Haiti lever fortfarande i sina ruiner.

För tre år sedan rasade världen samman för Haitis befolkning. I den kraftiga jordbävningen dödades 250 000 människor, 300 000 skadades och fler än en och en halv miljon blev hemlösa.

Allt raserades, inklusive hoppet.

Katastrofen är en perfekt illustration av den internationella ”humanismens” baksida: ett land som helt saknar intresse ur ekonomisk synvinkel för världens överklasser lämnas att dö. De första mediemässigt viktiga dagarna efter katastrofen tog Haiti plats på förstasidorna. Nu tre år senare är det bara att konstatera fakta –knappt något har gjorts för att bygga upp landet på nytt.

Men det innebär inte att flödet av resurser till Haiti upphört. Problemet är att den internationella finansiella hjälpen inte hamnat där den ska. Fakta talar för sig självt. Sedan katastrofdagen har sex miljarder dollar flutit in i form av nödhjälp från regeringar världen över. Men en mycket liten del har verkligen gått till de behövande och mycket har spenderats på ett galet sätt. Som exempelvis 400 nya fina små hus för hemlösa långt utanför huvudstaden Port-au-Prince. Isolerat och utan närhet till arbetsmöjligheter för de boende.

400 småhus i förorten Zoranje. Rent och fint jämfört med tältlägren. Men inga jobb.

Men vart har de 6 miljarderna hamnat. Tyvärr har nästan hela summan gått till utländska bolag och frivilligorganisationer, NGO. De har ingen verklig expertis i återuppbyggnad utan är mera inriktade på hälsovård. Stora delar av pengarna går åt till löner för de utländska hjälparbetarna och administration i stället för till lokala företag och medborgare.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Center for Global Development är det bara 10 % av hjälpen som gått till den haitiska regeringen och 4%  till lokala NGO. Resten har hamnat i de utländska företagens och organisationernas budgetar. Hur stor del av dessa miljarder som verkligen går till återuppbyggnaden kan man fråga sig eftersom mycket litet har gjorts på de tre åren. Så ligger exempelvis fortfarande centralsjukhuset i huvudstaden fortfarande i ruiner i väntan på de 70 miljoner dollar som avsatts för återuppbyggnaden.

Haiti är fattigt, saknar råvaror eller något annat som är av intresse för USA och andra industrinationer. Därför ligger fortfarande stora delar av det lilla öriket i ruiner.                                                    

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera