”Från intet allt vi vilja bli”…

Kommer hem lite sent efter att ha deltagit i ett stort opinionsmöte i Alafors mot Svenska Kraftnäts försök att lägga en död hand över vår kommun med ännu en 400 kV-ledning. ”Allt enligt EU:s krav om ett fritt handelsutbyte av energi mellan länderna”. Danmark och Tyskland ska ha rätt att ibland på elbörsen köpa billig norsk energi och då säger det statliga Svenska Kraftnät att det bara är att foga sig och förstöra boende och rekreationsområden för tiotusentals människor som bor på sträckan mellan Trollhättan och Lilla Edet. ”Strömmen måste fram”. Detta trots att Norge hoppat av projektet och i stället lagt kablar i Nordsjön över till Nederländerna och Storbritannien…

Väl hemma slår jag på Rapport Play till kvällsmackorna och får syn på Tomas Östros på skärmen. Lite trött glömmer jag av mig och lyssnar efter ”vad sossarna nu kan ha på gång”. Men, hoppsan, jag hade snurrat till det. Östros är ju inte längre vare sig Göran Perssons biträdande finansminister eller ens näringsminister. Han har bytt kostym och är i stället storståtlig vd för Bankföreningen. Lika leende och glatt som när han var socialdemokratisk minister hyllar han samhällets stabila ekonomi och berättar för oss att det är fullt rimligt att därför ge bankernas ägare 40 miljarder i aktieutdelningar…

Han är säker fortfarande ”sosse” och fröjdar sig åt att han förverkligat de sista raderna i Internationalens första vers helt på egen hand: ”Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli”…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 svar på ””Från intet allt vi vilja bli”…

 1. Se det från den ljusa sidan att vi förmodligen slipper honom som statsminister vilket GP *hotade* med på sin tid…. 😉

  Sen att dom bygger ”motorvägar” för elkraften tycker jag bara är positivt för dom kommer fylla sin funktion när den storskaliga vindkraften är utbyggd och stora mängder energi ska flyttas mellan producent och konsument. Ska vi har välfärd måste det också finnas en produktion som betalar 🙂

  Inget är heligt på marknaden mer än profit, konkurrens och ägande. Sen skiftar objekten med tiden. Förr kunde det vara lastbilar och tung industri, men i framtiden kan det vara nåt helt annat som energi, välfärdstjänster, utbildning eller nåt annat där det finns ett behov och en avsättning.

  Ska vi leva i kapitalismen så finns det bara marknadsandelar att välja på.

  Varsågod och upplev valfriheten, vem är villig och köpa ditt arbete där fri prissättning råder?

 2. Tyvärr, Någon, jag tror att du har gjort en helt omarxistisk och dessutom tekniskt okunnig analys av läget. Ledningar dras från producent till konsument med benägen hjälp av staten; det är inte vindkraft som ska fram, utan Norges vattenkraft som ska säljas. Det är inte vår produktion som ska ha energin, när energin säljs till penningstarka tyskar som saboterar sin egen kärnkraft stiger priset för konsumenterna hemma. Vi ska konkurreras ut från vår egen energi.

  Liten rekapitulation för en som inte läser böcker; från strax efter förra sekelskiftet till mitten av sjuttiotalet byggdes svensk kraftproduktion upp, betalad med insamlade skatter för en god sak, billig ström åt alla, och framför allt vår expansiva industri. Industrin hade ju en stor nackdel, den låg i kallt klimat långt från kunderna, men den hade också en stor fördel, potentiellt billig elström från norrlands älvar. Förutom råvarorna och en kompetent arbetskraft förstås. Staten gjorde vad den skulle, byggde kraftförsörjning, vi betalade. Vi har alltså redan betalat för strömmen, via skatten. För länge sen. Fasta anläggningar, det behövs bara reparationer ibland, lager som skär och sånt. Priset på ström är ett par öre kilowatt-timmen, sen finansieringen är avbetalad. Den svenska elproduktionen är storskalig. Merkel uttrycker offentligt sin beundran för svensk energiproduktion, vi är ju dessutom släkt (Wallenberg = Wald+Berg = Skog och Berg), men vi är också ”die dumme schweden”, en påhittig Pettson i röd stuga i skogen man kan lura den rutiga skjortan av när han bygger för bra lastbilar (Scania).

