Houyet skrudad för Påsk

Den lilla byn Houyet i Ardennerna är mitt eget gömställe. Hit drar jag mig undan från avgaser och jäkt i Bryssel. Påsken firar vi i lugn och ro. Ja, egentligen är det ingen riktig Påsk i svensk mening eftersom Långfredag och Påsklördag är vanliga arbetsdagar. Men nu är vi här och firar i alla fall Påskdagen och Annandagen.

Liksom i alla andra byar ligger kyrkan mitt i byn.

Våren är långt framskriden. Det är bara eken som ännu inte vågat spricka upp i grönska.

Hiroux är en liten bäck som rinner ut i ån La Lesse lite längre in i byn.

Många hus i byn är gjorda av regionens specialitet. En grå sten som använts till husbygge i hundratals år. Varmt på vintern och svalt på sommaren.

Som alla andra byar i Ardennerna finns en sten till minne av byns fallna soldater under de två världskrigen.

Gamla vackra hus med blommande syrener drar till sig blickarna

Ingen by med självaktning saknar en bistro där byns stamkunder samlas kring en pils och vandringsturister tar en paus. I Ardennerna har man alltid tid för en paus hos någon av alla ”Tid för en paus”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 svar på ”Houyet skrudad för Påsk

 1. Ja, det var vackra bilder, man ser våren är långt mer framskriden än hos oss.

  Om man räknar hur långt våren har kommit så är nog Ukraina mer jämförbart med Sverige. Dit är också världen blickar riktade och det är stora ideologiska värden som står på spel och som tämligen snarast måste ha ett avgörande.

  Och nedan kan man se ryssarna börjar dra öronen åt sig, för ska man ha med väst och göra kan man inte ge lillfingren för då sliter dom genast efter hela handen, eller kanske rättare sagt hela den geopolitiska makten….

  http://swedish.ruvr.ru/news/2014_04_21/Ryssland-andrar-sin-installning-till-internationellt-utvecklingsbistand-9943/

  Det var på tiden….. Så har kapitalismens högsta väsen alltid gjort. Kapitalism syftar till det egna ”jaget” så varför ska ryssarna ta på sig all världens skuld?

  Kanske dom tröttnat på jämt få höra dom är ett stort och farligt hot istället för en lugn, samlad och godhjärtad hjälpsam vän.

 2. När man ser dina fina bilder kommer man att tänka på goda ostar, det är väl det gröna gräset i magen på djuren som ger associationen. Jag gillar gryére och comté, de liknar emmentaler en smula. Har din by någon god ost?

 3. ”När det gäller anglosaxare och deras historiekunskaper har de alltid behandlat historien med en smula förakt om den inte har att göra med den brittiska världen.”
  Läs mera: http://swedish.ruvr.ru/2014_04_23/Kievsyndromet-amnesi-for-historisk-sanning-7745/

  Det är precis så jag upplevde skolan. Det som hade med väst att göra skulle vi lära oss i detalj medan det som gällde den övriga världen kunde vi skumläsa eller rent av hoppa över. Frågor på det behövde inga svar.

 4. Hej sl och god fortsättning på våren!

  Nu har jag kollat lite närmare om ”Holodomor” eller svältkatastrofen i Ukraina som du tidigare skrivit om. Du har beskrivit katastrofen som ett folkmord och pekat ut sovjetkommunismen och Stalin som skyldiga.

  Nu har jag konstaterat det finns många oklarheter och det råder heller ingen konsensus om vare sig omfattning eller orsaker.

  Du tar helt ställning för en version som absolut sanning och bortser helt från kritik och andra uppgifter.

  Har du möjligen gjort dina studier hos ”Forum för levande historia” ?

Lämna ett svar