Dödade Obama barnen i Newtown?

Knappt har barnliken i Newtown lagts i jorden så dyker naturligtvis de stora konspirationsteorierna upp. Det verkar vara livsluft för vissa. Den här gången låter historien som följer.

Barack Obama ligger bakom morden på barnen. I höstas talade han vagt om vapenkontroll under valkampanjen. Men han hade behov av en ursäkt för att slå på ordentligt. Morden i Newstown kom som på beställning för att kunna angripa vapenlobbyn NRA. Redan cirkulerar klipp på U-tube som flera hundra tusen redan tittat på.

Logiken är som en naturlag. Vem tjänar på brottet, lyder frågan. Barack Obama lyder det lika logiska svaret. V.S.B.

B-skådisen och stenreaktionären Charles Heston var NRA:s ordförande i många år.

Tekniken i de stora konspirationsteorierna är alltid densamma. Först tar man sin utgångspunkt i en reell händelse av dramatisk dimension, helst svår att begripa och ta till sig. Sedan hänvisas till ett uttalande av någon figur i makteliten, helst presidenten. Sedan skapas ett direkt orsakssamband mellan den reella händelsen och uttalandet via kopplingen ’vem tjänar på dådet’ utan att visa på några som helst konkreta samband. De förutsätts finnas där, men eftersom det är en konspiration kan de inte bevisas. V.S.B.

Man kan eventuellt fråga sig om det inte finns en konspiration bakom alla konspirationsteorier som dyker upp som brev på posten om än snabbare än i brevlådan. Varifrån kommer de, och hur tillverkas de? Finns det en/flera tankesmedjor som sprutar ut dem? Frågan, ’vem tjänar på det’, kanske ska ställas. Man då kanske jag blir anklagad för att sprida konspirationsteorier. Så jag drar tillbaka min dunkla tanke.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 svar på ”Dödade Obama barnen i Newtown?

  1. Jag känner igen dessa tröttsamma konspirationsteorier när de dyker upp. Mönstret är, som du säger, ungefär detsamma från gång till gång – en räcka cirkelresonemang, intellektuella kortslutningar och guilt-by-association.
    Det dummaste jag stött på de senaste åren var på en amerikansk sajt (ICH) där något snille hävdade att jordbävningen och tsunamin i Japan 11 mars 2011 skulle ha triggats av en atombomb på havsbottnen! Samma sak skulle ha varit fallet med tsunamin utanför Sumatra annandag jul 2004… Motiven för att med hjälp av kärnvapen framkalla två så förödande naturkatastrofer framgick aldrig klart – utom diffusa antydningar om något skumt militärt projekt med säte i – NATURLIGTVIS! – USA! I konspirationsteoretikernas värld emanerar alla skumma konspirationer från USA och – så klart – FRIMURARNA! Alla de här gossarna tycks ha fått frimurare på hjärnan…
    Nå, killen fick rejält med mothugg, inklusive kommentarer om hans mentala hälsa…

Lämna ett svar