Vem får Nobels fredspris i år?

Norska Nobelkommittén brukar överraska med ett eller annat höstligt aprilskämt. I mitten på oktober kungörs i Oslo vem som får årets fredspris.

Den brittiska tidningen Independent berättar i dag att en rysk grupp av advokater med det storslagna namnet ”The International Academy of Spiritual Unity and Cooperation of Peoples of the World”, och med rätt att föreslå en kandidat, att den för sin del vill se Vladimir V Putin som årets fredsfurste. Det verkar osannolikt eftersom kommittén i Oslo har en värdegrund som ligger nära NATO:s uppfattningar. Å andra sidan har vi sett symmetriska pris. När Henry Kissinger valdes utsågs också Le Doc Thu. Nelson Mandela fick som sin motpart F W de Klerk. Yassir Arafat fick vägas upp med två partners, Shimon Peres och Yitzhak Rabin. Ett val av Putin, Assads viktigaste vapenleverantör och fasta livlina, kanske kan tolkas som en påföljd av att Barack Obama och EU har fått priset de senaste åren. Vem vet, Oslo kanske får till det ordentligt i år och kommer ut med ett delat pris till Putin – och Bashar Assad…

Men det finns många andra mer naturliga kandidater. För min del skulle jag i år vilja se att priset delades mellan Bradley Manning; Julian Assange och Edward Snowden. Det är mycket som är gemensamt i deras gärningar. USA försök att få tyst på dem skulle symboliskt nog innebära att ingen av dem skulle kunna ta sig till Norge – deras tre hedersstolar skulle stå tomma.

Ett val mer i linje med de ryska advokaternas skulle annars vara den brittiska fascisten Nick Griffin. Hans parti, British National Party (BNP), jämför honom absurt nog i betydelse med Bibelns aposteln Paulus. Likt denne har Griffin rest till Damaskus och likt denne har han också skrivit brev. Sensationellt nog var det dessutom så att det var Griffin – i namn av det syriska parlamentets ordförande – som skrev det omtalade brevet till sina brittiska kollegor inför dess omröstning om en krigsinsats mot Syrien. Det har man nu avslöjat.  Det var hans ”stiliga formuleringar”, med citat från Shakespeare och allt, som ledde till regeringens nederlag, menar man. En gärning som borde ge honom Nobels fredspris…

Att en europeisk nazist är utsedd till spökskrivare och budbärare åt regimen Assad och hans tillsatta parlament är logiskt. En stark man som enat sitt land genom att med järnhand krossa den för nazisterna så obehagliga demokratin. Runt om i Europa har nationella eller rent fascistiska rörelser slutit upp bakom Assad och hyllat denne som sin ”ledare”. I Sverige driver Svenska Motståndsrörelsen och Svenskarnas parti kampanjer till stöd för Syriens diktator. Ett parti som Greklands Gyllene Gryning hyllar honom och ”hans försvar för Syriens ortodoxa kristna”. En ännu mer våldsinriktad grekisk nazistgrupp, Svarta Liljan, skryter med att ha ”en stridande pluton” vid den syriska arméns sida. Sant eller bara skrävel. Det vet vi inte, men att Europas högerextrema slutit upp bakom den syriska diktaturen är uppenbart.

Nu lyssnar nog inte Oslo på vare sig på ryska advokater eller brittiska nazister. Vi får se vad som bjuds. Den 11 oktober kommer beskedet.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar på ”Vem får Nobels fredspris i år?

  1. Furst Putin är självklar som första kandidat, ledare för världens mest fredsälskande nation via riggade val och allt, och det tycker Stefan Lindgren också, så då var det klart:) Kan man inte ge det direkt till FSB när man ändå håller på? De är ju pacificerande till sin natur?

Lämna ett svar