Mörka moln drar in över Europas solceller…

EU-kommissionen har fattat ett preliminärt beslut om att redan den 6 juni införa strafftullar på 47 procent för import av solceller från Kina.  Blir det verkligt hotar mörka moln i form av dyrare priser att bromsa utbyggnaden av denna viktiga energikälla. Dessutom väntar ett handelskrig med Kina som skulle drabba Europas export av verkstads- och anläggningsprodukter.

Bakom beslutet finns lobbygruppen EU ProSun där den tyske ”solkungen” och slottsherren Franck Asbeck är fältherre. Själv har han blivit berömd för att ha blivit miljardär på den tyska statens bekostnad. Detta genom att hans eget stora företag i branschen Solarworld enligt Institutet för näringslivsforskning i Rhen-Westfalen tidigare lyckats med att sammanlagt få el från solpaneler subventionerat med så mycket som 100 miljarder euro.  Subventioner som innebar ett genombrott för utbyggnaden av solpaneler i Tyskland men också svindlande vinster för Solarworld och dess viktigaste ägare Asbeck. Han blev känd som ”Solkungen”, men också som ”Slottsherren” efter köpet av två vackra gamla slott med stora privata skogar. Mellan dessa, affärsmöten och den egna lyxvillan i Bonn har han susat fram i en svart Maserati på 300 hästar. Alltså lite fler än de som ingick i de hästspann som drog äldre tiders tyska grevar och baroner.

 

Marienfels. Ett av de slott som Frank Asbeck förvärvat…

 

Han försöker också med ett fem kilometer långt stängsel få ha sin privata skog på 350 hektar i fred…

Under de sista åren har solen däremot börjat gå ner för den egna vinstmaskinen. De relativt enkla produkterna har inte klarat konkurrensen från Kina som stormat in på marknaden för solpaneler med låga priser och likvärdiga eller bättre varor. Solarworld är under rekonstruktion efter att trots stora förluster ha fortsatt med stora utdelningar till aktieägarna, främst då Asbeck själv.

Vad kan då vara naturligare för en man som blivit rik på statens bekostnad än att se till att staten stoppar konkurrensen från Kina som i dag absurt nog anklagas för att dumpa marknaden för solpaneler genom billiga statliga krediter till sina producenter. Att den tyska staten i åratal dumpat de egna elpriserna för solenergi och därmed gett Solarworld en nära nog monopolställning på hemmamarknaden  är borta från protokollen…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I DN

13 reaktion på “Mörka moln drar in över Europas solceller…

 1. Tiderna går igen…

  Kolla hur den berömda Chillinghamboskapen skapades…
  Denne tyske godsägare är på god väg att upprepa gångna tiders bravader…

 2. Solceller kommer aldrig att ha någon betydelse i svensk energiproduktion, eftersom elkonsumtions-topparna inträffar när solen är nere 18 timmar per dygn. Tyska inhemska solcellsinvesteringar bär sig säkert inte heller, men däremot har tyska företag investerat i nordafrikanska solceller, och de har framtiden för sig. Ur ett enkelspårigt elprisresonemang skulle man kunna tänka sig att hela industrin flyttar till ekvatorn, och drivs med solkraft. Nu består samhället och dess utveckling av myriader av komponenter, exempelvis är islamiska nomader kanske inte industrialismens bästa grogrund, men rent matematiskt ligger bästa industribältet runt ekvatorn. Något att fundera på för alla ”entusiaster” som vill höja de svenska elpriserna. Tillgång till billig energi var en gång avgörande i Sverige.

 3. Säkert. Många oljeländer i heta solbälten borde använda sina tillfälliga tillgångar till att investera i långsiktig solenergi. Vad jag vet diskuteras det att köra likström i kabel under Medelhavet och detta ses inte som något större problem.

 4. Det är sådana här beskrivningar som gör att er blogg är ovärdelig. Det är utmärkt att den ekonomiska gängse ”sanningen” att det är kineserna som fuskar och subventionerar de ”riktiga” marknadspriserna avslöjas och att den nakna sanningen träder fram i all sin ynklighet.

