Frihet för Syriens politiska fångar!

Kvinnor för demokrati uppmanar alla demokrater att sprida kunskap om situationen för de syriska fångarna i Assads fängelser. Texten här under publicerades i Lausanne 19 oktober och är översatt till svenska av K&Å.

Kampanj till försvar av fångar i Syrien.
Alla syrier var de än befinner sig i världen uppmanas att delta i kampanjen som äger rum 29 oktober till 5 november. Målet är att belysa och göra känd för alla sanningen om de syriska fångarnas situation som en av de grymmaste som finns.

Den folkliga syriska resningen startade som en följda av arresteringen av barn i Daraa som torterades brutalt. Sedan dess fortsätter arresteringarna dagligen och drabbar framför allt demonstranter, fredliga aktivister, journalister, hjälparbetare, läkare, personal i räddningstjänst och också aktivisters familjemedlemmar.

Tortyren är vidrig och satt i system i regimens fängelsehålor och leder allt oftare till fångarnas död. Det vittnar rapporter om som sammanställts av FN och olika frivilligorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch.

Samma metoder används sedan några månader i befriade områden som står under den väpnade milisen ”Islamska Staten i Irak och Syrien”:s kontroll, en milis som skapats av Assads regim och som den manipulerar. Jesuitprästen Paolo Dall’Oglio, en stor vän av det syriska folket, arresterades av ISIS i norra Syrien och hans öde är fortfarande okänt.

Syrier utsätts också för godtycklig fångenskap i andra arabiska länder dit de flyr för att finna en fristad. Syriska familjer hålls fångna i Egypten sedan juli månad och andra skickas tillbaka till Syrien. Andra arabiska stater använder samma metoder om än i mindre omfattning.

Förhållanden för de fängslade i Syrien: (1)

 • Oftast vet inte familjerna var de fängslade förvaras;
 • Ett hundratal fångar placeras tillsammans i celler på 3 gånger 5 meter .
 • Mager och usel mat som okokt ris eller sönderkokt potatis, linssoppor och bröd som fångvaktarna trampat på;
 • Ingen eller dålig medicinsk behandling. Mycket korta månatliga sjukbesök.
 • Barbarisk tortyr som orsakar skador som inte vårdas med infektioner som följd.
 • Förflyttning av fångar mellan flera olika anstalter med nya förhör vid varje förflyttning.
 • Tillstånd att besöka toalett ackompanjeras ofta med tortyr.
 • Fångar som dör under tortyr överlämnas alltmer sällan till familjerna.

Olika metoder för tortyr : (1)

 • Fängar torteras inför andra fångar
 • Slag med alla medel (knytnävar, militärkängor, piskor, påkar, remsor av däck, kablar av metall ibland strömförande) riktade mot alla kroppsdelar under lång tid och från första stund vid arresteringen.  
 • Tvinga en person att sitta hopvikt i ett däck för att sedan misshandlas.
 • Tekniken « Shabeh » : en person hängs upp i handlederna i timmar och utsätts för slag.
 • Misshandel med electricitet.
 • Tvinga en person att stå upp eller på knä timvis.
 • Tekniken « flygande mattan » : fången fästs på två träplattor med gångjärn mellan plattorna. Plattorna viks tills fångens leder bryts sönder.
 • Våldtäkt av fångar, oavsett ålder eller sex, med alla medel inklusive metallföremål.
 • Hänga upp fången i könsdelen.
 • Hälla kokande olja över fången
 • Borra i fångens kropp med elborrar.
 • Skjuta med skarpa skott mot fången utan att döda.

Kan vi acceptera att detta barbari fortsätter och ändå betrakta den stat som institutionaliserar det som suverän och den ansvarige slaktaren som en president?

Statistik över fångenskap: (2)

Fängslade : +248 000, varav 9 000 barn och 5 600 kvinnor: varav

+ 3 000 fängslade bland sjukvårdspersonal;

+35 000 studenter, varav 4 000 kvinnliga

+3 100 döda under tortyr, varav 28 kvinnor, 98 studenter och 90 barn.

Vi uppmanar alla människorättsorganisationer att verka för att alla fångar i Syrien befrias. Vi kräver av alla demokratiska länder att verka för att ansvariga för brott mot mänskligheten i Syrien ställs inför den internationella brottmålsdomstolen.

Statistik om revolutionen : (2)

Oktober 2013 : Döda +110 000, barn +8 000, kvinnor +8 000, skadade +145 000, försvunna +90 000, Döda under tortyr +3 000, fängslade +248 000, flyktingar +2 800 000, fördrivna i Syrien + 6 000 000, eftersökta i Syrien +200 000

Vittnesmål av Fatima S. , före detta fånge, som satt fängslad sex månader 2012 varav två månader i isoleringscell.

Cellule d’isolement à al-Raqa,
mai 2013

Isoleringscellen är 1 meter gånger 1,5 meter. Jag satt där i två månader. Det var den tid som behövdes för att min skräck för kackerlackor skulle försvinna. De krypen blev efter en tid mitt sällskap. Tiden går och dagarna är likadana. Du vet inte om det är dag eller natt, morgon eller kväll. Det är ingen skillnad. Jag försökte utan framgång att anpassa mig till hålan jag satt i. Mina vänner kackerlackorna hittade alltid vägen ut ur den vidriga hålan medan jag satt kvar. Jag grät mycket över min situation i isoleringscellen. Jag bad att döden skulle ta mig så att jag kunde fly ur fängelset liksom ett barn som vill lämna sin mors livmoder”

[1] http://www.vdc-sy.info/index.php/en/reports

[2] http://www.syrianhr.org/index.php?option=com_content&view=category&id=2&Itemid=6http://csr-sy.org/index.php?l=1 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=516906375065109&set=a.358777750877973.90132.358020180953730&type=1&theater

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”Frihet för Syriens politiska fångar!

 1. Jag vill att vi röstar bort privatiseringarna så vi får vår gemensamma välfärd tillbaka. Ett allmänt ansvar är en stabil grund så vi kan få bort skjutningarna och vapnen från gatorna som vi drabbats av under borgarnas privatiseringsvansinne som måste vara ett av dom största i världen i modern tid.

  http://www.svt.se/ug/rektorn-man-maste-skydda-de-fina-eleverna

  En välfärd för alla är bättre en ett fåtal nyrika.

  Jag hade förmånen att få växa upp i ett någorlunda jämställt Sverige utan överdrivet våld och skjutningar på gatorna var något som bara hände i Chicagos fattigkvarter i Amerika.

  Såg också utrikesministern på SVT hemsida för en stund sen. Jag känner ingen trygghet, snarare blev jag skrämd. Det verkar skumt.

  När jag nu letade efter nyhetsartikeln på SVT för att kunna länka så var den plötsligt borta.

  Artikeln handlade om ett uttalande från utrikesministern som tyckte det var fel att klaga på spionavslöjandena från USA eftersom det finns ”andra länder som är mer aggresiva”. Vilka nämnde dock inte utrikesministern. Sen var det också en bild där han så allt annat än trevlig ut.
  En frustrerad otäck blick tyckte jag.

Lämna ett svar