Mitt i sommaren

I morgon har vi årets längsta dag, med mest ljus klockan 12:51 då jordaxelns lutning för oss närmast solen och naturen här i norr njuter så mycket som det bara går.

Vår nationaldag vad än riksdagens politiker må ha beslutat.

Hos oss, vid vårt gamla båtmanstorp, har vi ett välvilligt väder och kan fira midsommarafton mitt i blomster och grönt. Här några bilder från gården och en önskan om glad midsommar för alla våra läsare:

Törnrosen trivs vid vår gamla jordkällare.

Prästkragarna hyllar sommarsolståndet.

Vår plymspirea frös ner i maj. Men tar revansch nu några veckor senare än vanligt.

Liljorna dyrkar också solen.

Viktigast av allt. Färskpotatisen! I år har delikatesserna vuxit i en bädd av fjolårslöv.

.

5 svar på ”Mitt i sommaren

 1. Jag var på trädgårn igår, medan scenen gjordes i ordning för Nationalteatern avhördes en gammal ramsa från pojkarna längst fram (i femtioårsåldern); ”Internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet”. Den hör man inte ofta, plötsligt förnams doften av 1975.

 2. ”Internationell solidaritet” men även bara ”internationell” är nog ett tämligen okänt begrepp bland dem idag som är födda senare än c:a 1975

  Idag är ”nationell solidaritet” eller bara ”nationell” ett mer allmänt känt begrepp hos de flesta.

  Man kan undra varför det blivit så, är det möjligen EU:s dikterade villkor som får människor att längta tillbaka som det var förut med arbetstillfällen, hög social standard, förbättrade sociala reformer, inga privatiseringar, inga sociala nedskärningar m.m. eller är det något annat ?

 3. I Ryssland verkar det som man upptäckt nationalismens virus och tar faran på allvar istället som här i Sverige bevara och beskydda nationalismen med polisiär makt.

  Jag vill nog sträcka mig så långt att hela Europa skulle behöva en Vladimir Putin för att kunna behålla världsfreden med en utsträckt hand till varandra istället för främlingshat och kapitalistisk aggression mot allt och alla som vill bestämma över sig själva och inte underordna sig USA hegemoni, det som sl gärna döljer under de vällovliga orden ”Pax americana” men som i själva verket är Satan själv med huggtänder, blodiga fingrar och ett begär som aldrig blir mättat.

  http://swedish.ruvr.ru/news/2014_07_03/Putin-ungdomar-skall-skyddas-mot-nationalismens-virus-8102/

 4. Pax Romana, den romerska freden. Romarväldet var så starkt att länderna som låg inom dess gränser hade relativ fred. Det innebar begränsade romerska övergrepp istället för obegränsade övergrepp från alla parter i de områden Rom behärskade. Krig begränsat till imperiets gränsområden.

  Pax Britannica, motsvarande period med brittisk överlägsenhet. Slut 1914.
  Perioden 1914 – 1945 är övergångsperiod från brittisk till amerikansk dominans.
  Pax Americana; 1945 – ?, pågår fortfarande. Ständiga krig där USA med allierade inte dominerar, krig i gränsområdena.

  Krig får man när det finns jämnstarka parter som alla tror sig kunna vinna på slagfältet. Satan, huggtänder, begär mm är kristet religiöst bildspråk som påminner om att kristendom kan användas till att motivera krigföring. Fred råder i kristendomens hemländer, den kallas pax americana, alla är nöjda med freden. Putin önskar bli en del av den amerikanska freden för att sälja olja till alla, han är själv ingen fredsfurste, men kan låta bli att bli krigsherre. Om Ryssland under Putin avstår från ålderdomlig nationalism, och försöker hitta en plats som importör/exportör i det internationella handelsutbytet, så kommer såväl ryssar som alla andra att bli mer nöjda med utfallet. Putin själv är redan oligark, såna gillar status quo.

  Det muslimska inbördeskriget kan bara hävas inifrån, av dem själva. Satan, huggtänder, begär och andra tänkbara bibelcitat utförs av muslimer mot andra muslimer, i länder där civilbefolkningen skulle önska att de levde under pax americana. Bjälken och grandet i ögat, kvarnhjul runt halsen, öga för öga, osv. En poäng med den amerikanska freden, uppskattat även av den majoritet som är obekant med uttrycket, är att vi slipper leva under gamla bibelcitat andra tvingar på oss. Istället får vi göra det varje sunni-husmor skulle vilja kunna, åka till Biltema och köpa ny cykel och lite mjölk på vägen, utan att bi likviderade i en privatarmés vägpostering på vägen hem, för att någon vill ha cykeln och frustrerat spillde ut mjölken på kul.

  Pax Americana är en välsignelse, där den råder. Se där, ett positivt bibelcitat, ovanpå allt.

 5. Intressant läsning men jag, och säkert många med mig, orkar inte bära förtrycket som den freden vilar på.

  Det bästa som Ryssland kan göra nu är att sluta krypa och kräla för västvärldens ledare och istället vända sitt ekonomiska samarbete till Asien och Latinamerika där man har sina riktiga vänner som går att lita på och jag tror det samarbetet kan bli riktigt fruktbart så vi slipper leva i en fred enbart baserad på Romarrikets villkor (läs: Americanska villkor).

Lämna ett svar