.  Ställer de inte upp ska de kastas ut ur EU! En sådan fond borde vara en självklarhet för en union som talar så stort om kontinental gemenskap och sammanhållning och skulle bara kosta en spottstyver av de ofattbart stora summor som EU hjälpt allsköns svindlande banker med.
.

.

Förra veckan publicerade ETC Malmö (20/9) en artikel om diskrimineringen av romer på arbetsmarknaden i Skåne. Artikeln var viktig i sig, men kanske ingen chockerande nyhet för vana läsare av vänsterpressen.

Men den oplanerade timingen av publiceringen ger ETC-artikeln en oerhörd tyngd. Bara ett par dagar senare avslöjar Dagens Nyheter att polisen i Skåne genomför illegal registrering av romer, enbart på grund av deras etnicitet, helt utan misstankar om brott.

Registrering av människor inklusive nyfödda barn utifrån etnicitet är inte bara olagligt, det är minst sagt osmakligt, näst intill obegripligt om det inte hade varit ett faktum. Det är sällan man kan hålla med i vad DN skriver på sin ledarsida, men ledaren med rubriken ”det är en skam för Sverige” (24/9) kan man inte annat än stämma in i.

”Detta är en Skandal med stort S. Att tänka bort 1930-tal och rasbiologi låter sig inte göras”, skriver DN och konstaterar vidare att ”registreringen utgår från ett sätt att kollektivt stämpla människor utifrån blodsband, namn och hårfärg som borde vara främmande i varje demokratiskt samhälle.”

Malmöpolisens patetiska försök att först förneka registreringen och sedan skylla ifrån sig, är kanske något de har lärt sig från de småtjuvar de är vana att förhöra till vardags. Men småbrottslingarna brukar sällan slippa undan med korkade bortförklaringar, och det för polisen inte heller göra nu.

Att det inte rör sig om enstaka rasistiska rötägg inom poliskåren är uppenbart. ”Flera polismyndigheter har haft tillgång till registret, och ingen har slagit larm. Dataverktyget har kostat 120 000 kronor och används annars – pikant nog – för att registrera terrorister. Det kan knappast någon enskild polis ha köpt in”, skriver Petter Larsson på Aftonbladet kultur (23/9).

Registreringen av romer som folkgrupp är inte unik. Svensk polis har tidigare i genomfört liknande registrering av gambier, eftersom polisen ansåg att det var en folkgrupp som var benägen att sälja knark.

Men i Sverige har den historiska strukturella rasismen mot romer gjort just dem till de kanske mest utsatta minoritetsgruppen, trots att romerna har levt i vårt land i mer än 500 år och romani är ett officiellt språk i Sverige.

I England belägrade lokalbefolkningen och polis nyligen ett läger med ”resande” i 1086 dagar innan ett beslut i HD till sist bröt motståndet så att de kastades ut. Här sitter den sista förkrossade innevånaren. 

dagsläget pågår inga pogromer mot romer i Sverige, men ute i Europa är situationen värre. Murar byggs och romer fördrivs av polis så väl som högerextremister i Östeuropa (Ungern, Grekland, Rumänien, Slovakien), men också i Västeuropa (Frankrike, Österrike, Italien).

Det är inte omöjligt att sådan extrem anti-ziganism en dag också blossar upp i Sverige.

”Italiens dåvarande premiärminister Silvio Berlusconi förslog för ett par år sedan att romska barn skulle registreras. Föräldrar till tiggande barn riskerade att bli av med vårdnaden. Berlusconi åkte på internationellt klasstryk för idén”, skriver Lena Mellin i Aftonbladet (24/9) och fortsätter: ”Den svenska polisen har, i liten skala och av annat motiv, genomfört hans plan.”

När migrationsminister Tobias Billström (M) ville införa visumtvång för romer från Balkan, och justitieminister Beatrice Ask (M) ville införa förbud för tiggeri, en lag direkt riktad mot romer, visar det att polisens registrering av romer inte är en slump utan en del av en rasistisk statlig struktur.

 ”Många tror att romers utanförskap är självvalt, men så är det självfallet inte”, säger Kristoffer Bogdanowitcz i den ovan nämnda artikeln i ETC Malmö.

Kristoffer Bogdanowitcz är själv rom och jobbar på Arbetsförmedlingen med att utbilda personalen där i att förstå romernas situation, och berättar att många knappt tror honom när han förklarar hur romer i Sverige långt in på 60-talet nekades grundläggande sociala och medborgerliga rättigheter.

Även om den öppna diskrimineringen mot romerna på pappret har avskaffats, är den dolda diskrimineringen och statliga förföljelsen av romer i Sverige långt ifrån över. Det visar DN:s avslöjande.

Per Leander

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: DN1,

Bloggare: RödaMalmö;Svensson,

 

2 svar på ”Skam för polisen och politiskt ansvariga statsråd

  1. Pingback: Oberoende utredning av polisens rasistiska register nödvändig | Svensson

  2. Pingback: Hur många olagliga och rasistiska register finns det hos polisen? | Svensson

Lämna ett svar