Om gamla maostalinister och Assadregimens prickskytte på barn…

Den 24 november gör Sveriges Radio ett inslag om den rapport från Oxford Research Group som berättar att 11 000 barn har dött under Syrienkriget.

Fotot av den nu tillfångatagne Niclas Hammarström.

Bakgrunden är att regimen under snart tre år har haft monopol på stridsflyg, tungt artilleri och kemvapen och använt alla sina våldsmedel i en furiös terror mot sitt eget folk. Otaliga groteska massakrer iscensatta av regimens slöddermilis Shabiha har dokumenterats. Det finns ingen symmetri i kriget utan det vi sett under snart tre år är en till tänderna rustad kapitalistisk klan runt familjen Assad som utplånar och bombar till stoft, de fattiga förortsområden i storstäderna där den syriska arbetarklassen lever och där upproret har sina rötter.

*****

*****

Hundra barn, inklusive spädbarn, har torterats och fyrahundra har dödats av Assads krypskyttar. All etik har brutit samman. Dödandet av barn har iscensatts som vore det prickskytte mot lerduvor.

När jag hörde detta valde jag att på Facebook lägga ut en länk till radions inslag. Infogade mina nästan uppgivna frågor: ”Varför tiger Stefan Löfvén och Jonas Sjöstedt? Hur länge till ska de vända ryggen åt vår tids tragedi? Kan de inte skilja på en våldtäktsman och hans offer?”. När väl detta var gjort var det flera läsare som ”delade” min länk. I ännu en kommentar försökte jag formulera hur den traditionella arbetarrörelsens ledare kanske resonerar: ”Vi tar inte närkontakt med frågan, eftersom det kan riva upp sår i våra egna partier. Även minsta gest av solidaritet med upproret är dessutom minerad mark eftersom allt som har med ”araber” att göra riskerar att i sista hand klibba samman partierna med islam och bli till ett blysänke när det gäller röster.”

Till min uppskattning såg jag sedan att Dan Kotka hade delat min länk. Men jag blev också förvånad eftersom han på Facebook varit en energisk försvarare av diktaturen. Inte ens tvekat om att rakt av lägga ut propagandaaffischer på Bashar Assad. Han verkar dessutom i miljön kring FIB/Kulturfront, Jan Myrdals vänner och Kommunistiska Partiet/Proletären. Klickade därför fram hans delning och fann där den värsta cynism. ”Syriska och utländska terrorister stänger in sina offer i s.k. befriade zoner. Där de får dö martyrdöden. Med utländska och inhemska islamister.”

Hur kan man få en sådan vrångbild av verkligheten? Leva med tron att den syriska revolutionen skulle vara likt en större bankkupp där desperata rånare håller människor som gisslan och sedan i tre år låter barnen bli skjutna som sittande fågel. Hur kan man som ”marxist” överhuvudtaget inbilla sig att det tre år långa upproret mot regimen, där i dag 120 000 människor dödats och en tredjedel av befolkningen har bombats bort från sina hem, skulle kunna ha iscensatts av ett gäng inhemska och utländska islamister? Urkraften för att klara detta är självfallet en helt annan. Det är samma folkliga urkraft som har funnits i alla historiska revolutioner. Det handlar om något så enkelt som att miljoner och åter miljoner syriska människor inte längre vill leva under den kapitalistiska maffiadiktatur som styr deras liv!

Dan Kotkas kommentar till Sveriges Radios sändning handlar helt enkelt om att han måste redigera om verkligheten för att kunna fortsätta att leva med sin vantro. En trist, inte helt ovanlig historia som vore banal om det inte vore för att hans åsikter delas av ett spann med människor inom den mao/stalinistiska miljön, människor vars etiska och politiska startpunkter i livet en gång var goda i en helt vanlig mening. De såg Västvärldens barbariska historia och nutid och ville i stället ha en bättre värld. Dessvärre valde de stalinism och maoism som sina alternativ och trots de historiska sammanbrotten för dessa ideologier har de inte orkat med en omprövning. Assad får tjäna som en klen ersättning för de gamla nu gravsatta förebilderna Josef Stalin och Mao Zedung…

Dagarna efter Kotkas lilla utläggning skriver tidningarna om en kaotisk intervju med några barn i Jobar, en av de förorter i Damaskus som regimen bombar sönder. De berättar om det barbari som de dagligen är utsatta för och så mitt under intervjun slår en av regimens raketer ner alldeles i närheten. Nästa gång kan det vara prickskyttar som söker sina offer. Videoklippet bekräftar övertydligt regimens krigsbrott. Kotka kanske kan hitta på någon rövarhistoria om att det hela är inspelat någon annanstans. Men få mer än han själv kommer att tro på den…

Ännu en bild av Niclas Hammarström. FSA-rebeller i Aleppo.

Vila och väntan på solidaritet?

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 svar på ”Om gamla maostalinister och Assadregimens prickskytte på barn…

 1. Vem f-n vill läsa det här??
  Det är ju makabert för h-e
  Hoppas ingen far dit i tron dom är med i nån internationell brigad och ska kämpa som hjältar mot en blodig diktatur.

  Det här är inga revolutionära drömmar. Det är DÖDEN som väntar där!!!!

 2. Jag förstår men det blev bara för mycket. Bilderna gör att texten inte går att läsa. Det blir för magstarkt. Det går inte och blunda och läsa samtidigt.

  Fast inlägget är ändå bra för det fyller ett syfte att förstå asylrätten är något bra för att inte säga rent av en livsnödvändighet.

  Tyvärr finns det en inställning idag att du inte är välkommen hit därför du har ”fel” religion eller kommer från ”fel” ställe.

 3. Jag orkar inte heller med annat än, då och då,se bilder från en annan verklighet än vår ofta relativt goda tillvaro. Men ibland kan det vara bra att våga titta.

 4. Jo, det kan det vara men inte om man upplever det utnyttjas som slagträ i en propagandakampanj.

  Det är mycket jag gillar med Kilden&Åsmanbloggen men beskrivningen av det som händer i Syrien har hittills känts mest bara vinklad och skev.

  Den bevakning jag helst skulle vilja läsa bör vara balanserad och där man kan få ett grepp om situationen och få ett helhetsperspektiv.

  Jag kommer ihåg för några år sedan jag läste här om händelserna i Thailand, som nu verkar blomma upp på nytt fast i ett annat läge, och hur jag då lätt kunde anamma det som en nyhetsrapportering men den sakligheten har jag tyvärr inte upplevt med det ni skrivit om Syrien.

  Det är nåt som inte stämmer här och som gör att man reagerar med tvivel och misstänksamhet….

 5. Det som pågår i Ukraina tycker jag är minst lika intressant men tyvärr får man en alltför vinklad bild genom propagandan i västmedier. Här är en helt annan (propaganda)bild från Rysslands Röst. Det är mycket intressant att se skillnaden i reportage och nyhetskommentarer här jämfört med där 🙂

  ”Situationen kring Ukraina är resultat den intensiva tjugoåriga hjärntvättningen. Å ena sidan tror den unga generationen ukrainska väljare på att EU är ett slags välgörenhetsorganisation med trollkarlar som blixtsnabbt kan förvandla Ukraina till Provence. Å andra sidan finns det också unga europeiska politiker som tror på att ett stort projekt om enat Europa är värt alla uppoffringar. Ansökningar om ett verkligt ekonomiskt stöd betraktas som fräckhet.”

  ”Låt oss komma ihåg Östeuropas erfarenhet. Efter dess integration i EU kompenserades negativa effekter av den reala ekonomins kollaps delvis av billiga och tillgängliga konsumtionslån i europeiska banker, vilket gjorde östeuropéer euforiska på grund av samarbetets ekonomiska framgångar. Nu råder det ett slags baksmälla: gamla fabriker är förstörda, infrastrukturen ruttnar, tjänstesektorn kring kreditefterfrågan kan inte stimulera en ekonomisk tillväxt. Det ekonomiska miraklet är över.”

  Läs mera: http://swedish.ruvr.ru/2013_11_28/Ukraina-dras-till-europeiska-Titanic-8413/

Lämna ett svar