Varselvågen lyfter Sverigedemokraterna

”Det är mycket i samhällsutvecklingen som spelar oss i händerna nu, inte minst invandringsrekord och så”.

Så heter det när Jimmy Åkesson förtjust och cyniskt gnuggar händerna och kommenterar att Sverigedemokraterna rakat upp till nio procent i Expressens/Demoskops senaste mätning. Det mest oroväckande är att partiet gör insteg bland kvinnor och storstadsväljare, väljargrupper där man tidigare varit utblottat på röster.

.

.

Nu visar Åkesson bara upp den ena sidan av de nya mynt han får. Det har aldrig funnits några större problem med en generös invandringspolitik – bara det finns jobb och bostäder. Den fula illa repade baksidan av mynten är massarbetslösheten – och de massvarsel som vi nu ser. Lägger man ner en hel industri som i exempelvis Säffle där AB Volvo stänger sin bussfabrik blir det givetvis svårare för kommunen att hantera sin flyktingmottagning. Detta vet Åkesson men det är naturligtvis ingenting han vill prata om annat än bakom stängda dörrar.

Utrikesminister Carl Bildt, vars regering är ansvarig för massarbetslösheten, låtsas vara lika aningslös. Hans ”anser att regeringen är bra på att ta debatten med SD” och tror ”att detta kommer att korrigera sig framöver, när man ser helhetsbilden. De har inga andra lösningar än att isolera Sverige från omvärlden”.  Debatten med SD är givetvis viktig och det är bra att Fredrik Reinfeldt rakt av säger att partiet är ”djungeltrummorna från internet uppklädda i finkostym”. Problemet är bara att både djungeltrummorna och finkostymerna kommer att bli fler om arbetslösheten fortsätter att öka. Bildt har rätt när han säger att SD vill isolera ”Sverige från omvärlden”. Men alltfler människor ifrågasätter samtidigt den omvärld som han själv representerar. En värld där nyliberalismen får tumla runt och härska oinskränkt. En värld där banker och finanskapital bestämmer.

.
Alla är inte lika förtjusta i Carls Bildts omvärld…
.

Bildt och regeringen, inte minst Anders Borg, har hejat på Angela Merkel för varje piskslag hon rappat över det grekiska folket. De är mer än ansvariga, de är medskyldiga, till landets ekonomiska och sociala kollaps. Där växer det rent fascistiska Gyllene gryning därför att de kan koppla detta sammanbrott för välfärden till landets flyktingmottagning. Med den ”helhetsbild” människor i dag får av Bildts omvärld kommer SD:s opinionssiffror givetvis inte ”att korrigera sig själv”. Verkligheten ger bud om motsatsen!

Tiden hastar och det är helt nödvändigt att arbetarrörelsen i alla dess led och med alla dess vänner mindre debatterar hur man ska debattera med SD. I stället ska ansvaret för Sverigedemokraternas framgångar vältras över på regeringen Reinfeldt. Samtidigt är det givet att det krävs ett alternativ. Inte ”en affärsplan” utan en arbetarörelsen krisplan för att rädda jobb, välfärd och miljö!

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: AB1,GP1,

11 svar på ”Varselvågen lyfter Sverigedemokraterna

 1. Problemet är väl att mittenpartierna egentligen trivs rätt bra med att ha SD som grannar. De kan bekvämt peka finger och slipper konfronteras med sin egen, i praktiken, rasistiska politik. SD säger sig vara det enda oppositionspartiet och det passar finfint för Billström som då kan göra ungefär vilket främlingsfientligt uttalande som helst och ändå skylta med ”humana” värderingar. De föder en orm, men på kort sikt är det mycket bekvämt – på längre sikt kan ju dessutom SD bli en koalitionspartner…

 2. Det är vi människor som ska bestämma när det gäller jobb. Inte furstehuset Krösus.

 3. De nordiska ländernas socialförsäkringssystem har varit unika, i och med att dom varit solidariskt finansierade av skattebetalarna. När det nu väller in folk till Sverige och övriga Norden från jordens alla hörn, som inte har varit med att via skatterna betalat för välfärdssystemet så spricker det. Inget märkligt med det.

  Är det en självklarhet att illegala invandrare (papperslösa) skall ha fri tillgång till skola, tandvård och sjukvård, utan att ha varit med att bidra med finansieringen av systemet.

  Det måste väl ändå finnas en limit för dessa godhetens apostlar?

 4. Ugglan, det är bara i din fantasi som det ”väller in utlänningar” i Sverige.

 5. Sluta tjata! Politikerna väljer politik. 2014 väljer vi dem som står för den politik vi gillar. Om SD får 15% beror det på att 15% vill ha den politiken, eller?

 6. Politik handlar om makt och den ska delas av oss alla. Finns det jobb åt alla är det inte många som skulle gilla SD. Det är det jag säger.

 7. Nu kanske det vore läge för lite självrannsakan hos vänstern när man inte ens i dessa tider lyckas lyfta? Kan det helt enkelt vara så att man inte har en politik som tilltalar väljarna och absolut inte den arbetarklass man säger sig företräda? Är det underligt att den inhemska arbetarklassen inte direkt känner igen sig i en vänster som numer framstår mer intresserade av att värna sexuella, etniska och religiösa minoriteters intressen än deras och dessutom anklagar alla för att vara ”inskränkta” som inte gör vågen inför detta? Vänstern i dag verkar mer bestå av folk som sitter på högavlönade jobb på universitetsinstitutioner och kulturredaktioner, som med noll förankring i en vanlig arbetares vardag, sitter och bluddrar om ”normkritik”, queer/genusteorier och annat trams som ingen vettig människa är intresserad av. Arbetarörelsen verkar snarast behöva en krisplan för att rädda sig själva än något annat …

 8. SD och Moderaterna är egentligen 2 sidor av samma mynt och har i flera år mått bra och växt pga sina spelade roller. Dessa partier vilar på samma ”värdegrund”, en rädsla och förakt för svaghet och olikhet. Nu finns det dock oro att makten ska förloras vid nästa val och SD beordras städa i sina led. Ut med våldsverkare på ledande poster. Avsikten är naturligtvis en förhoppning om att kunna låta SD ingå i den borgerliga Alliansen.

  Framgången för SD beror naturligtvis på att ”chokdoktrinen” nu nått Sverige och att S och M i åtminståne retoriken står för samma politik. Att V inte går fram beror på det höger-monopolistiska nyhetsflödet som indoktrinerar.

Lämna ett svar