Utflykt i skogen

.

I dag blev det en längre utflykt in i ett skogsparti söder om det egentliga Risveden. Marker i vårt Alefjäll som utan fysiska gränser går över i det historiska Risveden.  Solgröna gläntor avlöses av krumma martallar på sankmark och partier med tät gran och en del ståtliga furor.

Här har en åldrad gran, en riktig rese, lagt sig till sista vilan.  I söndriga bergspartier växer mycket ek och björk.  Ur bergsklyftor och sprickor i det som är den skandinaviska fjällkedjans rotparti stretar enar som fattigt fotfolk. Alefjäll är ett skogsområde i södra delen av Ale kommun som ursprungligen kommer från den häradsallmänning där folket i det dåvarande Ale härad sedan medeltiden kunde hämta hem byggvirke och ved.

Risveden i sin tur är Västsveriges största skogsområde mellan Göta älv i väster och sjöarna Mjörn och Anten i öster.  Till ytan större än Hisingen med sina 20 000 hektar.

Vår labbe, Freja har svalkat sig i en av alla skogens vattendrag. Går jag fyra, fem kilometer, springer hon säkert flera mil.

Hemma igen. Nysådd vall, kalvhage och ungskog med gran.

En märklig nykomling hemma vid stugan.  Frösådd som ”plocksallad”. En besk variant som gått över i blom.

Frilandstomaterna får ha nattdräkt på sig för att klara nattens frost.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar på ”Utflykt i skogen

 1. Det måste bli ett slut på den här skattesänkarhysterin. Och det är heller ingenting som folk har bett om att få. Vanligt folk vill ha trygghet på arbetet och livet i stort. Borgarna har sålt bort våran välfärd till penningstinna kapitalister och det går inte bygga välfärd av konkurrans för där finns inget att hämta utom för dom som snor åt sig i smarta affärer och vinster. Det där snacket om valfrihet gynnar bara ett fåtal. En gemensam välfärd måste vi alla bidra till och efter förmåga. Det behövs skatter för att bygga en äldreomsorg värd namnet och åt alla. Det får inte vara en marknad där fru Krösus köper den bästa medan fru Ingetkanköpa måste kasta sig utför ättestupan.

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/kampade-for-att-fa-vard-hoppade-fran-balkongen

  För var dag blir det ett allt sjukare system vi lever i där välfärden bantas bort och kommer igen som vinster i bolagen där pengarna försvinner till rika nånstans i en cyberrymd som dom kallar för global ekonomi. Det är dags att ta tillbaka det som tagits ifrån oss. Vår möjlighet är demokratin och med den kan vi styra vägen till vår välfärd.

  Politiken är viktig. Jag tror på den.

  Fast jag tror inte på alla politiker.

  Man måste välja rätt.

Lämna ett svar