Danska Socialistisk Folkeparti på väg att förblöda…

Den danska regeringen med socialdemokraternas statsminister Helle Thorning-Schmidt säljer ut en stor aktiepost av det statliga energibolaget Dong till den amerikanska skandalbanken Goldman Sachs. Detta tillsammans med sina regeringspartners, Radikale Venstres nyliberaler och med ett brett stöd från den borgerliga oppositionen i Folketinget.

Samtidigt med affären kollapsar Socialistisk Folkeparti. Fem egna riksdagsledamöter gjorde en öppen revolt genom att alliera sig med Enhedslisten och säga nej till uppgörelsen vilket i dag tvingade partiet med dess fem ministrar att lämna regeringen. Partiledaren Annette Vilhelmsen förklarade samtidigt att hon som en konsekvens av misstroendeförklaringen avgår vid det extra landsmöte som kallats in om en månad. Någon timma senare förklarade en av SF:s mest kända profiler, hälsoministern Astrid Krag, att hon i sin tur väljer att lämna partiet och går över till socialdemokraterna. En av många förbittrade SF:are, Pernille Frahm, kommenterade skarpt avhoppet i dansk TV med att ilsket konstatera att ”ännu en råtta har lämnat skeppet”…

Vad vi ser är så stora öppna sår hos SF att partiet riskerar att förblöda. Danska analytiker och politiska kommentatorer roar sig friskt och jämför med populära TV- dramer. Men i grunden är det en trist historia för dansk energipolitik – och svensk – eftersom den nordiska elbörsen laddas med kapitalägare som vill ha årliga utdelningar på 10 till 15 procent och som undandrar sig beskattning på detta genom att ha sitt säte i skatteparadis.

Självklart är detta ingenting som står i samklang med en ekologiskt hållbar energipolitik. Ironiskt nog diskuterar samtidigt den amerikanska kongressen ett förbud för Goldman Sachs och andra finansjättar att också äga affärsdrivande energiföretag. Svenska Vänsterpartiet har all anledning att noga värdera vad som kan ske när ett vänsterparti försöker sig på ministersocialism tillsammans med nyliberala socialdemokrater. Nedan är en snabböversättning av Enhedslistens kommentar:

En svart dag för dansk energi

Tyvärr har en majoritet i Folketinget beslutat att genomföra utförsäljningen av Dong till spekulationsbanken Goldman Sachs.

”Det är mycket sorgligt därför att vi mister en viktig kontroll över dansk energiutveckling. Regeringen och högerflygeln har varit helt emot att ta en demokratisk debatt om detta beslut”, säger Stine Brix som är gruppledare för det radikala vänsterpartiet Enhedslisten. Det är en arrogant hållning till medborgarna. Försäljningen genomförs utan att Enhedslisten vare sig har fått sina frågor besvarade eller att förslaget om att skjuta upp försäljningen har behandlats i Folketinget.

Bara detta att Finansutskottet godkänner avtalet utan att det kan diskuteras är i strid med vanlig demokratisk praktik, säger Stina Brix…

… Hon understryker också ”att även om ett slag är förlorat i dag så ger inte Enhedslisten upp kampen för demokratisk kontroll över dansk energi. Vi kommer att fortsätta med att försöka sätta krokben för utförsäljningen. Resa frågan, kräva debatt och pröva alla möjligheter för att uppskjuta eller att försöka upphäva avtalet. Vi vill också försöka få andra partier att lära av den här saken och lyssna till danskarnas motstånd till att sälja ut den gemensamma egendomen. Vi vill inte ha fler kapitalfonder som sticker näsan i vår gemensamma kasse. Vare sig det gäller energisektorn eller välfärdsuppdragen.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”Danska Socialistisk Folkeparti på väg att förblöda…

  1. Mkt bra artikel om vad som väntar andra länder, när de välfyllda ”bankvalven” i USA som genom QE-programmen fyllts på med 100-tals miljarder dollar. Detta kapital (av utspädd penningmängd av tvivelaktigt värde) söker nu sin förräntning genom uppköp i en global kapitalism. Detta är bara början! Det kommer att bli en nyliberal säljyra i många länder Sverige!

  2. Håller med. Snabb rapport om viktiga händelser och påminnelse om vad som kan hända här.

Lämna ett svar