Vart går Ukraina?

Det som klibbar fast på näthinnorna när jag ser alla texter, videoklipp och bilder från Ukraina är den frånvarande arbetarklassen. Inte som enskilda människor med ”proletära” yrken. Men som en politisk kraft i meningen att den självständigt från sina egna förtryckare uttrycker sina egna klassintressen, sina egna sociala och politiska krav. På var och varannan bild från Majdan ser vi visserligen rödsvarta fanor i vimlet. Till och med utanför parlamentet. Men det är inte en pånyttfödd anarkosyndikalism utan här symboliserar det rödsvarta den ukrainska fascismens egen ”blut und boden”, blod och jord.  I det ideologiska korsdraget efter Viktor Janukovytj`s nesliga sorti i nattmörkret är det i ställer nationalistiska och reaktionära vindar från västra Ukraina som härjar med lika reaktionära kastvindar från öst och syd.

Lag och ordning härskar visserligen i Kiev. Men det som blottläggs och vecklas ut är de lika smärtsamma som tragiska kvarlåtenskaperna från nazisternas och stalinisternas härjningar under stora delar av det förra seklet.  Den vidriga kravallpolisen Berkut är upplöst. Men för tillfället är det ultranationalister och fascister som i stället kramar knölpåkar och håller i gevärskolvarna.  Detta samtidigt som den egentliga militären valt att ligga i politisk bivack

Janukovytj`s vulgära och pråliga residens nationaliseras. En god sak.  En skamlös plundrare är på väg bort. Men på Kievs Majdan ser vi inga paroller om att de stenrika oligarkerna i övrigt ska fråntas de svindlande förmögenheter som de har stulit från Ukrainas folk. Rinat  Achmetov, av många utpekat som Europas rikaste man, sitter  exempelvis tryggt i sin ”lya” i London, världens dyraste lägenhet köpt för nära en och en halv miljard kronor, och väntar in nästa regering för att se vilka nya bundsförvanter han kan köpa sig…

 Den ukrainska fascismens fana vaktade det ockuperade parlamentet…

Det är skrattretande att läsa Carl Bildts förtjusta twitter om ett väpnat revolutionärt uppror i Europas mitt. Hade det varit revolutionära arbetare som kräv sin rätt hade han ropat på bombplan för att stoppa revolten. Men samtidigt plågsamt att se hur en del sociala vänsterkrafter i Sverige försöker att intala sig själva och andra att Janukovytj och Putin skulle vara vår tids motkrafter till en nazistisk massrörelse. Vi kan inte rulla tillbaka filmerna till förra seklet! Det som sker – det sker i dag, vårvintern 2014. Det är komplexa skeenden, helt nya sociala och politiska fenomen, som Ukrainas svaga och marginella socialistiska vänster tvingas att tackla. Detta samtidigt som den traditionella arbetarörelsen i Västeuropa de facto är en försvagad och orkeslös krympling.

Poeten och chefredaktören för Aftonbladets kultursidor, Karl Vennberg,  skrev en gång att ”framtiden avgörs av hur vänstern hanterar sin besvikelse”. För mig lite av bevingade ord som också måste handla om hur vi hanterar vår historia. Att lägga mallar av gammal historieförfalskning över dagens samhällen och därmed tro att vi kan få fram ens konturerna av vår egen nutid är en både fåfäng och förkastlig möda. Tillsammans med den spröda vänster som finns i Ukraina måste vi försöka förstå vad som händer i dag och försöka återskapa en politisk närvaro för den arbetarklass som är så frånvarande – både där och här hemma.  Nedan har jag lagt in intervjuer med två socialister från Ukraina publicerade i International Viewpoint. Några pusselbitar till den verklighet vi ska försöka att förstå:

“A mass revolt for democracy”

Ukrainians fighting for a better society

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

68 svar på ”Vart går Ukraina?

 1. Du ställer dig konsekvent på den ryska väpnade imperialismens sida mot dess offer. Många småfolk på vid den ryska gränsen är rädda för ockupation.

  Sovjetunionen hade underkuvade grannar med kopierade enpartistater ända fram till västtyska gränsen, det hade en slags kolonier i Irak, Syrien, Libyen och många andra ställen. Förutom i Irak, som USA invaderade sen Saddam invaderade Kuwait, har allihop fallit samman utan amerikansk inblandning, deras egna civilbefolkningar reser sig.

  De groteska propagandabilderna du hänvisar till är oförskämda nidbilder till stöd för regimer som inte alls är har någon som helst friheter eller rättigheter åt någon annan än diktatorn att göra.

  Du torgför en slags meningslös västfientlighet i lokala stamkrig med sovjetiska vapen. Det är inte väst som för krig, det är postsovjetiska lydregimer som faller ihop av inre motsättningar.