  Enter miljöpartiet. Storskalig produktion ger som alla vet skalfördelar, styckepriset sjunker. Inte för partiet med hål i huvet, de tycker att småskaligt är bäst, och att det ska tvingas fram. Mp är ju resterna av bokstavsvänstern sen den blev grönsaksintresserad, de har bara bytt ut Maos lilla röda mot en grön motsvarighet. Sin inskränkta dumhet kallar de ”smart”, och beställer en 47-kronors kaffelatte till, extra kanel med tungmetall på. Det kommer inte att göra någon skillnad i den hjärnan. Enter också för en ny sorts politiker, en som har glömt att vi redan betalat för el, de kommer på en jättebra idé, fejka en marknad för ström med tre producenter och hundratals återförsäljare, belasta den sen med ett skatteuttag som fördubblar priset; för en inte obetydlig del av väljarskaran kan man sen skylla på kapitalismen. Priserna skenar. Det hela motiveras med att den urkorkade småskaliga elproduktionen från 1600-tals-teknologi vi inte behöver, vindmöllorna, den går med förlust om inte elpriset är i skyn. Miljöpartiet de urkorkade och den förslagna politikerkasten med trängande intäktsbehov har plötsligt ett gemensamt intresse, ett som kolliderar med svenska folkets och dess industris intressen. Naturligtvis förhandlar industrin raskt till sig lättnader, annars flyttar den till Brasilien, så kvar står svenska folket och betalar det som sen glädjestrålande kallas statens vinst. Sen tar politikerkasten pengarna och köper elproduktion utomlands till överpris, för att ”bygga starka företag”, det de redan hade innan de satte igång och rev, alltså.

  Till sist har vi EU, med ett reglemente som förbjuder handelshinder. EU är ett politikerparadis, det är upplagt för korruption på Europa-nivå, Putin borde vara grön av avund. Danskarna, med sin femhundraåriga svensklurartradition, därav hackandet på Danmark i helgens ”mello”, vill sälja sin kolkraft till oss, inte ha några randiga sockerbitar som tillverkar gratis el i närheten som tvingar ner elpriset, de agerar påtryckargrupp mot Sverige gång på gång. Först kritiserar de svensk kraftproduktion, hjälper till att stänga Barsebäck, då blir det obalans i svensk kraftförsörjning, kunderna i söder, producenterna i norr, då lyckas Danmark och EU få till högre pris i söder, vi förbjuds att ha ett enhetspris i Sverige. EU´s påstådda fördelar har redan upphört.

  Ett antal värdelösa kockar med egna bevekelsegrunder har med gemensamma ansträngningar fått såsen att skära sig; miljöpartiet, som lyckats grundlura sossarna, det verkar inte ha varit så svårt, förmodligen tror sossarna att de lurat miljöpartiet, de borgerliga, och utländska konkurrenter med sämre naturliga förutsättningar än vi. Svenska arbetares slit i generationer förvandlas nu till dåliga affärer för nästa generation, svenska naturfördelar spelas bort för statens kortsiktiga vinster, effektiv energiproduktion i stor skala skrotas till förmån för ineffektiv småskalig produktion, lågt konsumentpris pris blir högt, staten går med vinst, vi går med förlust. Och alltihop är meningen, det är avsiktligt. För tom-bollar marknadsförs det hela som ”klimatsmart”, men det handlar inte om det. Det handlar om vinsten på el, vem som ska köpa till vilket pris, och att priset på el var alldeles för lågt sett ur ett profit-perspektiv. Det måste upp, alla tjyv-knep som leder till stigande elpris är bra ur ett överhetsperspektiv, men ur folkets synvinkel är ett lågt elpris bra. Man kan tom slänga bort lite på vindmöllorna. ”Investering” betyder alltså numera ”kasta bort andras pengar”. Det är en innovation. Miljöpartiets roll är den nyttiga idiotens roll, de kommer att få betalt i styrelseuppdrag för sin skadegörelse, Wetterstrand är redan på plats. Nu kan hon också ta flyget ett par gånger i veckan utan att få ”svåra frågor”. Hur det står till i de huvuden som med moralisk darr på rösten och fulla av planer på förbud och fördyringar för alla genast smiter undan och gör tvärtom när det är bekvämt, det förstår inte jag. Det kallas ”kognitiv dissonans” när själen upplever en konflikt mellan teori och praktik, men hon verkar bara på bästa överhetsmanér ha blivit arg på journalisterna. Påminna om sånt där!? Ska jag? Upprörande! Här finns en massa roliga förbud att implementera.

 3. Pingback: Storbankerna måste övergå i samhällets ägo | Svensson

Lämna ett svar