Moderaternas nya logga – spåren förskräcker…

”Moderaterna påstår inte att de är ett intresseparti för arbetarna utan för arbete”, skriver Aftonbladets Lena Mellin om moderaternas nya logga som hon kallar ”Busfräckt och ganska roligt”.

Men är inte Moderaternas markering av att de nu anser sig ha vuxit från ett nytt till att vara Det enda arbetarpartiet snarare ett grepp som får oss att ana oråd?  Det finns historiska spår som förskräcker – och som inte är det minsta roliga…

I de politiska virvelströmmarna efter Det första världskriget och det tyska kejsardömets kollaps växte det fram en rad nationella högergrupper och miliser som ville utmana den starka socialdemokratin om det politiska inflytandet över arbetarklassen. Verkstadsarbetaren Anton Drexlers Deutsche Abeiterpartei, Tyska arbetarpartiet, gick segrande ur den interna striden mellan dessa grupper och med den nye rekryten Adolf Hitler som ansvarig för propagandan (och loggan) tog man 1920 namnet Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, alltså Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet. Partiet var givetvis inget intresseparti för arbetarna utan Hitlers logga var helt enkelt ”busfräck”.  Den syftade bara på att man sa sig kunna skapa arbete åt alla tyskar och med detta som motto inledde man sina inbrytningar i den arbetarklass där socialdemokratins och kommunisternas arbetarpartier annars kämpade med varandra om inflytande. Förkortningen ”Nazi” (Nationalsozialistische) blev en konkurrent till tyskarnas ”Sozi” ( Sozialdemokratische)…

Under Weimarrepubliken med sin massarbetslöshet började dess borgerliga politiker i samma syfte att använda loggan eller parollen ”Arbeit macht frei” (Frihet genom arbete) för att popularisera sina storskaliga arbetsmarknadsprogram. Tredje riket under Hitler tog med sig idén och den blev logga för många arbets- och koncentrationsläger. Historikern Laurence Rees menar att inskriptionen vid exempelvis Auschwitz placerades där på order av kommendanten Rudolf Höss som trodde att hårt arbete under hans egen fångenskap vid Weimarrepubliken hade hjälpt honom att klara fångenskapen.

På sin väg till makten eliminerade Hitler 1933 under ”De långa knivarnas natt” Ernst Röhm och med honom stora delar av ledningen för det manstarka SA, Sturmabteilung (Stormavdelning) som varit en viktig halvmilis och social rörelse och partiets plog inom den tyska arbetarklassen. Även om ledarna mest var företagare med en militär bakgrund i Första världskriget så var hela 62 procent av de 500 000 medlemmarna arbetare, ofta med helt andra drömmar och krav på förändringar än de som fanns hos nazisternas ledande skikt.

Många kallade SA-miliserna för biffstekar, bruna utanpå men röda inuti. I sin retorik utmanade Röhm och de andra hela det gamla etablissemanget och efter Hitlers maktövertagande ville man att Den nationella revolutionen skulle gå vidare med mer social jämlikhet. Man ville också att den etablerade tyska militären skulle inordnas i och underordnas SA:s organisation.

Hitler i möte med en SA-avdelning

En omdaning som det borgerliga Tyskland helt avvisade. De såg SA:s folk som vulgärt slödder. Bra på att slå ihjäl kommunister och judar. Men otänkbara som ledare för landet.  Likt smutsiga vakthundar skulle de hållas på de gårdar där de hörde hemma. De och nazipartiets ledning fruktade helt enkelt en statskupp från Röhm och hans folk. Hitler och hans närmaste i nära samråd med de gamla konservativa militära ledarna beslöt att SA hade fyllt sin funktion, rollen som arbetarparti var färdigspelad och nu skulle organisationen inordnas i den gamla borgerliga statsapparaten. Den 30 juni 1933 greps därför SA:s ledare vid en konferens på ett hotell söder om München. Röhm erbjöds för sin heders skull att begå självmord. Men vägrade och arkebuserades i stället tillsammans med bland andra rörelsens ideolog Gregor Strasser och generalen Kurt von Schleicher.

Nu är jag naturligtvis inte så ”busfräck” att jag vill jämföra vårt nygamla högerparti med de tyska nazisterna när det gäller deras jakt på arbetarväljare. Anders Borg är heller inte en ny Ernst Röhm trots att han då och då gör ett litet utspel om att bankerna har för dyra räntor för vanligt folk.

Nej, vi lever i en helt annan samhällelig situation. Borg kommer inte att avrättas och Reinfeldt kommer inte att låta FAS 3 efterföljas av arbetsläger.

Men när detta är sagt är det ändå så att spåren förskräcker. Hitler var sin egen spinndoktor och hade sina egna syften med att använda begreppet ”arbetarpartiet” som logga. Det som förenar hans pedagogik med våra nya moderater är att namnet ses som en del i en väl uttänkt strategi för att erövra ett politiskt stöd inom arbetarklassen.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 svar på ”Moderaternas nya logga – spåren förskräcker…

 1. moderat fail

  moderaterna är ett högerparti

  är man arbetarklass ger högerpartier antipatier

  det är bara och le och jobba hårdare

  2014 ska dom äntligen väck

  arbetets seger över högern ger frihet

  jobba och kämpa på alla nivåer

  moderat arbetarparti?

  ha ha ha… rena skämtet…

 2. Senare läste jag det här inlägget mer noga och det gav mersmak så jag fortsatte i ämnet på wikisidorna.

  ”Om detta må ni berätta” sägs det och jag håller med, fast inte bara rycka ut detaljer utan betrakta hela händelseförloppet och inte minst hur det började.

  Jag är mycket nöjd med här inlägget Göte och vill nog kalla det för veckans ”ögonöppnare” 🙂

  Fortsätt gärna i den stilen om du kommer på nåt bra.
  Det är sådant arbete som kan löna sig i september 2014 thumb_up

 3. http://www.svt.se/nyheter/varlden/rasistiska-upplopp-i-moskva

  Först klappjakt på homosexuella och nu det här… 🙁

  Vart är Ryssland på väg egentligen och vad är det för krafter som styr?

  Här har du faktiskt fel sl, i det här finns inget som har med progressiv socialism och göra.

  Någon postkommunism i Ryssland stämmer inte in därför socialismen sätter människan främst och då är sexuell läggning eller härkomst ovidkommande.

  Det är snarare så att Ryssland tar stora och långa kliv tillbaka till en konservativ fundamentalism.

  Hur känns det tycker du?

 4. Det vi ser i dagens Ryssland är ett resultat av rysk historia. Kommunistpartiets praktik är en avgörande faktor. Dagens korruption pågick långt innan planekonomin föll ihop. Socialism innebär inte alls att sätta människan först, det innebär att människan ska underordna sig kollektivet, och att kollektivet ska underordna sig partiet, och att partiet ska underordna sig sin ledare.

 5. Du hanterar en egen definition. För oss beskriver du en degeneration. En politisk kontrarevolution som vi brukar kalla för socialism. En övergång från kapitalism till socialism kan bara ske med en större demokrati och mer möjligheter för individen än det som gäller i dag där exempelvis några hundratusen tepåsar i USA försöker sätta dagordningen för miljarder människor…

 6. Det är problem med att göra inlägg, därav rumphuggen debatt.

  Eftersom Någon tog upp Ryssland blir man tvungen att dra in den faktiskt existerande socialismen i argumentationen, framtida fantasisamhällen du skissar på har ingen annan koppling till de ryska erfarenheterna än som negation. Någon undrade hur jag kände för ökande rysk främlingsfientlighet efter planekonomins fall. Främlingsfientlighet är en negativ sak i det moderna köp-och-sälj-samhället, som behöver tillit och frånvaro av korruption för att fungera. Främlingsfientlighet är alltså en dålig sak, i det ryska fallet är den grundmurad långt tillbaka, bl.a. av kommunistpartiet, men långt innan dess. Den ryska historien är fylld av slaveri och religiös underkastelse, ortodoxin antogs av Kievrikets kung å alla undersåtars vägnar någon gång på 1000-talet. Tvångsdop. På den vägen är det. Kommunistpartiet fortsatte bara på en väg som inletts hundratals år tidigare. Det är svårt att bryta negativa trender. Vårt eget lilla land av självägande bönder, protestantism och upplysning är globalt sett ett perfekt underverk. Därför försöker folk från dysfunktionella länder flytta hit.

Lämna ett svar