  Du ljuger i stor skala om hela sammanhangen, till ingen nytta alls. Din helhetssyn är grotesk.

 2. sl den 8 Apr 2014 kl. 14:54 skrev:
  ”De groteska propagandabilderna du hänvisar till är oförskämda nidbilder..”

  Säj som det är istället sl… Du blev rädd för bilderna. Dom var alltför tydliga så alla förstår dem även du.

  En bild säjer mer än tusen ord. Glöm aldrig det!!!

 3. Jag kände igen den ryska imperialismens tentakler, de är inte trevliga. Liknar nazitysk ”konst”. När jag ser vilka källor du använder för dina bilder inser jag att du bara torgför Putinpropaganda, det är därifrån du får skiten. Det jag förstår är att en helt lögnaktig bild av Rysslands arabiska vasallers sammanbrott i sprids till ickeläskunniga. Till dem hör du.

  Det är lätt att sprida hatpropaganda via bild. Däremot är det inte säkert att den får den effekt avsändaren tänkt sig.

 4. sl den 8 Apr 2014 kl. 14:54 skrev:
  ”De groteska propagandabilderna du hänvisar till är oförskämda nidbilder till stöd för regimer som inte alls är har någon som helst friheter eller rättigheter åt någon annan än diktatorn att göra.”

  Närmare bestämt vem är ”diktatorn”?

 5. sl den 8 Apr 2014 kl. 14:54 skrev:

  ”Du ställer dig konsekvent på den ryska väpnade imperialismens sida mot dess offer. Många småfolk på vid den ryska gränsen är rädda för ockupation.

  Sovjetunionen hade underkuvade grannar med kopierade enpartistater ända fram till västtyska gränsen, det hade en slags kolonier i Irak, Syrien, Libyen och många andra ställen. Förutom i Irak, som USA invaderade sen Saddam invaderade Kuwait, har allihop fallit samman utan amerikansk inblandning, deras egna civilbefolkningar reser sig.

  De groteska propagandabilderna du hänvisar till är oförskämda nidbilder till stöd för regimer som inte alls är har någon som helst friheter eller rättigheter åt någon annan än diktatorn att göra.

  Du torgför en slags meningslös västfientlighet i lokala stamkrig med sovjetiska vapen. Det är inte väst som för krig, det är postsovjetiska lydregimer som faller ihop av inre motsättningar.

  Du ljuger i stor skala om hela sammanhangen, till ingen nytta alls. Din helhetssyn är grotesk.”

  Det är du som är lögnaren sl

  http://www.svt.se/nyheter/varlden/usa-och-nato-tar-steg-mot-vapeninsats-i-ost

  Du kan inte vilseleda läsarna med den gamla ryss-skräcken längre. Tack vare Internet kan vem som helst med några enkla knapptryck ta sig utanför propagandasfären dom råkar befinna sig i och senast igår kunde jag erfara att läsarna av den engelska tidningen Independent röstat fram Vladimir Putin som världens mest stabila ledare.

  Även ryssarna kan ta del av västs media och lätt se hur vrickad och förljugen propagandan är här hos oss, det du ser som absoluta ”sanningar”

 6. hej yxskaft;

  Samtliga ryska allierade/lydriken/kolonier hade en diktator; krigen uppstår när denne tappar greppet. Diktatorn var alltså Saddam, Khaddafi, Assad. Ryssland har aldrig varit någon demokrati i västerländsk mening, när ryssarna tar över exporterar de sina traditioner, eller stöder någon som delar deras värderingar.

  Rysskräck sprids av ryssar, de som blir skrämda är deras grannar. Den kan lätt resultera i regimer som är en slags spegelbilder av den ryska hos grannarna. Det som Kiev nu försöker göra har de lärt sig av sina ockupanter, ryssarna. Två dödskalleregimer mobiliserar gatumobbar mot varandra, men det är en ojämn kamp, den ena är ofantligt mycket större och starkare än den andra. Som riktigt fin realsocialist ställer du dig på den starkares sida mot den svagare. Frånstötande.

  Dagens kinesiska diktator är säkert ”stabilare” än den ryska. Den som demonstrerar mot Putin blir av med jobbet och/eller hamnar i fängelse. Du kanske tycker att det är bra? Det är en traditionell realsocialistisk rättsuppfattning som havererade för 23 år sen, det tycker jag är bra. Den groteska ryska propagandabilden du inte ens förstår innebörden i pekar ut USA som ansvarigt för att de ryska araballierade regimerna går under i blod och tårar. USA är inte på plats, vet inte vem de ska stödja, och uppgifterna du tror du har om amerikanska soldater hittar du hos ryska officiella propagandatjänster.

