Rykten om stridsgas. Sant, eller..?

Är det början till slutet för Assads trupper? Militära experter ser hur regimen drar sig tillbaka innanför bevakade zoner. Att den inte längre kan hålla terräng mot upproret.
Kanske det är nu det verkligt farliga ögonblicket närmar sig. När Assad står med ryggen mot väggen, vad kommer han och hans trogna alawitiska officerare att ta sig till? Ryktena om stridsgas kan vara mer än bara rykten.

Solidariteten med den syriska revolutionen blir allt viktigare, både för att stoppa despotens hämnd och för att hindra USA/EU att bereda väg för en regim som konfiskerar frukterna av två års frihetskamp och för att stoppa de salafistiska gruppernas planer på en ny diktatur – i teokratisk form.

Läs The Independents analys av läget

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 svar på ”Rykten om stridsgas. Sant, eller..?

 1. Någon, det är verkligen näpet av dig att bekymra dig över en eventuell användning av stridsgas. Men du kunde ju rikta din oro mot den som besitter stora mängder av stridsgas, dvs regimen.
  Dessutom är den ryska källan tydligen okunnig om hur gasen kan användas. Det behövs flyg eller artilleri för att effektivt använda gas utan att själv riskera att hamna i gasmolnen.

 2. Dom sa att Saddam Hussein hade stora mängder kemiska vapen men det visade sig senare vara imperialistiska lögner för att kunna intervenera ostört. Hur ska jag då kunna veta att det du påstår är sant?

 3. Ja, 2003 hade han inte det , men några år tidigare gasade han till döds flera tusen kurder. Om nu Assad har tillgäng till kemiska vapen och anväder dem då står alla ”anti-imperialister” i KP/Fibban/Clarté med baken bar efter att ha proklamerat högt och klart att det bara handlar om en propagandabluff. Jag hoppas för det syriska folkets skull att det handlar om en propagandabluff.

 4. Saddam gasade 5000 s.k. träskaraber som bodde i träsken vid floden där Iran och Irak krigade, Sharm el Shejk eller något sådant, de ställde sig på fel sida vid något tillfälle och fick sin belöning. Det är väl ingen som vet hur många som dog. Det var ju inget som helst problem för Bush och Blair att peka på den rykande pistolen, men den var från 80-talet.

  Det forna sovjetunionen är planetens mästare på stridsgas, ingen vet allt de vet, ingen har utvecklat allt de utvecklat, och vad Assad egentligen fått för leveranser kan man väl bara gissa. Jag tror de kommer i komponenter, alltså måste armeras genom att två ingredienser blandas, på så sätt är de mindre farliga att lagra. Man tycker ju att sovjet borde varit försiktiga med vad de säljer, men där finns privata överstar som säljer lager till den som betalar, det kan ha hänt helt utan Putin eller Jeltsin ens fått veta.

  Eftersom stridsgas ”lämpar sig” för konventionell krigföring mellan massarméer, och träffar alla om man använder det över en stad, måste den som sätter in det vara helt galen av skräck. Inte ens Hitler använde det på slagfältet, inte ens när han förlorade allt.

 5. Ja, vi får hoppas det. 🙂 Det första som dödas i krig är sanningen som dom bruka säga. Det var säkert för att påvisa det jag la in länken ovan…

Lämna ett svar