Fotbolls-VM 2022 byggs av vår tids slavar

 

Modernt slavarbete lägger grunden för Quatars Fotbolls-VM 2022.

Det visar en undersökning som den brittiska tidningen Guardian publicerar i dag. Bara de senaste veckorna har dussintals arbetare från Nepal dött av hjärtattacker i värmen eller av olyckor på byggarbetsplatserna. Tusentals andra arbetar under vidriga förhållandet. Arbetspass på tolv timmar i sträck utan mat. Trots ökenhettan förvägras de fri tillgång till vatten. Logi är ofta bara en madrass på ett golv bredvid rader av andra madrasser. För att hålla kvar arbetarna i landet tar man ifrån dem passen och håller inne löner. Över 30 nepaleser har flytt till sin ambassad för att koma undan arbetsgivarnas piskor.

Dalli Kahtri och hennes man, Lil Man, från Nepal visar upp kort på sina söner, bägge har dött som immigrantarbetare. Den ena i Quatar, den andra i Malaysia.

Quatars oljestinna härskarfamiljer lever av immigranters slit. Nittio procent av arbetskraften rekryterades utifrån. En och en halv miljon arbetare väntas vara med och bygga upp infrastruktur och arenor inför VM. Bara i fjol kom 100 00 nepaleser till emiratet. Guardians rapport ser en kedja av förtryck som går från utblottade, fattiga byar i Nepal till Quatars elit. ”Den bild som framträder är att en av världens rikaste nationer utnyttjar en av de fattigaste för att arrangera världens mest populära sportturnering”, sammanfattar tidningen resultatet av sin undersökning.

”Alla talar om hur effekterna av Quatars extrema hetta ska bli få några få hundra fotbollsspelare”, rasar Umesh Upashyaya, generalsekreterare för Nepals fackliga landsorganisation. ”Men de struntar i alla svårigheter, blodet och svetten från tusentals migrantarbetare, vilka kommer att bygga Världscupens arenor i arbetsskift som kan vara åtta gånger längre än en fotbollsmatch”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ett svar på ”Fotbolls-VM 2022 byggs av vår tids slavar

  1. Otroligt inhumant och också förbaskat dumt att inte låta arbetarna dricka så mycket vatten som det behövs! Det här borde komma till internationella fackens kännedom,
    även fotbollspelarna borde informeras om detta,storstjärnorna kommer ju själva oftast från arbetarfamiljer.

Lämna ett svar