Peter Norman får stå för dagens fetaste lögn…

Peter Norman, med den vidunderliga titeln finansmarknadsminister, har i nyhetsflödet serverat dagens fetaste lögn när han kommenterade statens försäljning av sina sista aktier i Nordea:

”Det är bra eftersom skattebetalarna undandras en finansiell risk. Dessutom minskar statsskulden.”

”Fan tro’t”, säger vi med doktor Relling i sin berömda replik från Henrik Ibsens Vildanden.

Finansmarknadsminister med uppgift att inte bry sig om finansmarknaden.

Så här stilig ser han ut på regeringskansliets foto.

I det hemmagjorda bankraset 1992 fick staten, i det här fallet vi skattebetalare, agera hjälpgumma åt den bokstavligen bankrutta bankvärlden genom att med just stor finansiell risk köpa alla då utestående aktier i Nordbanken. Så blir det naturligtvis också nästa gång gänget med de blankpolerade skorna svindlat bort sina tillgångar.

Men Norman sköter naturligtvis bara sitt jobb, med statsrådstiteln finansmarknadsminister menas nämligen sanslöst nog en minister med ansvar för att avveckla regeringens inflytande över finansmarknaden. Norman blir nu arbetslös i väntan på att vi skattebetalare får rycka ut akut för att ta den finansiella risken när bankernas privata ägare nästa gång krisar på sig…

Socialdemokraternas taleskvinna i ekonomiska spörsmål, Magdalena Andersson, opponerar genom att slå bollen i nät. Hon vill att Norman förklarar varför man säljer just nu. Men har i och för sig inget emot att statens ägarroll försvinner.

Tankar om en demokratisk kontroll över alla stora kreditflöden är så långt borta från dagens socialdemokrater att de knappast kan stava till en så lång och besvärlig mening…

4 svar på ”Peter Norman får stå för dagens fetaste lögn…

 1. moderaterna kommer till makten då och då för att svindla bort folkets och landets stabila tillgångar. De tror att de kan köpa röster genom deras 500 kr mindre i skatt…

 2. Österrikarna verkar ha rätt i att centralbankerna
  är en börda för de som arbetar,att trycka pengar
  ut ur tomma intet är icke kapitalism.

  Centralplanering när det är som bäst….

 3. En summering av statens bankräddningsaktioner idag på text-tv; allt slutade med miljarder i vinst för staten.

  Väljarna blir alltid köpta av politikerna för sina egna pengar, av alla partier. Frågan är bara på vilket sätt politikerna tänker sätta sprätt på dem, och hur mycket mer de tänker ta idag och i morgon. Mindre är uteslutet. Varje del av organisationen under varje politiker strävar efter att spendera mer. Alltså inte att prestera mer, luftprojekt med mycket prat och liten verkstad är allra bäst, utan spendera mer. Det ligger i sakens natur och kan inte förändras med mindre än att inga människor alls får vara med och bestämma.

Lämna ett svar