 5. SL, solenergi är givetvis och kommer att vara ett viktigt komplement till annan energiproduktion även i Sverige. Motsatsen kunde kanske läsas i min kommentar. En miljon svenskar använder exempelvis i olika utsträckning biomassa för värme och el och kan reducera denna genom att under förhållandevis långa perioder i stället använda sol.

 6. @ sl

  Solceller är en efterfrågad produkt även i Sverige. Det finns flera företag här som importerar och säljer och självklart vill dom kunna sälja till lägre priser för att öka omsättningen.

  Fler paneler = mera kiloWatt för kunden och bättre lönsamhet för företaget som säljer panelerna.

  Ditt inlägg måste tolkas som att det är fel på marknaden. Folk köper och använder en produkt som framställer alternativ energi vilket de egentligen inte borde göra?

 7. Siemens solceller i Afrika ska säkert användas till att exportera ström till Europa via kabel, och kommer med tiden att mjölkas av de lokala makthavarna på samma sätt som oljan. Till slut kommer de att inse sitt strategiska övertag, och steg för steg föra plocka över möjliga industrier med lämpliga vinstmarginaler till hemlandet. Billigaste energin på lång sikt finns längs ekvatorn, om man har teknologin. Vi har haft billigaste energin själva, tack vare framsynt politik. Den är det slut med, nu ska strömmen avsiktligt bli dyr. Reaktionär miljösocialism kombinerat med de borgerligas privatiseringsiver tar ett strypgrepp från två håll på den gamla framsynta politiken, och sosse-bygget rämnar. Sorgligt att se effektivast tänkbara energiförsörjning förstöras, i en kombination av avsikt och tanklöshet.

  EU för protektionistisk politik visavi resten av världen, vare sig det gäller flyg, jordbruk eller något annat. EU försöker skydda sin inhemska produktion mot bättre eller billigare produkter utifrån, och har alltid gjort det. EU har ett Janus-ansikte, Glader och Butter i ett konterfej, som det vänder inåt och utåt, fram och tillbaka. Alla offentliga byråer fylls av de affärsintressen de sätter spelreglerna för, Skogsvårdsstyrelsen fylls av skogsindustrins män, skeppsregistren av redarnas, ner till Ostens Vänförening som finansieras och fylls av Arlas gubbar i kostym. Man kan påminna om det varje vecka, men var och en av dessa byråer framställer sin verksamhet som om den vore ett allmänintresse, men de är alltid fyllda av de ekonomiska intressenternas företrädare. Det ligger i sakens natur, det är intressenterna som håller liv i verksamheten. Offentlig verksamhet utan intressenternas positioner fyllda ställs på sparlåga, och läggs så småningom ner.

 8. Här lär man sig alltid något nytt! Kanonbra! Det är ingen tillfällighet att det är Tyskland som återigen avslöjas. Inget nytt under solen!

 9. Jo, de är ju nya, och en jättebra idé, bland många bra idéer. Jag har själv funderat på dem för vårt hus, och förstår att andra gör det. Men i Sverige kan de aldrig bli något annat än ett komplement på marginalen till vår riktiga kraftförsörjning, vattenkraft och kärnkraft. Det är nämligen kallt för att det är mörkt, det finns ingen solkraft att hämta när solen är på andra sidan jorden och kraften behövs. Solkraften är som moment 22, när den behövs finns den inte, när den finns behövs den inte. Behovet av solkraft står i omvänd proportion till hur mycket solen står på himlen. Men som en lek för husägare är de helt ok. Få husägare skulle leka leken om inte elström på konstlad väg blivit dyr. Tyvärr dras solcellerna upp som en möjlig kärnkrafts-ersättning av drömmare utan naturvetenskaplig grund. Södra Europa har helt annan solexponering, och ligger nära nordafrika, där solceller är en direkt bra idé året om. Man kan dra ledningar under medelhavet, men det blir inte vi som drar dem, och inte vi som kontrollerar produktionen. Vi får betala det pris som sätts av andra.

Kommentera