Syrier önskar Assad ett Svart Nytt År

Den algeriska dagstidningen El Watan skriver om en speciell nyårhälsning som människor i Damaskus sände till Bachar Assad. Här följer ett utdrag:

 ”Dussintals män och kvinnor i tomteluvor defilerade nyårsnatten i ett kvarter i norra Damaskus för att önska ett ’svart’ 2013 till president Bachar al Assad. Aktivister la ut videoklipp av händelsen.

 ’Vi önskar dig ett svart nytt år Bachar och ett gott nytt år för Syrien’, skanderade demonstranterna till rytmen av ’happy birthday to you’ , ackompanjerade av kvinnors rullande rop när de drog fram på gatorna i kvarteret Cheikh Mohieddine.

I Aleppo önskar Tomten frihet för alla.

 ’Gud, Syrien, friheten, det är allt, ropades också som slagord, som en parodi på regimanhängarnas,’ Gud, Syrien, Bachar, det är allt”.

 ’Må Gud skydda Fria Syriska Armén’, var ett annat slagord som demonstranterna ropade. På videoklippet är deras ansikten suddiga för att skydda dem mot arresteringar.

De ropade på ’seger för revolutionärerna’ och lyfte upp plakat som krävde ’frigivning av alla fångar’, som uppskattas till flera tusen av människorättsorganisationer som hävdar att de utsätts för tortyr säkerhetstjänstens hålor.”

 Ett riktigt svart Nytt År för Bachar Assads diktatur önskar också vi på K&Å.

Media: AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

16 reaktion på “Syrier önskar Assad ett Svart Nytt År

 1. Bara några frågor här. Varför stödjer Nato och Usa imperialisterna ”oppositionen” i Syrien? Varför består ”oppositionen” av utländska jihadkrigare, som vill upprätta ett syriskt kalifat?
  När man surfar runt på ”nätet” och söker information så verkar det vara ett överskott på propaganda. Vad jag har kunnat konstatera så är inte ”vänstern” helt eniga i frågan om den ”syriska revolutionen”. Tvärtom så har man tagit helt olika positioner i frågan om det är en inhemsk revolution.

 2. Ugglan, du är fan hopplös! Jag tycker det låter som ett av dina många inlägg under upproret i Libyen innan Khadaffi störtats. Nästan en blåkopia av ett sånt inlägg. Nå, gå in och kolla vad som hänt där nu. Finns det ett kalifat i Benghazi nu?
  För övrigt så kan du gå in och läsa andra artiklar som finns under beteckningen ”Syrien” överst på den här sajten. Där behandlar Benny och Göte den här skillnaden inom vänstern i ett flertal artiklar.
  Du är ingen nybörjare i de här frågorna och Benny & Göte har annat att göra än att lägga ned tid på att svara på dina upprepade ”mantran” i dessa frågor.

 3. Jag har i julhelgen läst på en del och upptäcker då genast man får sätta den här bloggen i samband med Leo Trotskij och ”Trotskismen”.

  Från Wikipedia:
  ”Trotskismen är utpräglat revolutionär och internationalistisk och betonar särskilt världsrevolutionens historiska kontinuitet, så som Lev Trotskij beskrev i ”Den permanenta revolutionen” och Lenin insåg under den ryska revolutionen. Det innebär att i länder där den borgerliga revolutionen inte kan utföras av borgarklassen själv måste den utföras av arbetarna, och därmed övergå i en socialistisk revolution vilken för att överleva måste gå vidare till att bli en världsrevolution.

  Av historiska skäl motsätter sig riktningen programmatiskt stalinismen. Stalinisterna fördömde trotskismen som kosmopolitisk och revisionistisk….. ”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Trotskism

  Det måste vara därför både du (Ugglan) och jag är undrande varför man så benhårt driver en linje som inte alltid överensstämmer med resten av vänstern.

  Min utgångspunkt är något annorlunda, jag ser mig inte tillhöra någon speciell gren, mycket av det som driver mig är motståndet till alla privatiseringar (som föregicks av bolagiseringar), avregleringar och marknadsutsättningar som förstör hela den sociala tryggheten, strävan om den sociala jämlikheten och strävan efter det avkriminaliserade samhället som tog flera decennier att bygga upp men som åttio-, nitto- och tvåtusentalets politiker förskingrat liksom Gorbatjov, Jeltsin och resten förskingrade Kremls murar och byggde egna slott av stenarna.

