Tranorna vid husknuten – våren kan fördröjas men inte hindras

 

Natten bjöd på snöstorm med orkanbyar över de norska fjällen. Det klassiska långloppet Birkebeinerrennet från Rena till Lillehammer fick ställas in. Hemma hos oss var det iskall regnstorm. Vinden fick hela vårt gamla hus att skaka och från bergssidan i nord lät det som om jetplan svepte förbi.

Men när stormen väl bedarrat och solen i morse bländade genom arktisk klar luft stod vårt gamla, trogna tranpar där, bara ett tjugotal meter utanför köksfönstret och såg ut att trivas med alla blötdjur i vallen.

Våren kan fördröjas men aldrig motas tillbaka för gott.

 

Uppe i backen ligger timret på hög och väntar på att bli till hus. En cykel av fyrtiofem års arbete är avslutad. Om några veckor börjar nyplanteringen. Börjar med glasbjörk som ska få avlösa en del av den gamla mer knotiga och greniga vårtbjörken.

Hemma på vedbacken är ekogymmet i gång. Det säkraste vårtecknet som finns. Gamla gubbar sprätter i väg som vore vi tjugoåringar. Den större avverkningen gör att vi i år ska kapa, klyva och stapla upp ett sjuttiotal kubikmeter. Värme och varmvatten för en lång tid ska säkras.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett svar på ”Tranorna vid husknuten – våren kan fördröjas men inte hindras

 1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5817656
  http://nyheter.se.msn.com/utrikes/ytterligare-919-%C3%A5talas-i-egypten

  Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.
  Martin Luther King

  För övrigt fina bilder som vanligt Göte. Jag håller på till och från med ved också fast jag har ingen skog själv men har haft turen och få köpa ved till bra pris av bussiga skogsägare fast i såna sammanhang pratar jag aldrig politik, det är bara här ni får höra mina tankar i hemlighet.

  Några sjuttio kubik har jag inte men låt oss säga 20-30 och det är det mesta jag haft samtidigt, så nu har jag och göra ett bra tag framöver för jag klyver med handverktyg och sågar med vedkap. Fast sågningen blir senare för jag travar kluvna meterlängder för torkning.

  Jag har hört sägas att en vedtrave är fint och titta på och det tycker jag också.

  Det är något proletärt och människokroppens arbete över resultatet fjärran från banker, räntor och värdepapperstransaktioner.

Lämna ett svar