Assad allt mer isolerad

 

Jaramana är en fredlig förort i Damaskus, där en majoritet av de hundra tusen innevånarna är druzer och kristna. Inga strider har hittills förekommit i Jaramana och ändå drabbades staden av ett dubbelt bombattentat den 28 november i vilka sextio medborgare dödades.

Regimen var naturligtvis snabb i att anklaga ”terrorister”, men boende i staden undrar vilka som verkligen var ansvariga. Alla infarter till Jaramana är strikt kontrollerade av armén och hur två bilar fullastade med sprängämnen kunde ta sig igenom vägspärrarna reser frågetecken.

Vem låg bakom attentaten i Jaramana? Galna salafister eller Assad?

Attentatet skedde dessutom tre dagar efter att druzernas äldstes råd förklarat att de bland druzerna som dör i strider på regimens sida mot upproret inte kommer att tillåtas en begravning på druzernas begravningsplats. Örfilen mot regimen kanske var för svidande och förklarar vem som verkligen låg bakom bombdådet.

Det är inte bara al-Qaida som vet hur bomber tillverkas. Regeringens män sitter inne med samma kunskaper, säger aktivisten Saleh som hjälper till att dela ut mat till flyktingar som söker skydd i Jaramana.

-Tre gånger har presidenten lovat släppa politiska fångar. I stället släppte han gangsters som sedan anslöt till regimens miliser eller islamister nära al-Qaida som kan manipuleras av regimen och som släpps för att spä på kaoset, säger Saleh till Le Mondes reporter i Libanon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 svar på ”Assad allt mer isolerad

 1. Hej Benny!

  Mycket tyder på att det är regimen som ligger bakom alla dessa explosioner i Damaskus och Aleppo mitt ibland folk. Det är samma taktik som när Bashar och Michel Smaha planerade att bomba kristna i Libanon. Han åkte fast som tur var innan något skedde och som svar så mördades general Wissam al-Hassan på samma vis som när Hariri mördades.

  Detta är inget nytt för regimen att spela ut de olika folkgrupperna mot varandra. Bashar kommer att misslyckas och det vi ser nu är slutet för honom och hans hemska regim.

 2. Hej Mahmoud,
  Jag hoppas att du har rätt och att despotens tid snart är ute.
  Jag tror också att det är regimen som ligger bakom de attentat som uppenbarligen har till syfte att skapa konflikter mellan sunniter, druzer och kristna. Den har som du säger redan visat vad den är förmögen att göra.
  mvh
  Benny

 3. ”Alla infarter till Jaramana är strikt kontrollerade av armén och hur två bilar fullastade med sprängämnen kunde ta sig igenom vägspärrarna reser frågetecken.”
  Jag har varit i Jaramana hundratals gånger och känner till området mycket väl. Att kontrollera vägarna är enkelt, men inte införsel av saker från annat håll då området utgörs av oändligt antal gränder. Vem har sagt att två lastbilar fulla med sprängämnen har gått in i Jaramana. Kunde det ha varit två tomma lastbilar som åkte in och så har man smugglat in sprängämnen för att fylla på innan detonering? Rocket-science?

  Analysen ovan är helt fel att regimen skulle hämnas på draget som druzerna har gjort (??!!). Om regimen står bakom det så är det för att de kristina och druzerna ska känna sig hotade av vissa grupper (salafister, terroristgrupper). Det utnyttjar regimen till fullo. Man vet inte vem som står bakom flera attentat på sista tiden. Men i fallet Jaramana så kan man säga att båda sidorna vill och kan utnyttja det.

  Värt att säga är att en stor del av de kristina och druzerna i Jaramana har tagit till vapen för att skydda sig från beväpnade grupper som har många gånger försökt komma in och dra med detta område i konflikten. Det är något Jaramana borna vill undvika.

Lämna ett svar