Ly(s)ande idé släcker ner gatubelysningen…

I norrländska Strömsund har socialdemokratiska kommunalrådet Gudrun Hansson kommit på en verkligt lysande idé. Hon släcker gatubelysningen för alla som inte har råd att hyra en stolpe för 750 kronor/år.

I Rapport var hon i kväll riktigt glad när hon kunde meddela denna märkliga nyhet. ”Vi kommer då att svara både för drift och underhåll”, hette det.

Bakgrunden är att alla gamla kvicksilverlampor i Sverige ska vara borta senast 2015. I Strömsund fattas pengar för bytet och enligt dess prognos innebär det att 1 400 gatustolpar släcks ner.

Men med denna galanta, nyliberala lösning kan nu de som har råd alltså lysa upp åtminstone sin egen tillvaro. Kommunen har i dag 14 000 innevånare varav hela 1 000 är ”nyanlända”. Lätt att föreställa sig hur klass- och etnisk segregering snabbt kommer att utmärkas av ljusa respektive beckmörka kommundelar.

Nästa steg blir väl att man får köpa sina barn en plats i skolan eller en bit av vägen så att man kommer fram. Kanske börjar kommunalrådet med att hushållen får hyra in snöröjningen…

Vi ser sedan hur denna lysande nyliberala idé dra neråt landet och släcker ner tillvaron för alla som redan har det svårt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 svar på ”Ly(s)ande idé släcker ner gatubelysningen…

 1. Det verkar bland vissa sossar gå från klarhet till ren upplysning.

 2. kan man inte göra det omvända? Betala för att få släcka en gatlykta! Jag vet
  en som jag retar mig på

 3. Detta har ingenting med nyliberalism att göra, detta är en försmak av vad som väntar med S i regering, försedda med en rejäl nosgrimma som hålls av mp, också i regering. Den tragikomiska miljöpolitiken vandrar vidare på sina irrfärder, alltid neråt med ett nytt projekt ägnat att lugga någon annan på pengar. Fattiga kommuner har inte råd med den. Men den ska genomföras! Den är solidarisk! Nysolidarisk. Bara en minivariant av att stänga av kraftverk, låta priset stiga, predika hur bra det är. Att använda offentliga sektorn som plågoris. Ännu en påminnelse om att idén om offentligt ägande har en slags grundtanke; den ska göra gott. Men tänk om de som sitter i toppen vill skada andra?

 4. Är man arbetarklass är det givetvis bättre med socialistisk majoritet än borgarnas utsugarmaskin som varenda människa i dagens läge fått en inblick av. Säj valfrihet och marknad och folk spyr… Jag börjar faktiskt bli riktigt trött på läsa om hur ett fåtal blivit skitrika för att dom har sålt en skola dom fått pengar av från skattebetalarna.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/friskolor-gav-arets-storsta-hogsta-inkomst

  Fast nu gällde det gatlyktorna. Kvicksilver är mycket farligt och ska inte finnas runt om oss det vet de flesta. Dock tror jag det är rent ljug att så många kvicksilverlampor skulle finnas kvar. Jag har för mig dom började skrota ut dem för c:a tjugo-tjugofem år sedan och ersattes då med natriumlampor som ofta har ett gulare sken. Sjuhundrafemtio kronor per gatlykta så mycket kostar det givetvis inte heller om bytet sker på en och samma gång. Här är nåt som inte stämmer jag tror inte på det.

  (s) är heller inte alltid att lita på, partiets spännvidd är så brett så i ena änden kan finnas tvättäkta socialister och i den andra änden kapitalister och borgare men dom ska ändå fungera ihop i samma rörelse. I verkligheten kan det då utmynna i beslut och majoriteter som ter sig rent absurda.

 5. Tänk om de i toppen, i miljöpartistisk, nysolidarisk nit faktiskt vill skada andra? Då kan man lätt fatta beslut om att förbjuda något för någon annan, sen visar det sig att denne inte har råd med alternativet. Då stängs allt bara ner.

 6. En direkt lögnaktig beskrivning. Vindkraftsutbyggnaden kommer att bli mycket dyr, leverera lite ström bara när det blåser, och den kräver katastrofala elprishöjningar som slår ut arbeten i Sverige. Den innebär pengarna i sjön och bortser helt från grundläggande fysik och ekonomi. Varje vinter kommer nödrop från betydelsefulla delar av svensk exportindustri som meddelar att ”nu ställer vi in produktionen ett par veckor och säljer strömmen vidare, det lönar sig bättre”. Det är stor risk för att dogmatiska teknikfiender skriver en räkning på en fantasisumma för allas räkning och sen skickar den vidare. Alla räkningar betalas längst ner i samhällspyramiden.

  Fattar du ens att du skickar en reklamlänk för en industri som talar i egenintresse och bara kan existera om politiker på konstlad väg höjer elpris och beskattning till nivåer där dessa dyra, kortlivade och lågproduktiva plåtschabrak kan räknas hem? Vet du ens vad begreppet ”räknas hem” betyder?

  Jag tror inte du kan läsa ett sånt här dokument innantill, men du ska få det iallafall:

  http://nationalekonomi.se/filer/pdf/35-2-ra.pdf

Lämna ett svar