  Det är troligt att alla västerländska länder har agenter, dvs kunskapsinhämtare, i både Ryssland och Ukraina. En amerikansk militär insats i Ukraina kommer att se ut som i Syrien, det blir inget. En röd linje i sanden, strax passerad. Det är lätt för Putin att syna Natos kort, lika lätt som för Hitler i Munchen 1938.

  I Europa finns en fattig, revanschistisk storrysk imperialist som är förödmjukad och arg efter fall på eget grepp, och skyller på grannarna för att det egna samhället är i ruiner. Sånt har Europa varit med om förr. Den attityden bör man inte stryka medhårs, om man kan slippa. Bor man tillräckligt nära den vill man gå med i Nato. Den storryska attityden är alltså kontraproduktiv, den resulterar i just det de vill undvika.

  ”Du ljuger”, är ofta tillmälet lögnaren ger sin antagonist. Jag tror inte du är smart nog att ljuga, jag tror att du är så dum att du inte fattar att du citerar lögner, trots att de är signerade av propagandakanaler. Du är glad att det finns ett ”alternativ”. Då kan man läsa ”der sturmer” också, och vara glad. Alla kan ju se vem som river Syriens städer, vem som invaderar Krim. Alla kan se frånvaron av amerikansk trupp. Förra gången slutade det med att alla var glada att få se amerikansk trupp. Då var hela Europa i ruiner.

 7. Om du påstår att jänkarna räddade Europa från nazismen du har du bara fattat hälften…. men det var inte därför jag gick in här för att skriva. Ärendet är dagens aktuella händelser.

  På SVT:s färska bild från Donetsk nedan kan man se den röda fanan och den femuddade röda stjärnan på en annan fana. Jag tror inte det är så värst många närvarande där från den väststödda euromajdan. Det vi nu får bevittna är ett arbetaruppror mot sämre levnadsförhållanden ställas mot ett borgaruppror för att få makten. Makten har dom senare tillsvidare men jag tror dom saknar både förtroende och kontroll.

  Kuppmakarregimen i Kiev är dödfödd. Vem har förtroende för bankiren Jatsenjuk mer än borgaretablissemanget i väst?

  http://www.svt.se/cachable_image/1397317985/svts/article1967427.svt/alternates/large/UkrainaSVT2.jpg

 8. Någon, om tror att det är ett ”arbetaruppror” som pågår i östra Ukraina kommer du att få ditt livs besvikelse. De har inget med vare sig socialism eller arbetarpolitik att göra.
  mvh
  Benny

 9. Du låter tvärsäker?

  Min magkänsla säger annorlunda men vi kan snacka vidare om det där efter 1:a maj …..

 10. Den olagliga kuppregimen i Kiev som hellre vänder sig till liberalkonservativa politiker i väst än sina egna landsmän i östra delen av Ukraina har nu satt in militär mot demonstranter som är för federalisering och självbestämmande. Dödande gevärsskott har redan avlossats och situationen liknar Ådalen 1931.

  När ska vi få höra USA, EU, NATO och Carl B. fördöma regimens våldshandlingar mot det egna folket?

 11. Precis som jag trodde, inget fördömande av våldshandlingar från den tvivelaktiga kuppregimen i Kiev från vår utrikesminister Carl Bildt. Det är precis tvärtom, han vill se folkets röster tystas med militärt våld. Jag måste säga att den här utrikesministern är den sämsta jag någonsin upplevt. Ingen tidigare utrikesminister har förstört Sveriges rykte som fredsbevarare på så kort tid som han.

  http://nyheter.se.msn.com/utrikes/bildt-r%C3%A4tt-ta-till-v%C3%A5ld-i-ukraina

  Jag vill samtidigt rekommendera en läsvärd kommentar från SVT:s Bo-Inge Andersson som slutar i en möjlighet till ett kommande Ukraina utan NATO:s raketbaser riktade mot Kremls murar vilket jag personligen önskar för ett Europa i fred.

  http://www.svt.se/nyheter/hur-langt-vagar-ukraina-ga

 12. Benny Åsman den 13 Apr 2014 kl. 07:41 skrev:
  Någon, om tror att det är ett ”arbetaruppror” som pågår i östra Ukraina kommer du att få ditt livs besvikelse. De har inget med vare sig socialism eller arbetarpolitik att göra.
  mvh
  Benny

  Jag följer de här händelserna nu noga och så gott jag kan. Pk-media, åtminstone SVT, kan inte längre dölja vad som sägs på den östra sidan och nu har även Putin fått komma till tals och rapporter kommer även från den pro-ryska sidan. Samtidigt försöker jag tolka alla bilder så gott jag kan och kan då inte undvika att se röda fanor så fort där finns ryska flaggor. Sen har jag också sett Jatsenjuck på affisch i kapitalistisk Uncle Sam dräkt ungefär som jag själv föreställer mig den mannen. Om jag ”tjuvtittar” på deras bloggar i öst vilka jag ej kan läsa, men se bilder, finner jag Lenin fortfarande stolt stå upprätt i städerna på den östra sidan.