  Det spelar ingen roll om det är Alliansen, sossarna eller Vänstern som gör det, jag blir lika förbannad varje gång. Kanske mer ändå om sossar eller vänstern gör det för då har dom svikit och det är ännu värre.

  Jag önskar Benny, Göte och Ugglan ett fortsatt Gott Nytt År! 🙂

 4. Ugglan; de imperialistiska krafter som verkar i Syrien är Ryssland, Iran och Saudiarabien. USA och EU, som är samhällen med både privata och statliga medier och därför har ett okontrollerat nyhetsflöde, skickar inte vapen, utan säger bara vad de måste, nämligen att Syriens regering bör tillsättas i allmänna val. Den nuvarande regimen är en maffiastruktur på minoritetsbasis som drivit stora delar av befolkningen till en position med ryggen mot väggen. Religiösa fanatiker har tagit tillfället i akt, och får stöd av saudi, väst vet inte vilka de ska ge militärt stöd till, så de avstår.

  Någon; jag får gratulera dig till att ha hittat kärnan, den är intressant, och förklarar vissa åsiktsskillnader. Många av de små vänsterfraktionerna har stalinistisk grund, tror att imperialism är en västföreteelse, att alla som är emot väst är progressiva, och ser Assad, Khadaffi och Irans diktator som framsteg. De ser västlig manipulation som grundproblemet, dessa smådiktatorer som en slags folkliga riddare, och när folket gör uppror tror de att det är en kupp. Aningslöst tar de diktatorerna på orden, dessa ord som betyder helt olika saker, beroende på vem som uttalar dem. ”Solidaritet” kan alltså innebära att hjälpa grannen sätta in sina tanks mot sin egen befolkning, en gammal sovjetisk tradition som blandas med maffiaffärer och klanstrukturer.

  Det finns ett gammalt skällsord ingen använder nuförtiden; ”småborgerlig”. Eftersom nästan alla är småborgerliga är det inte gångbart längre, men det användes ymnigt ända in i (s). För stalinisterna var trotskisterna småborgerliga förrädare mot partiet som tog kontrollen genom och över revolutionen, för trotskisterna var stalinisterna småborgerliga klassförrädare som förstörde revolutionen och till sist drev detta till sin logiska slutpunkt, upphävande av revolutionen. När det gäller de arabiska diktaturerna märker du snart att stalinisterna tar parti för dem, om de är beväpnade med husses vokabulär, gamla stridsvagnar med de klockrunda kanontornen och kalashnikov, och trotskisterna mot dem, för civilbefolkningen. Det syns alltså fortfarande varifrån man kommer.

  Numera är den samlade vänstern inte tongivande längre, det kan man inte vara om man satsat sin prestige på totalmisslyckanden, men här kommer en ny möjlighet; är det klokt att stödja dem som storskaligt bombar sin egen befolkning för att sitta kvar vid makten? Ja, det tycker vissa, men de rörelserna fick ut 50000 pers på gatan 1975 mot 35 idag. De vill tydligen bli ännu färre, trots att de redan är så små att det inte spelar någon roll vad de tycker.

 5. Tack sl, mycket intressant det du skriver och det visar att du är insatt i förhållandena. Jag ska bearbeta detta noga. 🙂

 6. Hej Någon,
  Tack för kommentaren och vi önskar dig också en God fortsättning.
  mvh
  Benny

 7. Janne, tiden kommer att visa vilken succé (ironi) bombningen och förstörelsen av Libien har varit. Det är nu som i alla andra liknande fall då NATO eller USA kommer in, det blir focus fram till att man bombar sönder landet, sen är det inte intressant längre. Då kommer västerländska företagen och tar de största kontrakten (olja, infrastruktur osv). De som gullade och gjorde Kaddafi till den diktator han är, är just västerländerna. Samma med Saddam. Man skapar dessa diktatorer så att man kan utnyttja de till max innan man blir av med de.

  Fallet med Syrien, att prata om en slumpmässig opposition i Syrien som en legitim företrädare för hela folket är som att säga att sverigedemokraterna (som opposition) ska få representera folket i Sverige. Diktaturen i Syrien och som folket har tröttnat på måste bytas ut succesivt för att värna om folket i helhet. De Kristna i Irak utrotades och om man tittar på Libanon så skulle ännu ett inbördeskrig thalvera de runt 25-40% kristerna som är kvar (mot tidigare 60%).

