Bryt alla förbindelser med NATO! Social upprustning – militär nedrustning!

Så avslutades Folk och Försvars årliga samkväm på Sälens högfjällshotell med Överbefälhavarens rituella vädjan om mer miljarder till vapenindustrin och militären.

Allt annat vore naturligtvis tjänstefel för en person i den ställningen.

Lyssnade i måndags till Thomas Nordegren i PI som var på plats och konstaterade att det här mötet mellan medlemmar i den kungliga familjen, militär, säkerhetstjänster, toppar i svenskt näringsliv, politiska partier och våra stora intresseorganisationer måste ses som en avläggare till den historiska Saltsjöbadsandan. Här minglar alla med alla, i skidspåren eller över en drink.

Vare sig du kommer från Frivilliga Motorcykelkårernas Riksförbund, Kooperativa Förbundet, eller Moderata Studentförbundet kan du hitta en plats i vimlet. Folk från Kungliga Krigsvetenskapsakademin kan småprata med Flygvapenfrivilligas Riksförbund, Bilkåren, Landsorganisationen i Sverige eller varför inte från Livsmedelshandlarna eller Rädda Barnen. Alla är där! Vare sig du är s-kvinna, prins, medlem i Stöldskyddsföreningen eller har officers rang…

I fjol trotsade kungen kylan i Sälen och tog sig en tur i skidspåren. Enligt Nordegren stod skidliftarna still i år. Deltagarna fick inte mycket motion under sitt ”sportlov”…

Det nya i år, som slog Nordegren, var militärens uppenbara glädje över att socialdemokraternas Peter Hultqvist tagit över rodret som försvarsminister från moderaternas Karin Enström. Trots hennes bakgrund som kapten i Amfibiekåren har hon inte i deras ögon ”levererat” de nya pengar som de alltid hoppas på. Hultqvist däremot, han har redan varslat om nya tider. Svenska folket har också via media, fått sin dagliga dos av rysskräck. Enligt Nordegren rådde därför en uppsluppen stämning både bland militärer och alla dem som i bakgrunden kränger vapen- och säkerhetssystem.

Nytt för i år är också att allianspartierna vill att Decemberöverenskommelsen ska kompletteras med en gemensam utredning om svensk Nato-anslutning. Redan tidigare tecknade regeringen Reinfeldt det så kallade värdlandsstödavtalet med denna kärnvapenbestyckade militära gigant. Ett avtal som ger Nato möjligheter att placera ut trupper och upprätta högkvarter under såväl freds- som krigstid i Sverige. Ett avtal som måste bekräftas i riksdagen senare i år och som redan har fått klartecken från socialdemokraterna…

För alla oss som ser detta som ett hot mot vår välfärd och vår egen säkerhet gäller raka motsatsen. Sverige måste i stället bryta alla förbindelser med Nato, stoppa vår vapenexport och i stället stödja de krafter som verkar mot upprustning och krig i världen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 svar på ”Bryt alla förbindelser med NATO! Social upprustning – militär nedrustning!

 1. Tycker inte riktigt att rysskräcken fick allt utrymme, Under söndagen diskuterades Ryssland. Jag skrev: Enda sättet för Ryssland att undvika en kollaps igen värre än 1990 är att lämna ockuperade områden i Ukraina!
  På Fred och Försvar igår i Sälen pratade man om Ryssland, landets politik, försvar, ekonomi/finans och sociala status. Mkt initierat och med bra föreläsare.

  Inspelat 11/1. Ryssland: ambition och förmåga Gudrun Persson, forskningsledare FOI, Johan Norberg, förste forskare FOI, Torbjörn Becker, föreståndare Stockholm Institute of Transition Economics (SITE).

  Rysslands möjligheter att klara nuvarande halvering av oljepriset i kombination av att vara utanför det internationella finanssystemet och handelsbojkotten från EU tär på landets möjligheter att fungera. Kriget i Ukraina har också kostat enorma summor. 70 % av statens inkomster kommer från olja och gas, men har nu halverats genom det låga oljepriset.18 månader klarar sig Ryssland på valutareserven, men redan nu behöver prioriteringar göras mellan nya ”krigsleksaker” eller stänga skolor och sjukhus.
  Och läget kommer hela tiden att förvärras. Och när pensionerna inte betalas ut vd händer då?
  Gå in på Svt Forum! Ska man tolka detta så utgör inte Ryssland något hot utan tvärt om behöver hjälp för att överleva annars blir de ett hot.

  http://www.svtplay.se/svt-forum

 2. Vår halverade militärbudget är vad som öppnar för Nato. Den som inte har sin egen armé har någon annans. Det är ytterst irriterande för (s) att de inte får sitta i fred på två stolar samtidigt som vanligt, men stjärten måste vara tillräckligt bred, och senaste decenniets bantningskur börjar ta ut sin rätt. Nu blir de tvungna att bestämma sig; betala för alliansfriheten eller ej? Betalar man inte, upphör den.

  Sån tur att alla partier är sossar. Alla partier för underfinansierad socialdemokratisk försvarspolitik. Att äta kakan och ha den kvar är lockande, men alltid en chimär. Vi betalar för ett halvt försvar, ligger strategiskt mittemellan två militärblock med jättelång gräns, tvärs över inflyningszonerna och med en skärgård som bägge blockens sidor ser som ett naturligt tillhåll för fiendens ubåtar, och därför för dess egna i preventivt syfte. Vi har två ubåtar, plastjollar, minsvepare, de stackars korvetterna och 250 mil kust. Halva det redan halverade flygvapnet i malpåse, hälften av bestyckningen finns bara på papperet, och ingen armé. 12 Leoparder parkerade i en lada på Gotland med teoretisk personal på fastlandet. Försvaret utgörs av hemvärnet.

  Sveriges stora avrustning är vad som öppnar för Nato. Avtal ratificerade av impotenta parter är inte värda papperet de är skrivna på. Det är ingen som respekterar vår alliansfrihet, eftersom vi själva inte gör det. Nato blir glada, vårt territorium bli deras, vid rysk återockupation av Baltikum förvandlas Sverige från första parkett till scen, och sen blir vi inblandade i Natos förehavanden i mindre asien, trots att de inte angår oss.

  Förmodligen görs en verbal volt, en summa som låter stor men räcker till ett par stridsvagnar lovas ut nästa år, kostnadsuppräkningen gör att man lägger ner ett regemente en vecka senare, och ett avtal sluts med Nato som kan tolkas på två sätt; enligt Nato får Nato tillgång till svenskt territorium, enligt (s) får Nato till till svenskt territorium efter överläggningar i nödfall. Sen låtsas alla som att ansvar tagits, och åker hem till sina väljare på dessas bekostnad. Ingen tänker betala.

  Alliansfriheten ryker. Den var ändå en chimär.

 3. Lösningen är egentligen väldigt enkel.

  Anslutning till Ryssland och en gräns mot väst vid Öresundsbron så är allt ordnat utan det kostar massa pengar 🙂

 4. Man får inte glömma att ansluta Norge till Ryssland också, det är den kusten som är primärt strategiskt mål i rysk krigsplanering. Svensk skärgård är viktig i Östersjön, men bara ett delmål. Den som vill störa den transatlantiska handeln behöver Norges kust. Det har norrmännen förstått för länge sen, de känner till vår begränsade förmåga och gick med i Nato direkt. Alla övriga skandinaviska länder gäspar när de hör svenska brösttoner utan täckning. Däremot blir de irriterade av militärt tomrum, eftersom det alltid fylls av något. Det är det enda de kommenterar.

  Någon kan ju fråga norrmännen om de har lust till rysk annektering. Locka exempelvis med att norrmännen slipper konflikten i norra ishavet upp till nordpolen, allt tillfaller automatiskt Ryssland. Putin blir glad och fredlig och bjuder på vodka. Det blir många norska jobb med att serva ryska attackubåtar i Trondheim och Bergen. Kanske Iskandermissiler också? Bra att ha när oljepriset faller. Lön i rubel.

  Krig i nordeuropa är inte så sannolikt, det finns bara förlorare. Inte desto mindre finns de strategiska övervägandena och krigsplaneringen kvar. Dessutom startas inte krig av historiskt materialistiska obevekliga krafter, de utgör bara underlag, utan av personer som överväger kostnad mot vinst i sinnen fyllda av verklighets-uppfattningar som inte måste passa en historielös svensk. Lust till krig kan finnas utan att vi kan förstå det. Första världskriget startade som ett jordskred, men det andra krävde bara en som ville, alla de andras ovilja hindrade ingenting.

  Anledningen till svensk ensidig nedrustning är dubbel; politikerna kalkylerar med fred, och svenska folket vill inte betala. Vi byter militärutgifterna mot medlemsskap i Nato. Tydligen chansar de på att det ska löna sig.

Lämna ett svar