Har Aftonbladet rätt? Har du och jag dödat 1 729 barn?

.

Bland det värsta jag vet är folk som kletar på andra människor ett moraliskt ansvar i syfte att själva få syndernas förlåtelse. Om det sedan är bankirer på konkursens brant, politiker, militärer, präster eller ledarskribenter som kladdar ner sin nästa kan kvitta.

Dagens ledarkrönika om Syrien i Aftonbladet av Anders Lindberg är ett exempel på detta.

.

.

Hans utgångspunkt är att du och jag, gemene kvinna och man, genom vår passivitet har dödat 1 729 barn i landet. Han kunde lika gärna ha skrivit 93 000 människor, vilket är FN:s senaste uppgift om hur många människor som har fått offra livet under upproret mot Bashar Assads diktatur.

I ett senare stycke har subjektet ”du och jag” omtolkats och blivit ”världen”: 

”Att agera i konflikter har ett pris, att agera militärt kan ha ett mycket högt pris. Men att inte göra något är också en handling, många gånger med ännu värre konsekvenser. Hade världen sagt stopp redan våren 2011 när konflikten startade skulle den troligen ha varit över för länge sedan utan att 93 000 människor behövt sätta livet till.”

Det är här som Lindbergs ord stupar och varje tillstymmelse till en logisk tråd i krönikan klipps av.  Hans slutsats är sannerligen korrekt men subjektet ”världen” syftar uppenbart vare sig på dig eller mig, inte heller på exempelvis en utblottad textilarbeterska i Bangladesh eller en sjukpensionerad metallarbetare i Borlänge utan på de stater och politiska rörelser som sagt sig ha sympatier för upprorets krav på rättvisa, frihet och demokrati.

Med ”världen” menar Lindberg helt enkelt Barak Obama, Francois Hollande, David Cameron och alla andra på vår planet som säger sig vara demokratins ståthållare, liksom givetvis vår egen alliansregering och de etablerade oppositionspartierna i Sverige. Den politiska maktsfären har ett ansvar också i den meningen att den för oss andra med alla tillgängliga medel ser till att ge sin berättelse, att tolka och förklara allt det som sker runt om våra liv så att det passar in med sitt egenintresse.

Vad Lindberg egentligen vill säga är att Reinfeldt, Löfvén och de andra svenska riksdagspolitikerna måste åläggas ett moraliskt ansvar för att Assad månad efter månad har kunnat fortsätta med terrorn mot sitt eget folk. I och med att de är politiskt ansvariga är deras likgiltighet och passivitet inför det som skett och sker också ett ställningstagande. Den polis som ser en våldtäktsman i färd med sitt brott utan att ingripa är givetvis ingen bra polis…

Alla de opinionsbildare i övrigt, inte minst de stora tidningarnas ledarskribenter, som valt att stödja ”världens” passivitet inför den syriska diktaturens terror har då på samma sätt ett moraliskt ansvar för det som sker inför deras ögon. Exempelvis en Anders Lindberg. Inte så att han – genom sin passiva linje – varje dag dödat barn i Syrien, men definitivt så att han genom sina ställningstaganden medverkat till att Assad fått hållas. Aftonbladets ledarsida är dessutom – ännu så länge – ett socialdemokratiskt revir vilket i rimlighetens namn höjer de moraliska kraven.

Rebell i Aleppo. Han behöver luftvärn och pansarbrytande vapen.

Vare sig mer handeldvapen eller mer plåster…

Men än värre. I dag, när Assad i godan ro, under två långa år har fått ta emot tunga transportflygplan med vapen från Ryssland och Iran och med hjälp av Irans högste ledare Khamenei tll sist har lyckats att få Hezbollahs libanesiska elitförband i sin egen sold, då fortsätter Lindberg med sin ansvarslösa passivitet. Som om hans första del av krönikan bara var en meningslös blindgångare:

”På båda sidor Atlanten börjar man nu på allvar diskutera att förse rebellerna med vapen. Det är en farlig strategi. Dels finns redan stora mängder vapen på plats, dels kommer de att finnas kvar och kan utgöra ett hot mot en möjlig framtida fredsbevarande trupp.”

.

Rysktillverkat syriskt stridsflyg bombar El Edaa-distriktet i Aleppo.

Ja, Anders Lindberg, det ”finns redan stora mängder vapen på plats”. I diktaturens vapendepåer. Det som däremot borde vara på plats – för snart två år sedan – är luftvärn och pansarbrytande missiler i händerna på det demokratiska och sekulära upproret. Rebellerna behöver inte fler konservburkar, plåster och värktabletter. Inte heller mer skyddsvästar eller mobiltelefoner. De behöver ingen invasion utan bara något så enkelt som vapen som det går att försvara sig med. De har fått nog av de politiska dödgrävare runt om i ”världen” som gråter av medlidande samtidigt som de bara ser på när ett folk går under.

Eller hade du tänkt dig att skriva en ny ledare om några månader, när upproret är krossat, och då än en gång försöka skylla ansvaret för detta historiska brott på människor i största allmänhet?

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 svar på ”Har Aftonbladet rätt? Har du och jag dödat 1 729 barn?

 1. Ni borde kolla fascismens väg i Sverige istället…
  Den som nu kryper längs lagårdsgolvet, där olika lagar sakta tar över med anonymt angiveri, egendomliga lagar som hör hemma på trettiotalet…
  Gör inte samma misstag som Olof Palme, fokuser på Långbortistan och missa vad som sker hemmaplan.

 2. Thomas,
  Dom här bloggarna är trotskister och det är därför det blir så. Det är världsrevolution som är agendan. Annars håller jag med dej.

  Benny,
  Det stora vapenförrådet finns i Amerika, tycker du USA ska skicka vapen till rebellerna i Syrien?

 3. Det är upp till som kämpar inne i Syrien med livet som insats att bestämma vilken hjälp de tar emot utifrån. Om USA skulle skicka dem vapen tror jag att de tar emot dem med öppna armar. Jag tror inte att de är såna finsmakare att de avböjer med ursäkten att det är USA som ger vapnen. Om Kina eller Ryssland skulle besluta att ge FSA vapen skulle rebellerna nog inte heller vägra ta emot dem. Samma sak om Kuba och Venezuela skulle göra det.

 4. hej Benny

  jag är rätt säker på att prio ett för väst är att handburna luftvärnsrobotar och pansarbrytande missiler inte hamnar hos grupper som strax sprider Allah med dem. Prio två är att få ryssarna att sluta leverera samma sak till sin sida, av samma skäl. Det är inte frågan om vad rebellerna vill, utan vad väst inte vill.

 5. Till Thomas: Har du missat att det kommer tusentals flyktingar hit från Syrien. Att ha en ståndpunkt i Syrienfrågan och argumentera för den är faktiskt en välgärning för de syrier som finns här. Istället för att bara krama flyktingar på hemmaplan bör vi också uppmärksamma den situation de flyr ifrån.

  FSA borde ha haft luftvärn och antitankvapen för länge sedan. Ryssland skickar transport efter transport med dödlig last till Al-Assad mitt under ett folkligt uppror där civila bombas sönder. Väst borde sluta be om ursäkt med tanke på Rysslands agerande och skickat vapnen tidigare innan jihadisterna började strömma till

 6. Benny,

  Om USA levererar vapen till rebellerna tror du då inte Ryssland kommer göra detsamma till Assad-regimen?

  Våldet eskalerar och ännu fler dödas. Är det önskvärt?

Lämna ett svar