  Jag tycker man kommer bort från målet med Syrien och det är att gå mot större frihet och mer demokratiska processer. Att ha målet att Al Assad ska bort är inte lösningen som man ska fokusera på utan kan vara en del av den. Det som händer i Syrien minskar chanserna för att Syrien ska stå kvar som land och drivas fram mot något bättre inom de närmaste 10 åren. Det hat och misär som den här konflikten drar över folket bidrar till extremism. Om man vill stödja folket i Syrien, då ska man stödja de krafter som är demokratiskt sinnade och som älskar Syrien och folket i helhet och inte enbart ha har islamisk stat som mål. Den som krigar och dödar i Guds namn och som ser Assads fall som en kallelse från Gud är heller inte intresserade av demokrati och bör inte stödjas.

 8. Lika stolligt som vanligt. Hur skulle det vara om du satte dig lite in i de problem du basunerar ut åsikter och lösningar om?

 9. Kallas inte den här politiska inriktningen ”historisk idealism”, till skillnad från ”historisk materialism”?

  Basse; du låter som att man skulle kunna komma överens med Assad, som att han vore en Reinfeldt man kan rösta bort om något år. Oppositionen i Syrien gick ut obeväpnad med flaggor och blev beskjuten, även under begravningstågen som blev följden. Det är Assad som för krig.

  Sen verkar du tro att Khaddafi och Saddam var anställda av väst; så gick ingenting till, det är bara att titta på deras beväpning så ser du vems allierade de var. T-tanks, Stalinorglar på lastbil, kalashnikov och rpg7 hela vägen, rester av sovjetväldets tentakler. Sovjets sammanbrott fick dem att vända sig åt det enda håll där det fanns pengar, men de var vanliga skurkar med en enda politisk vision; skurken kvar vid makten. De kom bägge ur någonting som kallas ”den alliansfria rörelsen” på 50-talet, ett gäng antikolonialister med frasradikal retorik som red på sovjets framgång i andra världskriget, ryckte åt sig makten och trettio år senare blivit dekadenta envåldshärskare. Guldkranar och tortyrkällare i palatsen. Gemensamt för dem alla är att de själva i övermod startar krigen som blir deras fall, inte anpassar sig i tid, och antagligen inte uppfattar omvärlden korrekt; de lever i självförhärligande fantasier, i toppen på maffior av lojala underhuggare. Likhögarna de producerar skapar en folklig opposition de har all anledning att frukta.

  Det kommer inte att bli något västligt ingripande i Syrien. Varför ropa på vargen och skrika USA; Ryssland, Iran och Saudiarabien är de som deltar på fältet.

 10. Du är roligt du
  Det kommer från en persom som sitter och översätter franska propagandiska texter från franska till svenska (när han orkar). Texter som enbart kommer från oppositionen. Och som du baserar dina åsikter på.

  Jag har levt halva mitt liv i Damaskus och Homs. Sprungit i Jaramana gränderna och har ett stort närtverk i damaskus.Pratar kontinuerligt med folk i syrien, både oppositionella och som står med regeringen (iaf i den här konflikten). Jag pratar och diskuterar en lösning, du nöjer dig med att komma med sådana intetsägande kommentarer.

 11. Basse, du pratar mycket om dina närkontakter, men du säger inte ett ord om vilken lösningen är.

 12. Pingback: Är det politiska bloggandet dött? | Svensson

 13. Någon, det låter lite väl mycket och jag undrar om det kan ske utan att andra krafter i Libanon och libanesiska media slår upp det stort. Inte heller har det bekräftats av media i Europa. Jag tvivlar att så många tagit sig in i Syrien även om jag inte alls betvivlar Hezbollahs vilja att delta med så många soldater.

 14. Hej Benny,

  Jag tror inte det är så många Hizbollah soldater inne i Syrien idag, men jag kan bekräfta att dem finns inne i Syrien idag via min släkt som är med rebellerna. Främst i runtom Homs.

  MVH

 15. Jag kan också tillägga att det är inget nytt att Iranier och Libanerser slåtts på regimens sida. Redan förra året i juli så var Hizbollah inne i de gamla delarna av Aleppo och stred.

Kommentera