  Det här är tvärs mot vad jag upplevde vid majdanupproret tidigare i år där högerextremister stod för skådespelet och upprorsmakarna hade sitt tissel och tassel med högerledarna i väst.

  Tyvärr kan jag inte dela din uppfattning, för mig framstår ett kapitalistiskt strävande bland majdaneliten och kuppmakarna i väst mot ett folkdemokratiskt motstånd i öst som kämpar för ett samhälle med en helt vanlig arbetande klass som skulle kunna finnas i vilken svensk industristad som helst.

  Vidare har jag en känsla av att arbetarklassen i västra Ukraina börjar ana vart det lutar och börjar känna sig ganska blåsta av Jatsenjukarn, Timosjenko och allt vad dom nu heter i deras rysshatande väststödda borgarrevolution.

  Man kan också se på Carl B. som de senaste dagarna inte varit lika stöddig eller också uteblivit helt.

 13. Dags att glömma sagan om USA som frihetskämpe och demokratins försvarare?

  ”De självutlysta myndigheterna i Kiev har beordrat armén att kuva proteströrelsen i sydöstra Ukraina. Ledarskapet i Kiev verkar inte vara självständigt och rör inte ett finger utan befallning från Washington eller Bryssel. Myten om att Väst gör sitt bästa för att bidra till ett fritt, blomstrande och demokratiskt Ukraina är ett minne blott.”

  …………………………………………………….

  ”Den nicaraguanske diktatorn Anastasio Somoza den äldre, som begått talrika förbrytelser mot sitt eget folk, förtjänade en följande karakteristik från amerikanerna:
  Visst är han en skitstövel, men det är vår skitstövel!
  Amerikanernas maner att behandla sina marionetter har nog inte ändrats hemskt mycket.”

  http://swedish.ruvr.ru/2014_04_17/Dags-att-glomma-sagan-om-USA-som-frihetskampe-och-demokratins-forsvarare-8808/

 14. Jaha, idag har det hänt en del kan jag läsa på nyheterna. En överenskommelse mellan parterna (vad nu USA har med saken att göra?) har träffats i Geneve. Som jag långt tidigare har förstått är ryssarna dom ”snälla” men jag hoppas dom inte har krypit eller bugat sig alltför djup inför imperialismen i väst.

  Även väst har fått ge avkall och tvingas nu erkänna dom bruna krafterna i majdans borgarrevolution. Regimen Jatsenjuk får nu i uppgift och tvätta bort det bruna men jag misstänker det inte ger sig så lätt så mera slagsmål i parlamentet är nog inte helt oväntat.

  Lättare tror jag det går för ryssarna och Putin för dom har både makten och kontrollen i sin enade svär. Enighet ger styrka som det brukar heta.

  Nästa stora intressanta händelse borde bli nån form av uppdelning av makten och allmänna val i Ukraina och jag kommer följa allt med största intresse.

  Under händelserna gång har jag blivit mer bekant med Ukraina, kanske mest östra delen där händelserna utspelats senaste tiden. Där förstår jag nu också var en viktig del av Sovjetunionen i mån av betydande del av gruv- och tung verkstadsindustri.

  sl har tidigare påstått att varor som Sovjetunionen producerade var undermåliga eller rent usla men då har han nog aldrig sett en Profila svarv eller en djuphålsborrmaskin från Kramatorsk

  http://www.equipmatching.com/uploads/images/11f418a42um.jpg

 15. Det mesta sl påstår är inte förstås inte fel och att Ukraina är tudelat i en västlig och östlig del är just ett sådant exempel. Den västliga delen har jag hittills mindre grepp om men idag har jag hittat en politisk satirbild av någon jag räknar som företrädare åtminstone för vissa i den västra delen.

  Bilden visar kvinnan med flätan sitta i en rullstol som också ska föreställa en stridsvagn. I händerna håller hon en lie och underlaget är gulnat som ett nyskördat sädesfält.

  Hur bör man tolka den här bilden?
  Är kvinnan någon militant motsvarighet till vår egen Maud Olofsson eller vilket budskap vill bilden förmedla?

  Tacksam om flera kunde ge ett svar 🙂

  http://aurorasito.files.wordpress.com/2014/04/1237910.jpg

Lämna ett svar