Silvio Berlusconi i våldsam u-sväng – förlorade sin sista strid

Bara några dagar efter att han sagt sig komma att fälla regeringen voltade den italienska kapitalismens Gudfader eller ”Patronus”, Silvio Berlusconi, och förklarade att riksdagsledamöterna från hans personliga skapelse, Frihetspartiet, enhälligt skulle stödja regeringen.

Skälet till detta var naturligtvis inte någon plötsligt påkommen ånger över ett förhastat uttalande utan helt enkelt ett uppror från hans förtrogna eller ”clientela” som Patronens undersåtar kallades i det klassiska Italien. En efter en klev hans politiska livvakter i parlamentet tillbaka från hans sida och när hans utpekade arvtagare, den politiske gudsonen Angelino Alfano,  också föll honom i ryggen och tog ledningen för en fraktion som sa sig ha minst 40 av partiets ledamöter bakom sig som tänkte stödja regeringen Enrico Letta i den förtroendeomröstning som premiärministern begärt, då tvingades Berlusconi till en hastig inbromsning och en skrikande u-sväng. Bara timmarna före knapptryckningen förklarade han sig att trots allt ha fortsatt förtroende för att regeringen ”genom skattelättnader samt institutionella och strukturella reformer (läs motreformer) kan göra den modernisering som landet behöver”. Med de förkrossande siffrorna 235 röster för och bara 70 emot kunde sedan Letta ro hem det som slutade med en personlig politisk seger i stället för ännu en politisk kris och ett framtvingat nyval.

Den häftiga scenväxling som skedde innebär att det är det sista kapitlet för epoken Silvio Berlusconi som håller på att skrivas. Oavsett hur länge 77-åringen hänger med fysiskt och oavsett om han orkar med ännu ett ”bunga bunga-party” vid sin pool så har hans parti och dess ledande kärna, hans egen skapelse, gjort myteri och signalerat att det ska försöka överleva grundaren med ett politiskt liv också efter honom. Kanske pröva med nya allianser. Kanske kommer Angelino Alfano steg för steg att ta hans plats för att sedan kunna lyftas fram som en ny Gudfader. Kanske får vi i stället se förgörande inre partistrider om den tron som nu snart är ledig. För Berlusconis del, som varit premiärminister tre gånger, ser det alltmer troligt ut med en lång tid i husarrest eller till och med i fängelse – för en del av sina skattebrott. Han riskerar därmed att mista sin plats i senaten – det var för övrigt detta han försökte hindra genom sitt desperata försök med att fälla regeringen.

Samma ”förtrogna” som föll honom i ryggen

Men här med en hjälpande hand inför omröstningen…

Den italienska kapitalismen kämpar inte bara med en krisad ekonomi. Efter Andra världskriget styrde Kristdemokraterna landet i nära nog ett halvsekel. Men korruptionsskandaler och avslöjanden om samarbete med maffian fick partiet och ett helt politiskt system att gå upp i rök i början av 1990-talet.  Det var i detta vakuum som mediamogulen Berlusconi såg och tog sin chans. När han nu via en bakväg är på väg att försvinna från scenen väntar en säkert ännu mer ombytlig tid, med snabba förändringar i det politiska livet.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Media:

Lämna ett svar