Nalle Puh bannlyst för tvivelaktig sexualitet och opassande klädsel

I morse fick en liten notis i tidningen Guardian mitt morgonkaffe att hamna i vrångstrupen. Tidningen berättade nämligen att kommunalfullmäktige i den polska staden Tuszyn fattat beslut om att bannlysa allas vår älskade Nalle Puh. Detta på grund av hans ”tvivelaktiga sexualitet” och ”opassande klädsel”.

Bakgrunden var ett förslag i fullmäktige om att använda sagofiguren Nalle Puh som varumärke och namn utåt för en nybyggd lekpark i den lilla staden. En idé som snabbt väckte ett fullkomligt raseri hos flera av fullmäktiges konservativa ledamöter. En av dem fördömde till och med den omtyckte seriefiguren som en ”hermafrodit”. Andra anklagade Nalle Puhs författare AA Milne för att ha skurit bort stackarns testiklar eftersom denne hade problem med hans sexuella identitet. En annan ledamot, Ryszard Cichy, menade att problemet helt enkelt är att Nalle Puh inte har ”en komplett garderob”. Underlivet är helt enkelt naket och oskyddat. ”Han är halvnaken och det är olämpligt för barn. Den polska björnen (i form av kramdjur) har kläder på hela kroppen. Puh är bara klädd från midjan och uppåt”, fortsatte han.

Polska militärens teddybjörn. Väl påklädd.

Kommunalfullmäktige i Tuszyn har ännu inte fattat sitt beslut om en frontfigur för den nya lekparken. Men så mycket är klart att denna kommer att vara väl påbyltad från topp till tå…

En i sig obetydlig nyhet, nästan komisk kuriosa, men faktiskt ännu ett tecken på den reaktionära kulturella reaktionära restauration som i dag sker i många av Europas stater. I Polen demonstrerade så sent som 11 november tusentals högerextrema och fascister mot judar och för ”att återupprätta Polens nationella och katolska värden”. Beslutet i Tuszyn om att bannlysa Nalle Puh är en del av samma katolska inkvisition.

Vad står på tur. Kalle Anka? Springer runt halvnaken med småankorna  Knatte, Fnatte och Tjatte. Är han pedofil? Är det månne därför han aldrig får till det med Kajsa Anka?

Ja, sedan om samma restauration når Sverige och min gamla hemstad Göteborg, då är det väl Lisebergskaninen som tvingas att välja mellan att få sparken eller att dra på sig ett par långbyxor…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar