I natt ”gick det åt skogen”…

Orkanen Egon var en burdus fan. Skriver orkan därför att vi, som har vårt gamla båtmanstorp några mil innanför Väderöarna, kunde notera att man där i natt mätte upp så mycket som 38 sekundmeter i byarna.

Hemma skallrade fönstren och elströmmen bröts. Men det kan bli trivsamt med fotogenlampa, värmeljus, järnspis och kakelugn, gott om ved och upptappat vatten.

Men med mojnade vindar och dagsljus visade det sig vara värre ute i markerna, för där hade det helt enkelt ”gått åt skogen”. Hundratals yngre granar och en hel del äldre fur, i kantbestånd efter en avverkning i vintras, hade vräkts omkull av denne våldsverkare som av någon anledning döpts efter ett urgammalt grekiskt mansnamn (Aigon).

Orkanbyarna drog in från nordväst. Med mycket nord i sig och den nyss gallrade biten hade då en oskyddad flank.

Över en natt gick det därför ”åt skogen” med en tredjedel av det bestånd som sparats. En gång var detta hagmark, när korna ”gick på skogen”. Men under sjuttiotalet planterade vi. Gallrat två gånger. I dag är det plockepinn av alltihop.

Egon var inte bara burdus utan också en stark fan. Brukar bara svära till vardags. Men nog blir man ilsken över all denna brutalitet…

Ett mindre ekonomiskt värde är också borta. Det går att svälja. Många i Västsverige har drabbats värre och i ett större sammanhang är det en bagatell. Det som känns trist är att så mycket är borta innan det fick växa färdigt.

Utmed en bergssida bakom vårt hus hade vi också sparat en hektar. Även där har många träd stupat för denne vredgade Egon. Nu blir det att röja upp eländet – och börja om från början med nyplantering. Gäller att delta så gott det går i livets kretslopp…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 svar på ”I natt ”gick det åt skogen”…

 1. För det första måste jag berömma er för att ni har era socialistiska värderingar trots ett visst ägande av kapital.

  Jag har tyvärr upptäckt att det finns nyttiga idioter som trots personlig avsaknad av det mesta som kan röra kapital ändå låter sig ställas på högersidan och tycks finna nån mening med det. Och varför kan man verkligen undra…

  Jag tittade särskilt noga på det tidigare inlägget för nåt år sedan när ni gjorde den stora avverkningen men tänkte inte då på vad det kunde få för konsekvenser i vindfång på det som lämnades kvar.

  När jag kollar Wikipedia om stormar och orkaner kan jag se att de verkar öka i antal på de senare decennierna. Man kan undra varför och det är därmed lätt att ta till sig de uttalanden som professionella meteorologer och klimatexperter som till exempel görs av Martin Hedberg på klart.se

  Neokonservativa ”klimatpräster” på andra sidan har jag dessvärre inget förtroende för alls.

  Som socialist känner jag därför inget större avstånd till miljöpartiet.

  Så är det bara!!!

 2. Nej stormarna har inte ökat men att skogsskadorna har gjort det. beror troligen på tre saker.

  Vi har fått mycket mera skog – och den ökar stadigt. Sen industrialismens barndom har skogstillväxten som bundit kol varit större än kolet i de fossila bränslen vi gjort av med i landet. Så vi skogsägare kan sova gott om natten när det gäller koloxidutsläppen. Sverige som land står alltså på plus – låt oss slippa de vanliga tagelskjortorna och gisslen från tredje världisterna.

  Alltför ensidiga skogar artmässigt och åldersmässigt.- inte skogsägarnas fel – de tvingas av lagar stiftade av folkvalda med bara profiten i näsan.

  I Sydsverige har det troligen blivit varmare och fuktigare – gör att träden inte sitter lika fast under vinterhalvåret. ( Betessäsongen har blivit mer än tre veckor längre de sista 25 åren – underbart – börjar likna bronsålder.)

 3. Sverige behöver inte skämmas, och ska inte skämmas för några koldioxidutsläpp. Sveriges politiker har medvetet valt en skogspolitik som ger avkastning, den skogsägare som inte gör som han blir tillsagd straffas med vitesföreläggande. Störste skogsägaren är väl staten; Assi Domän, Domänverket? Följd av kyrkan?

Lämna ett svar