François Hollandes afrikanska safari.

Socialisten François Hollande är på krigsstigen. Frankrikes imperialistiska intressen i sin forna koloni i Afrika hotas av den islamistiska rörelsen i norra Mali och nu bombar franskt stridsflyg islamisternas baser. Den omedelbara ursäkten för det militära ingripandet var att den islamistiska fronten i fredags intog staden Konna som är strategiskt viktig för att skydda södra Mali och huvudstaden Bamako.

Franska Rafale

Formellt svarade Hollande på en begäran om hjälp från Malis tillförordnade president Dioncounda Traoré för att stoppa de islamistiska truppernas marsch mot huvudstaden, som enligt fransk militär kanske hade fallit inom loppet av ett par dagar utan det franska ingripandet. Konna togs tillbaka av regeringstrupperna under flygstöd av franska Rafale som sedan bombat islamisters baser i norr.

Hotet mot det mer tättbefolkade södra Mali är reellt. De islamistiska grupper som sedan mer än ett år kontrollerar norra Mali tillhör de mest extrema islamister som finns. I internationella media har de uppmärksammats för förstörelsen av muslimska kulturarv i Timbuktu som dessa extremister anser vanhelgar islam.

Fanatiker river ”heliga” gravar.

Men de tusentals människor som flytt undan islamisterna vet att det är inte bara moskéer och gravar som angrips. De tre islamistgrupper som i allians tagit makten utövar strikt terror mot befolkningen. Radio och tv har stängts av, musik är förbjudet, kvinnor har stenats, stympning har förekommit och barn tvingas bli soldater.

Mali har länge målats upp som en ”demokratiskt” föredöme i centrala Afrika. Men skenet har delvis bedragit. Trots existensen av en parlamentarisk demokrati har korruptionen och maktmissbruket varit utbrett och IMF:s ”strukturreformer” har undergrävt regimens legitimitet. Vändpunkten kom när Khaddafis välde föll samman. Flera tusen legoknektar i Khaddafis sold tog sig till norra Mali för att ansluta till de islamska grupper som funnits där under lång tid. De hade med sig tung beväpning och många fordon som sedan underlättat islamisternas rörlighet.

Al Qaida i Timbuktu

Situationen komplicerades dessutom av att regionens tuareger som i decennier fört en berättigad kamp för självständighet mot regimen allierade sig med de tre islamistiska grupper som agerar i norr. Mycket snabbt föll den maliska arméns enheter i norr samman och tre av fyra ”elitstyrkor” på plats hoppade av och anslöt sig till upproret. Det i sig var ett enormt fiasko för USA:s politik i landet. I fem års tid har amerikanska rådgivare utbildat Malis elittrupper. För att nu se en stor del av dem ansluta sig till regimens fiender. Vad Washington missade var att nästan alla chefer för elitstyrkorna i norr tillhörde den tuaregiska minoriteten. De anslöt sig helt enkelt till det egna folkets kamp.

Men i dag ångrar säkert ledarna för tuaregerna i MLNA (Tuaregernas befrielsefront) att de gick i allians med AQMI (al Qaida i islamska Magreb), Mujao ( Rörelsen för enhet och djihad i Västafrika) och Ansar al-din (en malisk salafistgrupp). Omedelbart efter den maliska arméns sammanbrott i norr drev de tre islamistiska grupperna bort MLNA från de erövrade städerna. MLNA som saknar religiösa förtecken passade inte in i islamisternas kalkyler.

Den regim som Hollande säger sig försvara saknar numera legitimitet i medborgarnas ögon. När armén kollapsade i norra Mali upplevde unga officerare det som handlingsförlamning från den sittande president Amadou Tourés sida och i en statskupp av yngre officerare avsattes Touré  den 22 mars 2012 av kaptenen Amadou Sanogo, som upphävde konstitutionen och upplöste de statliga institutionerna, samtidigt som kuppmakarna plundrade presidentpalatset Koulouba.

Kapten Sanogo

Sanogos styre blev inte långvarigt. Efter kraftiga protester från omgivande länder och Washington och Paris tillsattes parlamentets talman Traoré som tillfällig president då kapten Sanogo backade. Situationen i huvudstaden Bamako förblir instabil, för de unga officerarnas kupp saknar inte sympati i staden eftersom många ser islamisternas kontroll av norra Mali som en följd av korruption och handlingsförlamning inför islamisternas framfart och kontroll av kokainsmugglingen i den enorma ökenregionen.

François Hollandes beslut att ingripa militärt i Mali kan få långtgående konsekvenser. Det innebär att Paris knyter upp sig till en regim som ruttnat inifrån under lång tid på grund av just banden till den forna kolonialmakten och under IMF:s förödande ”strukturreformer”. Samtidigt finns det ingen öppen fientlighet i det tätbefolkade södra Mali mot den franska interventionen. Människorna där vet vad som väntar dem om islamisterna i norr skulle lyckas ta makten i landet.

I Paris agerar Hollande utefter den franska imperialismens intressen av att bevara en ”privilegierad” relation med de forna kolonierna. Av den orsaken deltar nu ”socialisten” Hollande i ”kriget mot terrorn” för att den korrupta eliten i Mali ska kunna fortsätta att härska över en befolkning som dignar under följderna av den internationella ekonomiska krisen och IMF:s nyliberala politik.

Hollande förklarar ”krig mot terrorn”.

Trupper från flera omkringliggande länder drar nu in över Malis gränser för att strida på Bamakos sida. Det är möjligt att detta kan bli slutet (det tillfälliga) för den islamistiska militära närvaron i Mali vilket ingen kommer att klaga över. Men grunden till det instabila läget finns kvar där. Den härskande elitens korruption och uppknytning till den franska imperialismen består och nya uppror för frihet och ett bättre liv väntar. Tyvärr också islamistiska rörelser för nattsvarta samhällen. De är i mycket den andra sidan av det nykoloniala myntet.

Media: DN1,DN2,DN3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 svar på ”François Hollandes afrikanska safari.

 1. Hej Någon;
  Om det inte vore för den extremt rasistiska undertonen i den här texten så skulle man kunna skratta gott åt dårskapen, nu bör man snarare gråta. ”Frankrikes kris började med de Gaulles bortgång” är en så hårresande dumhet att resten av texten inte ens är värd att kommentera.
  mvh
  Benny

 2. Pingback: Islamisterna i Mali behöver besegras | Svensson

 3. Rysslands röst, är det RT (russia today)? Den kanalen understryker snarast att skillnaden mot förr dels är kosmetisk, att ryssarna lider av svår västfobi, men att de inte längre har så mycket pengar att undergräva omvärlden med. Om vi har ett något ansträngt förhållande till Ryssland och dess historia är det bara västanvinden jämfört med deras uppfattning om oss.

  Jag såg ett fantasiavsnitt från RT igår, det handlade om påstådda tunnlar i Kina fulla av kärnvapen, under hela avsnittet visades bilder på USNavy, och kontentan var att USA planerar kärnvapenattack mot Kina. Fantasifoster på tre nivåer samtidigt; och var skulle USA få sin macar och iphones ifrån då?

 4. Det var förstås inte RT du menade, det hade jag kunnat titta efter först. RT är Putinmegafonen, för den som är intresserad.

  Jag saxar ur din artikel:
  ”…det Frankrike som fortfarande omtalas med välförtjänst respekt.”
  Respekt?! Stora delar av Frankrike gjorde gemensam sak med nazityskland, befrielsen var anglosaxarnas förtjänst.

  ”Det är etablerat faktum att Schuman var lojal mot anglosaxiska kapitalistlobbyn som bland annat fungerar genom Nato.” Surt sa räven om kalla krigets segrare, efter att ha rustat sig till döds och samtidigt hotat åt alla väderstreck. Vitsen med EEC var att binda ihop Tyskland och Frankrike, det är Schumans livsverk. Nato bildades när den ryska ockupationen av östeuropa inte upphörde, och det stod 5000 ryska stridsvagnar i öst mot 1500 i väst.

  ”Frankrike återställde sin suveränitet”… som etablerades av USA och England med de Gaulles division som fikonlöv.

  ”…George Pompidou, vars linje så småningom började avvika från den gynnsamma kursen” Gynnsam kurs?! Högfärdighetskompaniet de Gaulle drog sig ur Natos gemensamma kommando, eftersom de inte fick bestämma över anglosaxarna, trots att de hade en femtioåttondel av deras militära styrka.

  Jag behöver inte läsa mer. Rysslands röst är en propagandakanal som berättar vad traditionell rysk imperialism vill och läser in i skeenden. De gillar förstås onödiga strider inom västblocket. Ryssland kopierade under Peter och Katarina den europeiska kulturen, alltså främst den franska, det fanns en underförstådd allians mot Tyskland som låg mellan dem, där finns historiska kulturella bindningar med champagne och enastående arrogans gentemot förslavade bönder. Det är knappast något sammanträffande att det blev revolution i just Frankrike och Ryssland, medan England lyckades sköta sitt med Magna Charta och överenskommelser. När Ryssland ska köpa amfibieattackskepp, vart vänder de sig; Frankrike. En klapp på huvet från ryska media ska man ruska av sig.

 5. Hej sl,

  Nej jag tror att det är en fristående Putinslickare.

  Benny

 6. Hej sl,
  Ja, journalisten som bott i Ryssland i 26 år har franskt ursprung. Han får säkerligen betalt som ”journalist” (betald propagandist).
  Hela sajten är bedrövlig.
  mvh
  Benny

 7. Pingback: Problematisk situation i Mali | Svensson

Lämna ett svar